Oppositie wordt steeds waarschijnlijker voor PvdA

  10
  2576

  Leestijd: 2 minuten.

  Het begint er voor de PvdA steeds somberder uit te zien. Er is nog slechts tweeëneenhalve week te gaan tot de verkiezingen en in de peilingen komt de partij maar niet verder dan een zeteltje of 12. Een electoraal debacle lijkt onvermijdelijk.

  Lijsttrekker Lodewijk Asscher deed zondag in het debat van RTL Nieuws zijn best de rol van de redelijke bruggenbouwer te spelen. De man die weliswaar linkse idealen heeft, maar die ook begrip toont voor de zorgen van rechts, bijvoorbeeld als het gaat over de toestroom van vluchtelingen. Asschers opstelling deed een beetje denken aan het “eerlijke verhaal” waarmee zijn voorganger Diederik Samsom het RTL-debat in 2012 wist te domineren. Samsom kwam toen volgens de tv-kijkers als winnaar uit de bus, wat de opmaat vormde voor het verkiezingssucces van de PvdA.

  Maar anders dan Samsom destijds slaagde Asscher er zondagavond niet in het debat naar zich toe te trekken. Volgens de kijkersenquête werd hij niet eerste, maar laatste. Je kunt natuurlijk je schouders ophalen over de betekenis van dergelijke enquêtes, temeer omdat VVD en PVV verstek hadden laten gaan bij het debat. Maar een gunstig signaal is het in elk geval niet. Waar Samsom kon profiteren van de tegenvallende prestaties van SP-lijsttrekker Emile Roemer, heeft Asscher vooral last van zijn belangrijkste concurrent op links, Jesse Klaver van GroenLinks. Bovendien deed Roemer het deze keer minder slecht dan vier jaar terug.

  Wat moet Asscher nog verzinnen om in de slotweken van de verkiezingscampagne het tij voor zijn partij te keren? Er moet wel een wonder gebeuren wil de PvdA niet minimaal de helft van haar huidige zetels verliezen. En in de kabinetsformatie na 15 maart is voor de partij ook zeker geen hoofdrol weggelegd. De meest voor de hand liggende coalitie is centrumrechts: VVD, CDA, D66, aangevuld met één linkse partij. Asscher is bereid aan zo’n kabinet mee te werken, maar Klaver zal dat ook niet principieel weigeren. Tijdens het RTL-debat zei hij dat hij, behalve de PVV, geen enkele partij uitsluit. En zoals het er nu uitziet is GroenLinks straks groter dan de PvdA.

  De linkse partijen hebben liever een centrumlinkse coalitie: CDA, D66, PvdA, GroenLinks en SP. Maar CDA-leider Sybrand Buma heeft daar volstrekt geen zin in. In het RTL-debat zei hij dat die coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Dat klopt weliswaar niet, maar het geeft wel aan hoe groot de weerzin van Buma is tegen een vijfpartijenkabinet van centrumlinkse signatuur.

  Het heeft er dus alle schijn van dat de PvdA de komende regeerperiode als middelgrote partij in de oppositiebankjes moet plaatsnemen. Dat zal wennen worden voor Asscher, voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en tal van anderen.

  10 REACTIES

  1. Een coalitie met een linkse partij plus VVD is zinloos als de VVD vervolgens vrijwel het complete rechtse programma kan uitvoeren. Let wel, onder VVD+CDA en gedoger PVV was het niet zo slecht met de zorg gesteld als met de PvdA in de regering!
   En wat te denken van het stijgen van de huren; de uitverkoop van sociale huurwoningen; de bezuinigingen op sociale werkplaatsen; het stijgen eigen risico én eigen bijdrage zorg; het stijgen van de BTW (zeer slecht voor koopkracht en MKB); de hoge bijdrage aan de EU; het afschaffen van de studiebeurs; het versoepelen van het ontslagrecht; de toename van flexbanen (Roemer waarschuwde al in 2012 dat VVD voor flutbanen zou zorgen); de asociale participatiewetgeving. Een werkgever in de schoonmaak vertelde dat hij kapot gaat doordat de gemeente bijstandgerechtigden goedkoper het werk laat doen dan hij kan doen want hij betaalt de mensen keurig het minimumloon. En dat staat een PvdArbeid toe!
   Ik ben het dus volkomen eens met Roemer als hij zegt liever niet te regeren dan met de VVD. Dan maar stevig oppositie voeren. En de SP heeft vanuit de oppositie toch dingen voor elkaar gekregen met initiatiefwetten of door middel van het stellen van kritische vragen.

  2. mensen zijn slecht van geheugen als het gaat om de verkiezingsuitslag van 2012
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2012
   Even een opfrisser : 2 partijen verre weg t grootste .De rest had er gewoon geen zin in om te doen(hadden verloren en was ook niet nodig qua zetelaantal. Net een kabinet gehad met de PVV+ CDA +VVD Niet het CDA trok de stekker er uit maar de PVV.
   Wat was er gebeurt als VVD en PvdA dit kabinet niet hadden gevormd. ?Een coalitie over rechts . Het laat zich raden wat dat had betekend !.
   En >>> de contouren van het huidige zorgbeleid zijn gelegd in het 1e kabinet RUTTE , juist ja met CDA en PVV
   Tot slot : dit kabinet heeft in meer dan 60% van de gevallen altijd steun gehad van CDA, D 66 etc. Dat moest ook wel vanwege de 1e kamer.

  3. Beloften van lijstrekkers zijn zo zacht als een pakje warme room boter, dus hebben totaal geen waarde, dit geldt voor alle politieke stromingen. Politice houden van macht en als die verkregen wordt, zijn er weinig belemmerigen om de verkregen macht te misbruiken om de macht te kunnen uit oefenen.Daarom is de waarde van de uitspraken dan ook zeer betrekkelijk.

   • Mensen houden van vlotte babbelaars, die op z’n tijd een kwinkslag kunnen maken. Niet de inhoud is belangrijk, maar het wikkeltje erom heen. We zijn zo oppervlakkig geworden.

  4. Is de PvdA er nu nog steeds niet achter? Heel links Nederland heeft de schurft aan de PvdA doordat ze hun principes volkomen hebben laten varen tijdens de regeerperiode samen met de VVD. En dan nu linkse taal uit gaan slaan om toch maar in de gunst van de linkse kiezer te komen, dat gaat niet meer lukken. Ik voorspel dat de PvdA een enorme verkiezingsnederlaag gaat leiden en dat gaat behoorlijk pijn doen bij de salonsocialisten.

   • Hoe zie jij dat dan anders? Hoe kun je samenwerken in een coalitie en al je principes toch overeind houden; Zie je dat echt als een reële optie?

    • Inderdaad in een coalitie kun je niet al je principes overeind houden, maar aan een paar principes vasthouden was al genoeg geweest. Maar de PvdA heeft in haar lust naar regeringsdeelname en macht alle linkse standpunten die ze nog tijdens de verkiezingen predikten in een klap overboord gegooid. En dat gaan ze nu weer doen, als ze de kans krijgen. Roemer zei het al, de PvdA gaat weer een Samsommetje doen.

  5. Dat Klaver een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet principieel zal weigeren is een rare bewering. Hij heeft dat juist een en andermaal uitgesloten: GroenLinks gaat niet als enige linkse partij een rechtse coalitie mogelijk maken. Hij heeft juist de PvdA opgeroepen dat ook te doen en – na veel vijven en zessen heeft Asscher daar een hand op geschud. Als die woord houdt – en de SP ook – is een centrumrechtse coalitie dus onmogelijk.

   • Paulus; heb jij gisteren het debat niet gezien? Als het erop aan komt gaat Jesse in zee met Rutte c.s.
    Hij heeft dat in het geheel niet uitgesloten!!! Zijn ambitie is …….bla, bla, bla, maar ………..etc. etc.

  Comments are closed.