Oranjelakei

  4
  293

  Leestijd: 0 minuten.

  Ons koningshuis ligt weer eens onder vuur en zoals zo vaak gaat het om de centen. Volgens NRC Handelsblad heeft de vorstelijke familie decennialang overheidsgeld ontvangen om de inventaris van hun paleizen te onderhouden. Ten onrechte, schrijft de krant. Want de Staat heeft die inboedel lang geleden al overgenomen en betaalt dus ook voor het op orde houden ervan. In totaal zou een bedrag van vele miljoenen dubbel zijn uitgegeven. Geld dat uiteraard anders te besteden was geweest.

  In de Tweede Kamer heerst dan ook ophef. Althans bij die paar fracties die vraagtekens plaatsen bij de monarchie en haar functioneren. Maar gelukkig staat de regering onder leiding van Oranjelakei nummer 1, Mark Rutte. De premier liet vandaag weten dat de financiering ‘lijkt te kloppen’. Uitzoeken hoe de vork in de steel zit hoeft van hem dan ook niet. “Ik heb niet het idee dat dat nodig is.”

  Nee zeg, stel je voor dat ze wat vinden!

  4 REACTIES

  1. Dacht altijd dat NRC een gezagsgetrouwe krant was, maar nu blijkt toch het tegendeel. Ga zo door, NRC en we worden eindelijk weer een republiek. Stadhouders stammen nog uit de tijd van de Bourgondiërs. Belachelijk dat men die nog accepteert, nu zelfs geüpgrade tot koningen. Neem een voorbeeld aan de Zwitsers, die al eerder de Habsburgers het land uit joegen. Hoewel die geen zeehaven en geen gas hebben en kilometers tunnel moeten graven, zijn die veel welvarender dan wij: een kop koffie kost daar € 4,50 ? Het modale inkomen is veel hoger. Verkwist onze regering het geld? Een koning met een dochter is ongetwijfeld duurder dan een president?

  2. Dat doet me denken aan het schilderij (eigenlijk een prent) dat recentelijk op een veiling in New York door Christina voor vele miljoenen is verkocht. Eigendom van de Nederlandse bevolking, want die had in het verleden tenslotte de prent betaald en (wijlen) Christina heeft het geld in haar zak gestoken. Sterker nog: de prent had “gratis” in een Nederlands museum horen te komen.

  3. Als ons vorstenhuis belasting ontwijkt/ontduikt (Prinses Christine e.a.) is dat hun goed recht, volgens Rutte.
   Als een burger of bedrijf datzelfde doet is dat een fiscaal delict.
   Verschil moet er zijn, toch? We zitten nog steeds in de Middeleeuwen.

  4. Ons innig geliefd vorstenhuis is een voorbeeld voor het volk. Zeker in moreel opzicht. Rutte voelt in zijn vezels dat onze innig geliefde vorst en vorstin de eerlijkheid zelve zijn. Als beide Majesteiten hun handen wassen en daarbij zeggen: Wij vinden geen schuld in onszelf dan dienen, wij, hun onderdanen, ons hoofd eerbiedig te buigen. Daar onze geliefde vorst en vorstin zich ook wel eens kunnen vergissen dienen wij dan niet in houding te springen en ons vergevingsgezind op te stellen? En waarom zou onze innig geliefde vorst en vorstin niet een beetje met geld mogen rommelen en rotzooien? Ik begrijp best dat je met een koninklijk minimuminkomen wat bij probeert te ritselen, voor je het weet zitten ze in de koninklijke bijstand.

  Comments are closed.