Otten zal al snel onzichtbaar worden

  5
  2148

  Leestijd: 2 minuten.

  Forum voor Democratie verliest door het interne geruzie zijn ‘electorale glans’,  schreef opiniepeiler Maurice de Hond zondag boven zijn wekelijkse persbericht. De partij van Thierry Baudet houdt in zijn poll 16 Kamerzetels over. Dat waren er begin deze maand nog 20 en kort na de Provinciale Statenverkiezingen zelfs 26. Nu is 16 nog altijd aanzienlijk meer dan 2, het zetelaantal waarover Forum in werkelijkheid beschikt. Niettemin zullen de nieuwe cijfers van De Hond weinig vreugde hebben verwekt bij Baudet en zijn getrouwen.

  Een interessante vraag is: wie profiteert van het virtuele verlies van FvD? Volgens De Hond diverse partijen, maar niet de partij in oprichting van afsplitser Henk Otten. De Hond noemt de kans ‘heel klein’ dat er kiezers zullen overstappen van Forum naar deze nog naamloze formatie. Kiezers houden niet van geruzie, zo is in het verleden vele malen gebleken, maar ook niet van zetelrovers. Van de vier partijen die in de vorige kabinetsperiode ontstonden door afsplitsingen slaagde er maar één in de Kamerverkiezingen van 2017 te overleven, namelijk DENK. Van de andere is sindsdien niets meer vernomen. Ook in een verder verleden waren afsplitsingspartijen zelden succesvol. De PVV, die tot stand kwam nadat Geert Wilders in 2004 de VVD verliet, is een uitzondering.

  Misschien dat de nieuwe club van Otten zich wat in de kijker weet te spelen bij haar officiële presentatie. Naar haar programma is het nog gissen, al is er geen aanleiding voor hooggespannen verwachtingen. Otten had het tegen media over een ‘klassiek-liberale’ partij die gaat pleiten voor lagere belastingen en een terughoudend migratiebeleid. Dat klinkt nogal vaag en een beetje VVD-achtig. Het is de vraag of veel kiezers zich aangetrokken voelen tot een VVD-achtige partij. Dan kun je toch net zo goed op de echte VVD stemmen?

  Bovendien begint de ‘beweging’ van Otten met een enorme handicap voor een afsplitsingspartij. Ze beschikt namelijk niet over een fractie in de Tweede Kamer. Ze zal het alleen moeten hebben van de senaat en van enkele provinciale parlementen. Dat is zeker geen ideaal podium. Want de Eerste Kamer komt – los van de verkiezingsperiode – weinig in het nieuws en de provincie al helemaal niet.

  Ook politiek zal de nieuwe Otten-partij de komende jaren weinig kansen krijgen zich te profileren. De regeringscoalitie is weliswaar haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtgeraakt, maar ze kan heel goed zaken doen met PvdA en/of GroenLinks. Hoe Otten c.s. stemmen zal haar worst wezen.

  Het lot van de afgescheiden FvD-fractie zal vermoedelijk zijn dat ze vrijwel onzichtbaar moet opereren in de toch al weinig zichtbare senaat. Voor tv-programma’s of kranteninterviews zal Otten al snel niet meer worden uitgenodigd. De publiciteit rond hem zal doven. En het is zeker niet ondenkbaar dat de weggelopen Forum-kiezers over een jaar of zo toch maar besluiten terug te keren naar Baudet. Die man mag dan volgens Otten heel wat ‘boreaal gelul’ uitkramen, hij doet in elk geval niet denken aan de VVD of de andere ‘kartelpartijen’.  En dat alleen al is voor heel wat kiezers een uiterst aantrekkelijke gedachte.

  5 REACTIES

  1. Of het nu om Baudet of Otten gaat, Ze hebben beide niets nieuws te vertellen. Allebei van de club zij hebben het en wij niet, nu willen wij het. Ze denken dat ze het beter kunnen. Maar als je het al zoveel beter hebt dan het grootste deel van de wereldbevolking kun je alleen nog maar beter terecht bij hen die oog en mededogen met hen hebben die werkelijk aan de onderkant bengelen. Al dit politieke geneuzel van mensen die met geen ander roepingsbesef de politiek in gaan dan eigen naam, roem en profijt. Je wordt er zo moe van. Zelfs degene die zich frontbencher noemt, meent dit nog te moeten ondersteunen. Wordt eens wakker allemaal. Iedere seconde sterft een kind van honger. Honderdduizenden mensen zitten in concentratiekampen all over the world. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor honger, geweld en uitbuiting. Wordt eens wakker!

  2. Snel onzichtbaar!?
   Ach, wat! Het zal wat. Mij zijn politici bekend die van alles beloven en niet nakomen!
   Die tot in hun vezels voelen: Dat hun voorstelllen van groot Landsbelang zijn en dat de oppositie het helemaal verkeerd ziet, en geen verantwoordelijkheidsbesef kent, waarna dan achteraf blijkt dat ze zelf helemaal vedwaald waren.
   Die de kiezers aanraadt: Om hun hypotheek af te lossen vanwege het te behalen, beloofde! forfaitaire voordeel en dat forfaitaire voordeel dan daarna weer ongedaan maken!
   Die na installatie, voorstellen inbrengt die nooit in hun verkiezingsprogramma stonden! Die voorstellen v d oppositie partijen transformeert en presenteert als; Eigen inbreng. Gewoon inpikken dus!
   Die AOW ers en hulpbehoevenden voor zichzelf laat zorgen. Onder het motto van de Particioerende samenleving. Mag ik ff n teiltje. Het kan allemaal en we laten het gewoon gebeuren. Zo word je dus kennelijk nooit onzichtbaar, nee zo blijf je in beeld. Oh, Ik word nu echt onpasselijk.

   • Voor Pieter, In de 50 en 60 er jaren konden de christelijke partijen (KVP, AR,CHU) eensgezind samen met de conservatieve VVD hier de dienst uitmaken. Veel beloven deden ze niet want 1. de belastingopbrengsten waren veel te laag en 2. De hand bleef structureel op de knip. Niks geld voor het leger of de infra-structuur, geen cent voor onderwijs of extra woningbouw. Tot er een nieuw belastingstelsel kwam en dus meer geld in het laadje. Maar ook toen werd er nog niet veel beloofd. De mensen stemden immers toch wel CDA, PVDA en VVD. Nu doet men tijdens verkiezingen allerlei beloften die bij coalitie-besprekingen weer van tafel geveegd worden. Inderdaad is dat kiezersbedrog. Als een politicus echter zegt: “Ik zal me INZETTEN voor beter onderwijs” klaagt iedereen “Ja, inzetten, wat hebben we daaraan”! Niemand kan meer iets beloven in een 4 of 5 partijen kabinet. Heb ut voordeel dat er ook geen racistische of borealistische uitspraken gedaan kunnen worden zonder dat zoiets gevolgen heeft voor de coalitie. Behalve uiteraard als er een coalitie zou komen met PVV en FvD. Maar nu moet IK even gaan liggen.

  3. Het feit dat Otten en zijn trawanten volledig zinloos, zonder enig perspectief, de zetels hebben geroofd, geeft aan dat Otten c.s. geen enkel gevoel voor realiteit hebben.
   Ze verdwijnen in de mist en niemand zal op dit clubje stemmen maar voor FvD of PVV kiezen.

  Comments are closed.