Oud-VVD’er Joris Voorhoeve: Rutte moet belang Europa meer uitdragen

  0
  61

  Leestijd: 1 minuten.

  Oud-VVD’er Joris Voorhoeve vindt het verstandig dat premier Mark Rutte in Brussel akkoord is gegaan met verscherpt Europees bankentoezicht en de mogelijkheid dat banken geld krijgen uit het Europese noodfonds. Wel zou Rutte  met meer enthousiasme moeten uitleggen hoe belangrijk Europa is voor Nederland.

  Voorhoeve zei dat maandag op Radio1.

  De voormalig fractievoorzitter en minister voor de VVD stapte in juni 2009 over naar D66. Voorhoeve kon zich niet vinden in het toenmalige VVD-standpunt dat de ontwikkelingssamenwerking gehalveerd moet worden en ook had hij teveel moeite met de samenwerking met de PVV.

  Het optreden van Rutte in Brussel was inhoudelijk goed, oordeelt Voorhoeve. ,,De uitkomst week wel een beetje af van wat Rutte voordien verklaarde. Maar het logisch dat als je met een groot aantal landen besluiten moet nemen, je niet op alles aan je trekken kunt komen.”

  Dat Rutte zich onthoudt van het geven van vergezichten over Europa, valt Voorhoeve tegen. ,,Ik denk dat dat juist goed is. Je moet aangeven waar je op langere termijn naar toe wil. De wereld zal straks gedomineerd worden door China, de VS en India. Als Europa verbrokkeld blijft en schuifelend kleine stapjes maakt, hebben we straks weinig om voor ons eigen belang op te komen.”

  Volgens Voorhoeve is D66 momenteel de meest pro-Europese partij die er is in Nederland. ,,Internationale samenwerking krijgt bij die partij veel meer aandacht.” Voorhoeve zou dan ook graag zien dat D66-leider Alexander Pechtold de nieuwe premier van Nederland wordt.

  Voorhoeve waardeert Rutte zeer als mens en als persoon. ,,En als premier is hij een enthousiasmerende teamleider. Maar naar mijn smaak moet hij zich meer bezig houden met de richting die zijn team oploopt, in plaats van enthousiaste opmerkingen te maken. Maar zijn politieke stijl is er wel eentje die bij deze tijd past.”

  Voorhoeve denkt dat de VVD  na de verkiezingen er het beste aan doet om deel te nemen aan een Paars+ kabinet, dus met PvdA, D66 en nog een partij. Bij een Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) zullen de partners teveel op hervormingen aandringen die de VVD niet heeft gewild, denkt hij.