Oude wonden of de ezel stoot ….

  0
  211

  Leestijd: 2 minuten.

  De VVD sluit niet uit om op lokaal niveau samen te gaan werken met de PVV. Die doet in dertig gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en vist deels in dezelfde rechtse vijver als de VVD. Eerder sloot ook het CDA lokale samenwerking niet uit.

  Op nationaal niveau ligt er nog steeds een ‘cordon sanitaire’ rond de PVV, maar op gemeentelijk niveau ligt het dus allemaal wat minder scherp.

  Wilders wilde eerst in zestig gemeenten meedoen, dat zijn er dertig geworden bij gebrek aan goede mensen en kansen. Het behoeft geen betoog dat Wilders inzet in die gebieden waar hij een maximale opbrengst kan verwachten, dus gebieden waar Nederlanders worden verdrongen door allochtonen, waar asielzoekerscentra zijn gevestigd of waar de economische situatie leidt tot een achterstand op de rest van Nederland.

  We hebben de Urker vissers die het EU-bloed wel kunnen drinken, Lelystad en Almere waar de autochtonen in de verdrukking raken, en verder onder andere Arnhem, thuisland Venlo en Maastricht, Den Bosch, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Terneuzen en Tholen. In het rode nest Amsterdam houdt Wilders het voor gezien, daar is voor hem weinig te halen.

  Volgens fractievoorzitter van de VVD Dijkhoff ligt samenwerking met de PVV niet voor de hand, maar moeten lokale VVD’ers dat zelf beslissen.

  Dat is andere taal dan voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar, toen de VVD duidelijk inzette door niet in een kabinet te willen met de PVV. Wilders profileerde zich te veel richting allochtonen en de mislukte samenwerking in het kabinet Rutte I echode nog na.

  Op lokaal niveau zijn deze oude wonden dus blijkbaar van minder belang, terwijl ze op nationaal niveau nog door etteren. CDA-leider Buma denkt er net zo over, alleen D66-leider Pechtold blijft coalities met de PVV ook op lokaal niveau uitsluiten.

  Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, de ‘new kid on the block’ ter rechterzijde doet in tegenstelling tot Wilders wel mee in Amsterdam en gokt in Rotterdam op een alliantie met Leefbaar Rotterdam. Het lijkt erop dat de strijd om de kiezersgunst toch echt in de grote steden wordt uitgevochten, dat straalt immers af op de landelijke peilingen.

  Het gaat dan ook vooral om de landelijke peilingen voor VVD en CDA, hoe doet het FvD het en hoe de PVV.  Door samenwerking met de PVV niet uit te sluiten hopen VVD en CDA twijfelaars alsnog binnen te harken. Maar het gaat uiteindelijk om de afrekening tussen Wilders en Baudet. Wie trekt de meeste nieuwe jonge kiezers, dat is bepalend voor de toekomst op landelijk niveau. Lokale kongsies zijn nu ondergeschikt aan die vraag.