Over het hemd en de rok

  14
  453

  Leestijd: 2 minuten.

  De Tweede Kamer was er duidelijk over, Nederland moet niet met euro- of coronabonds deelgenoot worden van de schulden die de zuidelijke eurolanden nu opbouwen. Of zoals CDA-kamerlid Pieter Omtzigt het verwoordde, ik neem de hypotheek van mijn buurman niet over en Nederland ook de hypotheek niet van andere eurolanden.

  Maar de eurozone zit wel in de ergste crisis ooit, veel erger dan de financiële crisis van 2008. Elke burger voelt deze aan den lijve, de economie is op slot en het eind is niet in zicht. En zelfs als het slot er over enkele maanden stapsgewijs af gaat, zullen burgers uiterst voorzichtig blijven opereren. Dit komt echt aan en het coronaspook zal ons nog jaren achtervolgen, ook als er een vaccin is gevonden.

  Kortom, kommer en kwel, een kwakkeleconomie en er zullen vele jaren nodig zijn om de rekening weer op te hoesten. Pensioenfondsen in de problemen, ZZP’ers in de problemen en ga zo maar door.

  Voor de tweede keer in zijn korte bestaan is de euro getroffen door een megacrisis, de eerste was nog een knock down op punten, deze kaakslag gaat om het overleven van het systeem. Zowel Noord als Zuid krijgen forse tikken. Zuid stelt dat dit echt overmacht is, hier kon niemand iets aan doen en dus is het tijd voor solidariteit, de noordelijke landen staan sterker en kunnen dus helpen door de zwakkere zuidelijke landen onder hun vleugels goedkoper te laten lenen.

  Maar de kans dat het in het zuiden helemaal fout gaat is niet ondenkbaar en dan betalen de noordelijke landen mee aan de rekening terwijl ze het zelf ook niet makkelijk hebben. De andere consequentie is de zuidelijke landen te laten barsten, die gaan dan failliet en slepen de noordelijke mee. Ook geen aantrekkelijke optie.

  Er moet dus iets gebeuren om de zwaar getroffen zuidelijke landen extra te helpen zonder dat het noorden voor een blanco cheque tekent. Want dat is duidelijk, zo lang de eurolanden de tent niet opbreken, zitten ze wel aan elkaar vast. Nu niets doen brengt dat opbreken wel gevaarlijk dicht bij. Dus moeten de Europese ministers van Financiën wel wat. Het giftenidee van minister Wopke Hoekstra, om met de pet rond te gaan, wordt door Italië en Spanje als vernederend ervaren.

  Hun wens voor door allen gedragen coronabonds gaat het vermoedelijk ook niet worden, betaalmeester Duitsland heeft dezelfde bezwaren als ons land, Oostenrijk en Finland.

  Blijft over de ECB die bereid is 1100 miljard in de eurozone te pompen en te financieren via het ESM, het Europese noodfonds dat net als de ECB gedragen wordt door allen en derhalve goedkoop kan lenen. Via die weg is ook nog 250 miljard op te hoesten om vooral de medische gevolgen en kosten van de coronacrisis te financieren. Het ECB-geld is er dan om via de banken de economie te stutten.

  Zowel de ECB als het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) zijn organen waarin alle eurolanden een aandeel hebben. Langs die weg hebben de noordelijke landen al genoeg ‘involvement’, terwijl ze al hun eigen problemen hebben.

  Maar dit is wel de ultieme test, als de eurolanden er in slagen deze kaakslag gezamenlijk te boven te komen is de euro echt volwassen geworden. Het alternatief is chaos.

  14 REACTIES

  1. Wie alleen naar het Nederlandse nieuws luistert, krijgt een sterk vertekend beeld van de wereld. Het is Nederland tegen de Zuidelijke landen en Duitsland dat ons afvalt. Nou dacht ik dat er 27 staten waren in Europa, maar onze journalisten negeren hen volledig. We weten meer over Israël dan over Hongarije of Tsjechië.

   Ik zou graag willen weten hoe die andere landen denken over deze transferunie, waarin voor Romaanse landen afspraken slechts intenties zijn.

   Henk heeft het over de Italiaanse maffia die al deze steungelden opstrijkt, maar als je je in Italië verdiept, merk je dat China een grote greep heeft op Italiaanse banken en bedrijven (zie link). Het zou me dus niet verbazen als al dit steungeld uiteindelijk in China belandt.

   Wij houden ons vast aan Europese afspraken, maar die blijken van nul en generlei waarde te zijn. We worden zelfs beschimpt als we er naar verwijzen. We moeten ons dus óf overgeven aan deze transferunie, óf uit de unie stappen. Ik denk dat dit een belangrijke kwestie zal worden in de volgende verkiezingen.

   Jammer dat Johnson ziek is en we nog niets over de Brexit kunnen zeggen.

   https://www.riteon.org.au/globalisation-in-the-time-of-corona-part-3/

  2. Wij zouden graag van de heer Martinet horen waaruit naar zijn mening de problemen van de pensioenfondsen bestaan. Of het moet zijn dat hij bedoelt dat de pensioenfondsen door de politiek en de Nederlandse bank gedwongen worden rekensommen te maken die ik aan kinderen op de basisschool niet zou durven voor te leggen, waarbij ze zich arm moeten rekenen al puilen hun kassen uit en is het totale vermogen sinds 2008 verdubbeld`.

  3. Laten we ons niet druk maken. China is gewoon de lachende derde. De EU is dankzij de EU zelf een mislukking geworden gewoon dat eigen volk eerst boven alles gaat. Dus nu steunen en klagen heeft geen enkele zin. China zal de EU heus wel de helpende hand reiken en natuurlijk onder haar voorwaarden. De EU was toch een kwestie van regeren is vooruit zien???

   • Corona, SARS, Chicken flu – China.
    Het lijkt erop dat al die nieuwe virussen uit china komen. Waarom is dat? Moeten we ons toch afvragen. Ik denk aan de zogenaamde ‘natte’ markten waar, heel onhygienisch, levende beesten uit verschillende gebieden, zelfs continenten, van vleermuizen tot frets, honden, katten, vogels, bij elkaar zijn om dan geslacht te worden – ter plekke.
    Met die hele mix gebeurt er dan wat.

    • Ik denk sterk aan biological warefare laboratoria op zo’n 20 km van Wuhan. Ik geloof niets van dat verhaal over dierenmarkten.
     Zoals gisteren tijdens @M op NPO1 een documentairemaker die daar 5 jaar gewoond heeft stelde: De Chinese Overheid kun je niet vertrouwen! Wie daar in China aan twijfelt wordt “monddood” gemaakt dus je houd je mond.
     China stelt zich nu als de redder van de wereld op maar dat kun je alleen doen als je veel meer weet over de aard van dit virus.

     Dit virus lijkt mij een proeve van bekwaamheid over wat China de wereld aan kan doen als we niet accepteren hoe zij tegen de wereld aankijken. Zij willen invloed en laten zien hoe ze dat kunnen afdwingen.

  4. Zo langzamerhand krijg ik het idee dat het Verenigd Koninkrijk de juiste visie heeft gehad op de EU door er uit te stappen. Waarom zou je als VK blijven meebetalen aan een failliete organisatie en aan chanterende Maffia-landen?

   Gelukkig weigert de gehele Kamer, exclusief de PvdA en GL, om akkoord te gaan met Eurobonds (of vermomd als coronabonds); en gelukkig zijn GL en PvdA een minderheid van maar 32 zetels.
   Mochten Hoekstra en Rutte tegen de wens van de Kamer ingaan dan wacht hen het politieke doodvonnis.

   • Inmiddels heeft “Job Retten” van D66 binnen 24 uur een draai van 180 graden gemaakt; Hij wil nu ineens wel corona(=euro) bonds voor Italië. Het is volkomen idioot dat wij een land zou moeten financieren dat nog nooit enige solidariteit met de regels en wetten van de EU heeft getoond.

    Nou kunnen we eens zien hoe standvastig Rutte en Hoekstra zijn; zijn ze dat niet dan zullen de Eurosceptische partijen daar garen bij spinnen en teken zij hun politieke doodvonnis.
    En ook eens kijken of “Job Retten” de moed heeft om hierom het kabinet te laten vallen; wedden van niet?
    Want dat kan “Job Retten” straks roepen: D66 wilde wel maar onze handen waren gebonden; zo gaat dat in de politiek.

  5. Omtzigt maakt een vergelijking die niet correct is, en dat weet hij best. Hij zet de luisteraar dus doelbewust op het verkeerde been. Het blijft natuurlijk toch een CDA’er.

   Het gaat er helemaal niet om om de hypotheek van de buurman over te nemen. Waar het om gaat is dat er een gezamenlijke tarief bedongen wordt. De enige reden waarom Omtzigt en zijn trawanten dat niet willen, is dat de buurman daar op korte termijn misschien iets meer voordeel van heeft dan hijzelf. Op langere termijn kan het huis van de buurman instorten zonder gunstige hypotheek. En dan blijkt de twee-onder-een-kap van meneer Omtzigt toch ook op instorten te komen staan.

   • “Op langere termijn kan het huis van de buurman instorten zonder gunstige hypotheek. En dan blijkt de twee-onder-een-kap van meneer Omtzigt toch ook op instorten te komen staan.”

    Leg mij eens uit waarom zijn huis instort als de buurman zijn hypotheek niet meer kan betalen? Dan wordt zijn huis verkocht of hij bezuinigt zoveel in zijn uitgaven dat hij de hypotheek wel weer kan opbrengen.
    En dat laatste hadden de Z-EU-landen allang moeten doen. Maar het is natuurlijk veel makkelijker voor je Z-EU politieke leven als je daar anderen voor laat opdraaien.

   • Er is ook nog een andere optie. En die is dat de Noordelijke landen hun begroting en staatsschuld bewust net zo uit de hand laten lopen als Z-EU. Dan gaat hier ook de rente omhoog en kan de € devalueren als dat nodig is.
    Dan leveren €-bonds geen enkel voordeel meer op. Iedereen even arm

    • @Henk en Ludovica
     Elk nadeel heb z’n voordeel: als eurobonds onze rente opdrijven, stijgt de rekenrente van onze pensioenen en hoeven we de pensioenen niet te verlagen…

     • Precies Eric. Ik zeg altijd: “If you can’t beat them, join them”.

      Als dat van Z-EU gepikt wordt door de EU, dan mogen wij onze begroting en staatsschuld ook flink uit de hand laten lopen, zonder dat de EU ingrijpt, toch? We zijn toch allemaal gelijk, volgens de EU?
      Kunnen we de € voor de hele EU devalueren. Of je je geld nou kwijt raakt door het verplicht aan Z-EU af te geven of omdat het minder waard wordt door devaluatie maakt geen ene moer uit.

   • @ ludovica
    Er storten geen huizen in doordat een hypotheek niet betaald wordt.
    Laten we het hebben over erfenis. De erfenis van mijn moeder gaat, logischerwijs, naar haar kinderen (echtgenoot overleden). Zij mag dit natuurlijk zelf kiezen maar ik denk dat de meeste omaas of opaas hun erfenis nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen? En dus niet aan haar buurman, landgenoten of Italiers, of wie dan ook.
    De opaas en omaas hebben er hard voor gewerkt. Het zou een schande zijn als dat geld naar Italia (en andere ZE landen) ‘verdwijnt’.
    Helpen kan natuurlijk altijd in tijden van nood.

   • @Ludovica,
    Het is u zelf die een vergelijking maakt die geheel niet correct is. Het gaat met eurobonds NIET om de lagere rente alleen – zoals u suggereert – maar ook om de aflossingsverplichting. Als Italië in de toekomst vanwege hoge schuldenlast uit het verleden – mede door meer uit te geven dan er binnenkwam (en de verplichte begrotingsregels daarmee schendend = wangedrag) eurobonds niet kan aflossen, zal Nederland dat moeten doen.
    Een Italiaanse buurman die ruim blijft leven en zijn kinderen luxe blijft geven en daardoor de hypotheek niet kan aflossen, zal zijn Nederlandse buurman – die zuinig leefde en zijn kinderen niet die luxe gaf – daarvoor laten opdraaien. Da’s HET grote risico dat u verzwijgt!
    U vertelt een halve waarheid omtrent de ‘goedkopere rente’. Bij gemeenschappelijke schulden gaat het ook om de verantwoording van de aflossing! En vergeet niet: uw Italiaanse buurman mag ook nog eens – met zijn Franse en Spaanse buren – de hypotheeksom blijven verhogen zonder dat u daar zeggenschap over heeft!

    Werkelijk: hoe dom ben je om iemand die bewezen heeft niet met geld om te kunnen gaan je portemonnee te geven. En ergo: niet de uwe alleen. Maar van alle Nederlanders, ook hen dat niet willen…

  Comments are closed.