Over normen en waarden

  2
  995

  Leestijd: 2 minuten.

  Zitten we net midden in het heetst van de verkiezingsstrijd, krijgen we er nog een “Turkse kwestie” bij. Daar zit nu net niemand op te wachten, maar het gaat wel om een principieel punt.

  De Turkse president Erdogan wil de grondwet wijzigen en wel in die zin dat hij veel meer macht krijgt ten nadele van de democratische controle. Om dit mogelijk te maken wil hij een referendum over de Turkse grondwet en uiteraard hebben Turken die in Nederland of Duitsland of waar dan ook in Europa wonen een stem. Geen wonder dan ook dat Erdogan zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu op pad wil sturen om campagne te voeren onder Turken in het buitenland. Cavusoglu wil ook Rotterdam aandoen.

  Die campagne voor minder democratie is tegen het zere been van de Duitse en Nederlandse regering. Geen wonder dat alle juridische wegen worden onderzocht om de komst van Cavusoglu tegen te houden. Premier Rutte vindt het “uiterst ongemakkelijk” als buitenlandse politici in Nederland campagne komen voeren voor een zaak die speelt in het thuisfront. “Het gaat hier om Nederlandse staatsburgers en geen Turkse. Turkse staatsburgers wonen in Ankara en Istanboel, een populatie groot genoeg om campagne te voeren,” meent Rutte.

  Vice-premier Lodewijk Asscher steunt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in pogingen een juridisch sluitende formule te vinden om Cavusoglu tegen te houden. Onze oosterburen menen die al gevonden te hebben. Cavusoglu vindt de reacties schandalig, in Europa heerst immers vrijheid van meningsuiting. Asscher vindt dit op zijn beurt een “gotspe”,  want in Turkije wordt die vrijheid van meningsuiting juist beknot. Tienduizenden zijn gearresteerd, waaronder duizenden journalisten. Klopt allemaal. Aan de andere kant kan het kamp Erdogan goede sier maken met de reserves van Nederland en Duitsland, het past in de campagne dat Europa de vijand is van sterke man Erdogan.

  Echt van veel invloed op de verkiezingscampagne is de kwestie niet, de meeste partijen steunen de visie van Rutte en Asscher. Maar de relatie tussen Europa en Turkije is al weer verder verslechterd. Dat Ankara nu lichtjaren verwijderd is van een EU-lidmaatschap wisten we al. Maar Turkije is ook NAVO-lid. Nu zal het de Amerikanen worst wezen als Erdogan dictatoriale trekjes gaat vertonen, Turkije ligt strategisch zo belangrijk dat de Amerikanen Erdogan nodig hebben zo lang het in het Midden-Oosten een heksenketel is.

  En Europa is al lang blij dat Turkije de vluchtelingen op eigen bodem houdt, al te veel ruzie maken wil Europa ook niet. Maar als de ruzies zo hoog oplopen dat Erdogan dreigt het vluchtelingenakkoord op te zeggen, hoort het verdedigen van de democratische waarden vóór te gaan. In die zin zit het kabinet op het juiste spoor.

  2 REACTIES

  1. Het is een dilemma. Mag je de vrijheid van meningsuiting snoeren van de mensen die pleiten voor minder vrijheid van meningsuiting. Merkwaardig iets natuurlijk. Daarentegen moet gezegd worden dat Wilders meedraait in een politiek stelsel waar hij tegelijkertijd geen goed woord voor over heeft. Ook dat kan. Ook kan hij een ondemocratische geleide partij leiden (geen leden, geen kritiek) binnen een democratisch stelsel.
   Misschien hadden we moeten beginnen met het verbieden van de SGP toen ze nog geen vrouwen toestonden binnen hun partij. Dan waren we zuiver bezig geweest. Nu worden geconfronteerd met lastige kwesties omdat we oogluikend van alles en nog wat hebben toegestaan.
   discussie is hard nodig.

  2. Ja, hebben ze zichzelf even mooi klem gezet met die enorme slimme vluchtelingendeal.
   Of dat je de duivel op je kinderen laat passen.
   Ook weer een mooie inkopper voor Wilders, dubbele paspoort is dus een Turks paspoort met een oranje stempel daarin.
   Gelukkig hebben we de oplossing van Buma met het volkslied.
   Kan iemand nog uitleggen hoe gek we hier geworden zijn in Nederland.
   Zullen we er maar gelijk een nieuw couplet bijvoegen, “ben ik van Turkse bloed”.
   We moeten echt gaan verhuizen naar een ander land.

  Comments are closed.