Paniek

  4
  561

  Leestijd: 0 minuten.

  De Amerikaanse beurzen hebben de slechtste kerstavond sinds mensenheugenis beleefd. De Dow Jones kelderde bijna 3 procent en ook de andere financiële graadmeters kleurden donkerrood, zoals dat in het financiële boeventaaltje heet. Hoe dat kwam? Beleggers maken zich grote zorgen over de handelsoorlog die president Donald Trump heeft ontketend. En over de Amerikaanse begrotingscrisis vanwege de Muur met Mexico.

  Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, twitterde minister van Financiën Steven Mnuchin nerveus dat de banken in zijn land gezond zijn en dat de financiële markten werken zoals het hoort. Als er één manier is om paniek te veroorzaken is het die wel. Paniekerig roepen dat er geen reden is voor paniek is het meest trefzekere recept voor nog veel meer paniek. Zoals van hem verwacht mocht worden, maakte Trump het daarna nóg erger, door een aantal lompe tweets de wereld in te sturen over de Fed (de centrale bank in de VS), die helemaal niets van economie zou begrijpen.

  Gisteren waren de beurzen dicht vanwege Kerstmis. Vandaag gaan ze weer open. Wat zouden Trump en zijn regering ditmaal voor stommiteiten weten te verzinnen om opnieuw een bloedbad te veroorzaken?

  4 REACTIES

  1. Misschien is die mini-beurskrach zo gek nog niet. Trump zelf heeft er in ieder geval heel veel last van en misschien brengt hem dat tot inkeer.

   • Niet alleen in de USA is er een malloot aan de macht; dat geldt voor de meeste landen. Liegen, stelen, misleiden, moorden is heel normaal. Sinds de middeleeuwen is er niets veranderd.
    Ik begrijp niet dat we dat nog pikken.

   • Trump en tot inkeer komen. Je kunt in wonderen geloven, maar we moeten het natuurlijk niet te gek maken. Zelfs wonderen zijn aan grenzen gebonden. Een handelsoorlog beginnen met een land waar je van tevoren kunt bedenken dat je die gaat verliezen, zegt al genoeg. Mensen die hun verstand gebruiken ontslaan, of dat die uit zichzelf opstappen en dan geloven dat die meneer Trump tot inkeer zou kunnen komen. Waar Trump ook last van heeft het ligt altijd aan de ander. Dus hoezo, waaruit lering trekken?

    • ik ben het zowaar met u eens. Laten we hopen, dat men in Amerika hieruit lessen trekt, dan is een wonder helemaal niet uitgesloten. Ik heb geen problemen met serieuze Republikeinse presidenten, al ben ik het met ze oneens. Maar een malloot is teveel van het goede, gelukkig gaan steeds meer Republikeinen dit ook zien.

  Comments are closed.