Partij voor de Dieren piekt in peiling

  0
  82

  Leestijd: 2 minuten.

  De Partij voor de Dieren is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gestegen naar 6 zetels, de hoogste stand voor de partij ooit. D66 krijgt er 2 zetels bij en klimt daarmee naar 26 zetels. De partij van Alexander Pechtold is daarmee virtueel de grootste van Nederland.

  De Partij voor de Dieren werd in 2002 opgericht, door onder meer fractieleider Marianne Thieme. Het is voor het eerst dat de partij 6 zetels scoort bij De Hond. In de andere peilingen staat de Partij voor de Dieren lager; bij Synovate en EenVandaag krijgt de partij 4 zetels, bij TNS Nipo 2.

  Als de partij van Marianne Thieme de 6 zetels weten waar te maken bij komende verkiezingen, dan zou dat een forse winst betekenen. Een zetelaantal van 6 is een verdrievoudiging van het huidige aantal zetels in de Kamer: 2.

  GroenLinks daalt met 2 zetels en komt op 6, De PvdA verliest 1 zetel en komt op 12. De rest van de partijen blijft gelijk.

  In zijn peiling keek De Hond ook naar het oordeel van de kiezers over de verschillende partijen in relatie tot hun huidige voorkeur en de keuze die ze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen hebben gemaakt.

  De Hond schrijft daarover:

  ,,Dan blijkt de relatief sterke positie van D66 en het CDA.  Die worden ook door andere kiezers in het politieke midden dan hun eigen kiezers, goed tot vrij goed beoordeeld.

  Van de twee regeringspartijen is de positie van de VVD duidelijk beter dan die van de PvdA. De kiezers die in 2012 PvdA hebben gestemd en nu een andere partij verkiezen hebben nog maar heel weinig waardering over voor deze partij. (De score is 2,9, terwijl de “weggelopen” VVD-ers deze partij nog een 4,6 geven).

  Ten aanzien van de PVV is uit het overzicht goed te zien dat deze partij vrijwel geen aantrekkingskracht heeft op andere kiezers dan degenen die nu zeggen de PVV te stemmen.

  Een niveau van meer dan 20 zetels is voor deze partij naar de toekomst toe dan ook onwaarschijnlijk.

  De SP heeft naast haar eigen kiezers ook nog andere linkse kiezers die deze partij vrij positief beoordelen.

   ChristenUnie en SGP doen het relatief goed. Historisch gezien is het opmerkelijk hoe positief het oordeel is van de kiezers van de beide partijen over de andere partij.

  GroenLinks is electoraal vooral aan het strijden met D66 en Partij voor de Dieren.  Partij voor de Dieren heeft electoraal het meest te verwachten van GroenLinks en de SP.

  50PLUS staat er electoraal erg zwak voor. Kiezers van deze partij beoordelen de andere partijen beduidend hoger dan de kiezers van de andere partijen 50PLUS beoordelen.”

  De Hond, TNS Nipo, Synovate en EenVandaag in het peilingenoverzicht

  Volg Frontbencher op Twitter