Partijkartel

  4
  544

  Leestijd: 0 minuten.

  Forum voor Democratie was vorig jaar de onbetwiste koploper wat ledengroei betreft. Meer dan 21.000 nieuwe aanmeldingen mocht de partij volgens het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in 2017 noteren. Maar of dat dit jaar ook zo zal zijn?

  Afgelopen week kwamen vooral namen in het nieuws van personen die zich inmiddels ex-lid mogen noemen. Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers werden de partij uitgezet. Andere prominenten, zoals emeritus hoogleraar Frank Ankersmit, zakenman/miljonair Kees Eldering en nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer Susan Teunissen bedankten uit eigen beweging. Zij vertrokken uit onvrede met het gebrek aan partijdemocratie. Ook Jaap-Jan de Gijt, eerder regiocoördinator bij de partij, legde zijn lidmaatschap om die reden neer. Tegen De Telegraaf zei hij over het bestuur van FvD: “Zij zijn zelf het partijkartel.”

  Voor een politieke groepering die van de strijd tegen ‘het partijkartel’ haar speerpunt heeft gemaakt, gaat dat laatste verwijt ongetwijfeld alle grenzen te buiten. Dus wanneer stapt Thierry Baudet naar de politie om aangifte te doen wegens smaad en laster?

  4 REACTIES

  1. Bij een onstuimige groei behoren nu eenmaal groeistuipen. Beter voor het FvD vinden ze nu plaats dan voor de belangrijke Provinciale Statenverkiezingen…
   Nu heeft Thierry Baudet de tijd om de uitbouw – wat een immens werk is – te consolideren.
   Natuurlijk: de ontevredenheid van de leden (voornamelijk ex-VVD’ers die meer macht – pardon democratie wilden?) uit zich in openbaarmakingen in media…
   Evenwel, deze kritiek is van een ander kaliber dan laster en smaad. Het laatste is een strafbaar feit het eerste niet. Het laatste is ook iemand valselijk beschuldigen het eerste niet – dat is verschillen van inzicht –
   In dit geval – door de publieke positie van de persoon – minister van Binnenlandse Zaken, overigens nu volgens Rutte sprekend namens de hele regering – kan er zelfs sprake zijn van demoniseringsbeleid van een politieke partij – een tegenstander.
   Dat maakt de lading toch wel heel anders…
   Echter indien de auteur dit artikel schrijft in de vorm van een (spottende) satire, dan is de term smaad en laster geheel correct geuit…

  2. @Martin
   Waar haal je het vandaan. “Begon zoiets ook al niet in 1938…..”??? Ik zie geen enkele, maar dan ook helemaal geen enkele overeenkomst met de aanloop naar WO II. Want ik neem aan, dat je daarop doelt. Of je moet alleen de betrokkenheid van Duitsland bedoelen. Maar dan zijn er veel meer voorbeelden en is deze vergelijking bovendien op z’n minst een grove belediging van Duitsland.

  3. De meeste figuren, die de FvD verlaten zijn oud-leden van de VVD. Waarom van de VVD naar de FvD? Ze wisten vóórdat ze naar de FvD overstapten, wat voor partij het was en tóch….. Maar wat wil je ook? Elke nieuwe partij, die de rug keert naar de geldverslindende EU en dictatuur neigende Verenigde Staten van Europa, wordt afgerekend op elke zucht die verkeerd valt bij de eurocraten. En wat moeten we met de EU? Draghi belet ons te kunnen sparen, pensioenfondsen worden verplicht zich arm te rekenen (ook al zijn ze zéér vermogend), kapitalen stromen naar Zuid-Europese lidstaten en hoe komen Europarlementariers aan voldoende pensioen straks, als ze daar kampen met tekorten en Nederland beschikt over ‘s-werelds beste pensioenstelsel? En dan verdwijnt het VK ook al uit de EU. Onze economie zou fors hoger zijn zonder de EU; we kunnen weer volop handel drijven met een van onze grootste handelspartners en Duitsland staat ook al op twijfelen. Momenteel wil de Frans-Duitse as steeds meer Europa, steeds meer macht. Begon zoiets ook al niet in 1938…..

   • @Martin nog los van alle andere onwaarheden die je noemt was er in 1938 zeker geen sprake van een Frans-Duitse as. Maar misschien een idee om een geschiedeniscursusje te nemen. Dan weet je er misschien ook wat vanaf en hoef je niet alleen maar na te kakelen wat dhr. Baudet rondschreeuwt.

  Comments are closed.