Paul Tang steunt linkse rebel Lodewijk Asscher

  0
  110

  Leestijd: 1 minuten.

  Hij doet het toch niet! Paul Tang is niet beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA. De Europarlementariër wekte begin september de indruk dat hij zich zou kandideren voor de hoogste functie in zijn partij. Hij was bang dat “het linkse geluid” te weinig gehoord zou worden als alleen fractieleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher het tegen elkaar zouden opnemen. Die twee zijn immers steunpilaren van het verfoeide kabinet-Rutte.

  Maar inmiddels is Tang tot het inzicht gekomen dat de PvdA wel degelijk weer “een herkenbare linkse koers” zal varen “met ruimte voor dwarse idealen”. Dat zij afstand neemt van het “Thatcher-verhaal” van premier Rutte. Dus is Tangs deelname aan de lijsttrekkersverkiezing overbodig en kan hij zich weer helemaal op zijn werk als EP-lid storten.

  Waar Tang zijn nieuwe inzicht vandaan haalt, wordt uit zijn op de PvdA-website gepubliceerde verklaring niet helemaal duidelijk. Blijkbaar heeft hij de afgelopen weken intensieve gesprekken gevoerd met partijleden en “twijfelende kiezers”. En gelukkig: “Bij hen leeft een oprecht verlangen naar die herkenbare PvdA. Een PvdA die wordt gedreven door waarden.” Het nieuwe verkiezingsprogramma dat maandag wordt gepresenteerd sterkt hem in de overtuiging dat de partij weer op de goede weg zit.

  Buitenstaanders zijn niet bij al die gesprekken geweest en hebben ook het conceptverkiezingsprogramma nog niet mogen lezen. Zij kunnen zich dan ook alleen maar afvragen wat er in vredesnaam veranderd is sinds Tang begin september de publiciteit zocht met de mededeling dat hij zich in de lijsttrekkersverkiezing wilde mengen.

  Samsom en Asscher hadden zich toen nog niet officieel gekandideerd. Inmiddels hebben ze dat wel gedaan, maar dat kun je geen verrassing noemen. Wel verrassend was de kandidatuur van Jacques Monasch. Dit Kamerlid presenteert zich als een rebel met dwarse idealen, die gaat vechten voor herstel van de linkse koers in de PvdA. Je zou dan ook verwachten dat Tang zich voluit achter Monasch opstelt.

  Maar nee hoor, tegen Nu.nl zegt de Europarlementariër dat hij voor Asscher zal kiezen. Asscher, de steunpilaar van het verfoeide kabinet-Rutte. Snapt u het nog?

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook