Pechtold en Roemer kunnen samen dineren, maar niet regeren

  0
  114

  Leestijd: 2 minuten.

  Is het denkbaar dat D66 en SP allebei deel uitmaken van de volgende regeringscoalitie? Als je de partijleiders Alexander Pechtold en Emile Roemer mag geloven wel. Enkele maanden terug hebben ze samen gedineerd om de mogelijkheden te bespreken, meldt BNR. Partijkopstukken als SP-voorzitter Ron Meyer en D66-senator (en voormalig politiek leider) Thom de Graaf waren daar ook bij aanwezig. Pechtold en Roemer wijzen er op dat hun partijen in enkele grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, al bevredigend samenwerken. Dus waarom zou dat dan landelijk niet kunnen?

  Het antwoord is simpel. Gemeentebesturen houden zich vooral met onderwerpen bezig waarover niet snel grote principiële meningsverschillen ontstaan, zoals ruimtelijke ordening, aanleg en onderhoud van straten, de huisvesting van scholen en dergelijke. Over bijna alle gevoelige politieke kwesties wordt op landelijk niveau beslist: de gezondheidszorg, de sociale zekerheidswetgeving, de inkomstenbelasting, het onderwijsbeleid, de koopkracht.

  Breed samengestelde colleges die op lokaal niveau prima functioneren, zijn daarom op nationaal niveau nauwelijks voor te stellen. In het verleden heeft bijvoorbeeld de CPN in diverse gemeenten (waaronder Amsterdam) wethouders geleverd. Dat deze op Moskou georiënteerde partij deel uit zou maken van het kabinet was echter totaal ondenkbaar.

  De goede samenwerking van D66 en SP in een aantal gemeenten zegt dus niets over de haalbaarheid van een landelijke coalitie waarvan ze allebei deel uitmaken. Wat zou zo’n coalitie bijvoorbeeld doen met de gezondheidszorg? Misschien dat D66 bereid is het eigen risico wat af te zwakken, maar het door de SP bepleite nationaal zorgfonds staat wel heel ver af van het gedachtegoed van Pechtold en zijn partij. In de ogen van de SP is D66 zowat het summum van verwerpelijk neoliberalisme. Terwijl D66 de SP ziet als een clubje onverantwoorde radicaal linkse luchtfietsers.

  “Je moet allebei ergens vandaan komen,” zegt Pechtold tegen BNR. Dat is zeker waar. Zonder concessies is geen enkele coalitie mogelijk. Maar zolang er alternatieven zijn om aan een meerderheid te komen zie ik een monsterverbond van SP en D66 geen werkelijkheid worden.

  Pechtold en Roemer waarschijnlijk ook niet. Ze zullen hun dinertje vooral hebben gehouden om te laten zien dat ze geen dogmatische gelijkhebbers zijn. Dat ze bereid zijn te bewegen. Dat ze openstaan voor alternatieven. Zodat ze straks in de kabinetsformatie kunnen zeggen: we hebben het serieus geprobeerd, maar het zat er echt niet in.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook