Pechtold populairst, Klein en Wilders onderaan

  0
  90

  Leestijd: 1 minuten.

  Van alle Nederlandse politieke leiders heeft Nederland het meeste vertrouwen in Pechtold. Onderaan de lijst bungelten Norbert Klein en Geert Wilders, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

  De Hond schrijft hierover:

  ‘Het vertrouwen in de politieke leiders van de verschillende partijen blijft relatief laag. Dat komt met name door de electorale fragmentatie, want bij kiezers van andere partijen scoren zijn altijd lager dan een 6, waardoor de hoogste score niet boven 5,1 uitkomt (Pechtold).

  Pechtold, Roemer en Sybrand scoren bij de eigen kiezers tussen 7 en 8 en scoren bij kiezers van een paar partijen tussen 5 en 6. Pechtold doet dat bij kiezers van PvdA, CDA en VVD. Roemer bij kiezers van PvdA, en Buma bij kiezers van D66.

  Dat Rutte en Zijlstra in totaal 4,3 scoren komt doordat ze bij de eigen kiezers rond de 5,5 scoren en bij kiezers van PvdA, PVV en SP een 4 of lager. Samsom haalt slechts een 3,8 omdat hij onder de kiezers van de PvdA uit 2012 maar een 5,0 haalt. Alleen bij kiezers van D66 haalt hij dat ook, bij de andere kiezers haalt hij minder dan een 4, met als dieptepunt de scores van SP en PVV rond de 2,0. Onder de PvdA-kiezers scoort Roemer hoger dan Samsom (+0,7). Pechtold haalt een score bij die groep die 0,1 hoger is.
  Geert Wilders haalt onder zijn eigen kiezers een 8,1. Maar onder kiezers van andere partijen ligt de score tussen de 1,8 en 3,8. Dat geeft trouwens ook aan dat electoraal gezien de PVV geen potentie tot groei heeft boven de score waar de PVV nu zit (rond de 20 zetels).

  Norbert Klein staat volledig onderaan (2,8). Bij alle kiezer scoort hij tussen de 2 en 3. Bij de kiezers van 50PLUS haalt hij ook maar een heel lage 3,2.’

  In de wekelijkse peiling van De Hond zijn er geen veranderingen ten opzichte van een week eerder. D66 is virtueel de grootste partij met 25 zetels, erna volgen de VVD en CDA met 22. De PVV krijgt er 21 en de SP 20. Daarna volgt de Partij van de Arbeid met 13 zetels. ChristenUnie en GroenLinks krijgen er 8, de Partij voor de Dieren staat op 5. De SGP staat op 4 zetels en 50PLUS en de PiratenPartij sluiten de rui met beide 1 zetel.

  De Hond, TNS Nipo, Synovate en EenVandaag in het peilingenoverzicht

  Volg Frontbencher op Twitter