Peilers zaten er gemiddeld 23 zetels naast

  0
  97

  Leestijd: 2 minuten.

  Tijdens de afgelopen campagne waren de ogen strak gericht op de peilingen. Liefst 4 bureau’s verzorgden deze metingen, met name intensief in de laatste dagen voor de verkiezingen. Fronbencher.nl legde de eindpeilingen naast de werkelijke (voorlopige) uitslag en concludeert dat de peilers er gemiddeld 23 zetels naast zaten.

  Maurice de Hond en Ipsos Synovate zaten er beide 20 zetels naast, TNS Nipo en EenVandaag/bureau Intomart zaten er allebei 26 zetels naast. Een gemiddelde van 23 zetels dus. Als die 23 zetels afgezet worden tegen de 150 totaal te verdelen zetels, betekent dit dat de voorspellingen voor 85 procent klopten. Andersom klopten de peilingen voor 15 procent niet.

  De Hond voorspelde exact de juiste uitslag bij 2 partijen: de ChristenUnie en de SGP. Synovate had de uitslag precies goed bij 3 partijen: CDA, ChristenUnie en 50PLUS. TNS Nipo had slechts van 1 partij de juiste uitslag voorspeld: de Partij voor de Dieren. EenVandaag/Intomart voorspelde de uitslag exact juist voor de Partij voor de Dieren en de SGP.

  De peilingen liepen het meest uit de pas bij de SP. Die partij kreeg respectievelijk 5, 6, 6 en 7 teveel zetels toegewezen. Daarna volgt de VVD met 5, 4, 6 en 6 zetels te weinig. De PvdA kreeg 3, 3, 5 en 5 te weinig zetels toebedeeld. De PVV kreeg er 3, 2, 2 en 2 teveel in de peilingen.

  Er is kritiek dat de peilers er in sommige gevallen erg naast zaten. Maar Reinier Heutink van bureau Synovate is het niet eens met de kritiek. Volgens hem is uit de peiling duidelijk gebleken dat de strijd ging tussen VVD en PvdA. Ook is duidelijk gezegd dat er nog veel zwevende kiezers waren die konden overstappen van SP naar PvdA of van PVV naar VVD.

  Maurice de Hond laat weten dat hij vorige week nog heeft gewezen op de mogelijke effecten van strategisch stemmen. ,,In dat rapport werd expliciet vermeld dat dit zou kunnen leiden tot een uitslag van rond de 40 voor VVD en PvdA.”

  SP-leider Emile Roemer vindt dat er overwogen moet worden om het publiceren van peilingen kort voor de verkiezingen te verbieden. Volgens hem is dat ,,een goede discussie waard”, zei hij vorige week desgevraagd. VVD-coryfee Frits Bolkestein is voor zo’n verbod. Oud-PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de peiling wel gewoon gepubliceerd moeten worden, omdat kiezers anders ,,essentiële informatie” wordt onthouden die nodig is voor een eventuele strategische stem.

  Anderen wijzen erop dat als je het in Nederland verbiedt, peilers bijvoorbeeld hun metingen in Luxemburg bekendmaken, waarna ze via sociale media ook onder de mensen komen.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook