Peiling: D66 wordt grootste in Eerste Kamer

  0
  77

  Leestijd: 1 minuten.

  D66 wordt de grootste partij in de Eerste Kamer. Dat blijkt althans uit een peiling van De Hond.

  Volgens deze peiling behaalt D66 13 zetels in de Senaat, 8 meer dan het huidige aantal. Het CDA gaat van 11 naar 12 zetels. De PVV gaat van 10 naar 11 zetels en de VVD verliest er 5 en zakt naar 11. De PvdA zal de grote verliezer zijn en zakken van 14 naar 7. De SP wint er 1 en stijgt naar 9.

  GroenLinks houdt er 5, de ChristenUnie wint er 1 en komt op 3. De Partij voor de Dieren stijgt 1 zetel naar 2 en de SGP houdt 1 zetel. 50PLUS verlies de ene zetel in de Senaat en een overige partij haalt 1 zetel.

  Dit zegt De Hond over deze peiling:

  ‘We hebben vandaag ook een peiling gedaan naar de uitslag van de verkiezingen van de Provinciale Statenverkiezingen (en de Eerste Kamerverkiezingen).

  De uitslag daarvan verschilt fors van de peiling van de Tweede Kamerverkiezingen. Deels door de lagere opkomst (rond de 50% in plaats van 75%).
  Maar ook omdat bij Tweede Kamerverkiezingen kiezers ook strategisch stemmen (25% heeft dat gedaan bij de laatste verkiezingen).
  Ten slotte is het belangrijk te beseffen dat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 fors verschilde van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
  Zo haalde VVD en PvdA een beduidend beter resultaat in 2012 dan in 2011 en CDA en GroenLinks een beduidend slechter resultaat.

  De peiling van vandaag is geen voorspelling voor de uitslag op 18 maart. Er kan in de tussentijd nog veel gebeuren.
  Maar het geeft wel een goede indruk van de richting van de uitslag en waar de kantelpunten kunnen liggen.

  Vier partijen lijken de grootste partij te kunnen worden (D66, CDA, PVV en VVD).
  Maar als we de uitslag van de verkiezing van 2015 vergelijken met die van 2011 dan is het duidelijk dat D66 de grote winnaar zal worden en de PvdA de grote verliezer, met de VVD op de 2e plaats.
  Bij de huidige peiling staan VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP samen op 35 zetels voor de Eerste Kamer. Er is dus nog een (kleine) kans, dat ze toch samen 38 zetels halen.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter