Peiling: PVV blijft grootste, GroenLinks stijgt naar 9

  0
  160

  Leestijd: 1 minuten.

  In de politieke barometer zakken de beide coalitiepartijen een zetel. De PVV blijft de grootste partij met 32 zetels en GroenLinks wint 2 zetels waarmee de partij van Jesse Klaver stijgt naar 9 virtuele zetels.

  Dit schrijft Ipsos over de jongste peiling:

  ‘Ook in deze Politieke Barometer blijft de PVV met stip de grootste partij van Nederland. De partij van Wilders heeft al enige tijd afstand genomen van de VVD, voorheen de grootste partij.

  Dit wekt de suggestie dat de PVV en de VVD uit dezelfde electorale vijver vissen. Wanneer we kijken naar de kiezersstromen* blijkt dit het geval: circa 6 van de 17 zetels winst die de PVV boekt sinds de Tweede Kamerverkiezingen komen van de VVD.

  Echter is de VVD niet de enige die moet vrezen voor uitstroom van hun kiezers naar de partij van Wilders. Naast VVD-kiezers (+6) weten ook linkse partijen hun kiezers niet te weerhouden van een overstap naar de PVV. Zo profiteert de PVV ook van de PvdA en de SP, samen goed voor een winst van circa 4 zetels.

  Een opvallende schakel tussen de linkse partijen en de PVV is de groep niet-stemmers. We zien namelijk dat een flink deel van de kiezers van de PvdA en de SP, goed voor circa 9 zetels, aangeeft niet te gaan stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Anderzijds zien we dat een deel van de mensen die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen niet hebben gestemd zich juist aangesproken voelt door de PVV. De PVV wint hier 4 zetels mee.

  Alleen kiezers van klein-christelijke en progressieve partijen blijken ongevoelig voor het kritische geluid van de PVV. ChristenUnie- en SGP-kiezers zijn van oudsher zeer partijtrouw en voor progressieve kiezers – van D66, GroenLinks en de PvdD – lijkt de overstap naar de conservatieve PVV te rigoureus.

  yes

  Verantwoording
  De Ipsos Politieke Barometer van 4 februari is gebaseerd op onafhankelijk online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1.067 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van dinsdagmiddag 2 februari tot en met donderdagochtend 4 februari.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook