Peiling: PVV op laagste stand in 5 jaar tijd

  4
  1052

  Leestijd: 1 minuten.

  In de nieuwste peiling van De Hond is de PVV naar de laagste virtuele stand gezakt in 5 jaar tijd. Concurrent Thierry Baudet rukt juist verder op, zijn partij Forum voor Democratie staat nu op 11 zetels. Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  “In de weekpeiling zelf zien we weinig verschuivingen. FvD staat nu op 11 zetels en de PVV op 17 (de laagste score in 5 jaar). Bij de andere vragen zien we het patroon dat vaak gezien wordt bij het aantreden van een nieuw kabinet (zeker als het veel nieuwe gezichten kent, zoals nu het geval is). Positievere scores dan in de afgelopen maanden. Dit zijn de zogenaamde wittebroodsweken voor een kabinet.

  Terwijl twee weken geleden 41 procent aangaf te hopen dat dit kabinet de rit zal uitzitten, is het nu 50 procent. Bij de kiezers van de regeringspartijen was dat twee weken geleden 70 procent, nu is het 88 procent. Maar ook bij kiezers van PvdA, GroenLinks en FvD zien we stijgingen van 10 procent. Alleen bij SP- en PVV-kiezers blijven die percentages heel laag. Inmiddels denkt 38 procent dat het kabinet de rit uitzit, dat was 32 procent.

  De kiezers van de regeringspartijen hebben vertrouwen in de 16 ministers.
  Carola Schouten scoort onder alle Nederlanders het hoogst van alle ministers, gevolgd door Slob, Ollongron, Rutte en Hoekstra.

  De overige VVD-ministers staan onderaan het lijstje. De twee bewindslieden die overkomen uit het vorig kabinet (Wiebes en Dekker) scoren het laagst.

  Bij het vertrouwen in de fractievoorzitters scoort Dijkhoff duidelijk hoger dan de overigen. Alleen bij SP- en PVV-kiezers scoort hij laag. Daarachter komen de fractievoorzitters Segers, Pechtold en Buma. Die score is te danken aan het feit dat kiezers van de vier regeringspartijen (vrij) positief zijn over deze onderhandelaars bij de vorming van het kabinet.

  De ervaring leert dat deze hogere scores enkele maanden na het aantreden van het kabinet gaan dalen. Als het dit keer ook gebeurt is het wel de vraag of dit al het geval is voorafgaande aan de gemeenteraadsverkiezingen, die op 19 maart 2018 gehouden zullen worden.”

  4 REACTIES

  1. Forum voor Democratie en de Partij van de Vrijheid zijn totaal verschillende partijen,ze hebben slechts één gezamenlijk uitgangspunt n.l. het proberen om de ontevreden burger naar zich toe te trekken. Het Forum voor Democratie probeert zich te richten op de intellectueel georiënteerde jongeren tot 40 jaar en de Partij voor de Vrijheid richt zich op de gefrustreerde Jan Modaal kiezer.Beide groepen hebben een substantieel onderling verschillend beeld voor ogen van wat zij met het land voor hebben. Dit betekent dat het nooit tot een inhoudelijje samenwerking tussen beide kan leiden. Dus is het aantal stemmen dat deze partijen virtueel halen totaal on-interessant voor de politieke verhoudingen in het land

   • @Johan Fischer,
    Die stelling gaat zeker ook op bij de ‘samenwerking’ van andere partijen. Neem bij voorbeeld links op de thema’s meer of minder Europa. Referenda of niet. AOW terug naar 65..
    Of D66 versus CU ook zo’n leuke.
    VVD, PVV gaat dan wellicht beter?
    Langs die lat gemeten hoort onze regering er ook niet…
    Toch zijn ze er. Dus waarom dan bij voorbeeld de bovenstaande thema’s genomen 50plus, Dierenpartij, SP, Fvd en… PVV niet?
    ‘T zou ergens moeten kunnen…

  2. Beste redactie,
   Leuke beschouwing; toch constateer ik dat de
   PVV en FvD tesamen heel stabiel op 28 zetels
   blijven staan. Nu mag je twee partijen natuur-
   lijk niet zondermeer bij elkaar vegen. Maar het
   blijft toch nog steeds zes zetels meer!! dan in
   maart. Ja en dan de populariteit van ministers.
   Blijft koffiedikkijkerij. Ze hebben nog niets gedaan.
   Rutte III zal niet populair worden bij de bevolking.
   Behalve misschien bij de aanhang van de VVD: het
   bedrijfsleven en particulieren met een inkomen boven
   de 100.000 euro. Ze kunnen hun borst vast natmaken.
   De maatschappelijke kritiek zal de komende tijd niet
   mals zijn, ik schreef al eerder: een hondebaan. Mij niet
   gezien. Ik wens ze sterkte!
   Bert.

   • Beste Bert,
    Wat dacht je van deze teller?
    De partijen die voor referenda zijn…
    50Plus, Dierenpartij, SP, FvD en PVV… 50 zetels en… groeiende (voornamelijk door FvD)!

  Comments are closed.