Peiling die Trump correct voorspelde ook in Nederland gelanceerd

  1
  3861

  Leestijd: 3 minuten.

  Een peiling-methode die – als een van de weinige peilingen – correct voorspelde dat Donald Trump de verkiezingen in de Verenigde Staten zou winnen, is ook in Nederland gelanceerd. In deze peiling krijgen D66 en SP een hogere score en de PVV een lagere, in vergelijking met andere peilingen. (Zie uitslag onderin dit artikel).

  De peiling wordt gedaan door het aan de Tilburg University gelieerde CentERdata. Dit centrum zet een eigen panel in om het stemgedrag van kiezers te voorspellen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017.

  CentERdata werkt met een alternatieve methode van peilen, via haar zogeheten LISS panel. Deze methode werd succesvol gehanteerd bij de Amerikaanse verkiezingen door het Center for Economic and Social Research (CESR) van de University of Southern California. De aan het CESR werkzame hoogleraar Arie Kapteyn kwam met zijn methode uitgebreid in het nieuws omdat hij als een van de weinige voorspelde dat Trump zou winnen. Kapteyn, voormalig decaan van de Tilburgse economische faculteit, is nog altijd lid van de Raad van Toezicht van CentERdata.

  De peiling van CentERdata verschilt van de traditionele manier van peilen. Zo wordt de steekproef die aan het LISS panel ten grondslag ligt door het CBS uit het populatieregister getrokken. Op deze manier ontstaat een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Alleen personen uit deze steekproef kunnen deelnemen. Er is dus geen sprake van zelfselectie. Daarnaast vindt de werving telefonisch of face-to-face plaats waardoor mensen die niet vooraan staan om hun mening te geven gemotiveerd kunnen worden om deel te nemen. Verder vindt de peiling via internet plaats. Sociaal wenselijke antwoorden worden daardoor minder snel gegeven.

  Een nadeel bij internetbevraging is vaak dat de respondent al moet beschikken over een computer, tablet of smartphone. Mensen zonder pc kunnen dus niet deelnemen en worden in voorspellingen niet meegenomen. CentERdata lost dit probleem op door respondenten zonder pc een computer in bruikleen te geven en een breedbandverbinding. Verder wordt aan deelnemende panelleden een serieuze vergoeding gegeven, wat voor mensen uit de lage inkomensgroepen een extra stimulans kan zijn om deel te nemen.

  De methode van bevraging verschilt ook. Waar normaal gesproken een respondent wordt gevraagd of hij van plan is te gaan stemmen (ja/nee) en zo ja, op welke partij, vraagt CentERdata naar de kans of men gaat stemmen, en zo ja, met welke kans op welke partij wordt gestemd. Bij de berekening van de voorspelde zetelverdeling wordt dus rekening gehouden met stemmers die nog niet zeker weten óf ze gaan stemmen, en op welke partij.

  Ongeveer 3500 respondenten krijgen wekelijks vragen over hun politieke voorkeur. Dagelijks rond 12 uur worden de resultaten van de afgelopen zeven dagen bijgewerkt.

  Frontbencher heeft het gemiddelde (G) van de vijf bekende peilingen afgezet tegen de uitslag van CentERdata (C). De uitslagen zijn afgerond op hele zetels.

  PVV: G = 29, C=23

  VVD: G = 26, C = 24

  CDA: G = 17, C = 15

  D66: G = 15, C = 19

  GroenLinks: G = 15, C = 14

  PvdA: G = 12, C = 16

  SP: G = 12, C = 16

  50PLUS: G = 9, C = 8

  ChristenUnie: G = 6, C = 5

  PvdD: G = 4, C = 5

  SGP: G = 4, C = 3

  DENK: G = 1, C = 1

  VNL: G = 0, C = 1

  Een verzameling van overige partijen krijgt bij CentERdata 2 zetels.

  De Peilingwijzer, een soort gewogen gemiddelde van de vijf peilingen, zal de nieuwe peiling vanaf volgende week meenemen in de weging, zo is bekendgemaakt.

  RTL beslist begin februari op basis van deze Peilingwijzer welke fractievoorzitters mogen meedoen aan het zogenoemde Premiersdebat. Dat debat vindt plaats op zondag 26 februari. De nieuwszender was eerst van plan om de vier grootste partijen in de peilingen uit te nodigen. Maar als de verschillen in de peilingen te klein zijn, is RTL bereid om van dat format af te wijken.

  Frontbencher zal de peiling van CentERdata niet opnemen in het eigen peilingenoverzicht, mede omdat de uitslag elke dag wijzigt. Maar de redactie zal in berichtgeving over peilingen deze peiling zeker niet negeren.

  1 REACTIE

  1. Ik kan hier zo slecht tegen. Clinton won de popular vote met 2% verschil. De peiling waar jullie het over hebben peilde +3% voor Trump. Heeft deze peiling het dus goed voorspeld? Nee, hij zat er 5% naast.

   Andere peilingen die Clinton als winnaar hadden waren beter.

  Comments are closed.