Peilingen kritisch bezien

  0
  383

  Leestijd: 2 minuten.

  De Brexit én de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika kwamen als een schok. We zagen het niet aankomen. De peilingen wezen op een overwinning van Hillary Clinton, en wezen ook niet op een vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

  Het roept de vraag op hoe deugdelijk de peilingen zijn. In sommige landen, zoals in Italië waar zondag een belangrijk referendum wordt gehouden, is publicatie van peilingen in de aanloop naar verkiezingen verboden. Peilingen zouden kiezers beïnvloeden en zelfs op het verkeerde been zetten. In ons land laait de discussie over peilingen in de aanloop naar de verkiezingen in maart weer op.

  De Britten waren al eerder opgeschrikt. De uitslag van de parlementsverkiezingen in mei 2015 kwam vooral als een schok voor de opiniepeilers. Daar waren elf grote onderzoeksbureaus actief en zij voorspelden alle een nek-aan-nek race tussen Labour en de Conservatieven. De Conservatieven wonnen met een ruime meerderheid van 7 procent. Dat lag buiten de foutmarges van de bureaus.

  Het was voor de Britse organisatie van opiniepeilers, de British Polling Council, reden om een onderzoek in te stellen. Hadden veel kiezers zich nog op het laatste moment voor de gang naar de stembus zich bedacht ? Durfden mensen er niet voor uit te komen dat ze in hun hart toch conservatief waren ? Het antwoord was in beide gevallen nee. De onderzoeksbureaus zaten ernaast doordat hun steekproeven onder de bevolking, dus hun panels, niet representatief bleken te zijn voor de totale bevolking.

  In ons land worden de peilingen “online” gehouden, of wel met panels van computergebruikers. Hoe deugdelijk de peilingen in ons land zijn kunnen we gewoon niet weten. De bureaus geven niet aan hoe ze de panels samenstellen en welke berekeningen ze los laten op de antwoorden op hun vragen. Alleen Maurice de Hond lijkt bereid een tip van deze sluier op te lichten.

  De pers wordt vaak verweten de uitslagen van de polls ongenuanceerd weer te geven, zonder de foutmarges te vermelden die de onderzoeksbureaus aangeven. De journalisten op hun beurt wordt het door een gebrek aan transparantie bij de onderzoekers moeilijk, zo niet onmogelijk, gemaakt de polls kritisch te beoordelen.

  Toch pleit ik er niet voor om net als in Italië publicatie van peilingen te verbieden. Niet alleen journalisten, maar ook de lezers van de kranten en de tv-kijkers, doen er goed aan de peilingen niet te beschouwen als voorspellingen en er met een kritisch oog naar te kijken. De uitkomsten van de onderzoeksbureaus lopen nogal uiteen en dat alleen al is een bewijs dat ze bij de peilingen niet de wijsheid in pacht hebben.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook