Peilingen zijn net zomin te verbieden als het weer

  1
  510

  Leestijd: 1 minuten.

  Peilingen naar de politieke voorkeur van kiezers beïnvloeden de verkiezingsuitslag. Onderzoek in Noorwegen toont dat aan, schrijft de Volkskrant zaterdag. Kiezers hebben de neiging op een winnende partij te stemmen, het zogeheten bandwagoneffect. Groot is de invloed van polls niet, het gaat om een paar procent. Maar aanwezig is hij zeker, dat blijkt ook in de Nederlandse praktijk. Het bandwagoneffect moet een rol hebben gespeeld bij de razendsnelle opmars van de PvdA en de even snelle neergang van de SP in 2012. Wereldwijd is het publiceren van peilingen daarom in bijna de helft van de landen verboden vlak voor de verkiezingen. Moet Nederland niet ook zo’n verbod instellen?

  Om te beginnen lijkt zo’n verbod me in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Allerlei informatie heeft invloed op de uitslag van de verkiezingen: partijpropaganda, interviews met lijsttrekkers, verkiezingsdebatten, nieuwsberichten, stemwijzers en dus ook peilingen. Het is niet de taak van de overheid te bepalen welke informatie al dan niet publicabel is. Ook het weer heeft invloed op de verkiezingsuitslag: als het de hele dag stortregent zal een deel van het electoraat niet naar de stembus gaan. Als op de dag van de verkiezingen een zware griepgolf heerst, heeft dat eveneens effect op de uitslag. Het is all in the game.

  Daar komt bij dat een verbod op peilingen in het internettijdperk niet te handhaven valt. Internet stopt niet bij de grens. En er zijn ook andere trucjes. Dat blijkt bijvoorbeeld in Italië, waar het publiceren van peilingen twee weken voor de verkiezingen niet mag, op straffe van hoge boetes. Kranten drukken daar berichten af over de racetijden van paarden, waarbij zulke doorzichtige namen worden gebruikt dat iedereen snapt dat het eigenlijk over politici gaat.

  En bovendien: als peilingen kort voor de verkiezingen in bijna de helft van de landen ter wereld verboden zijn, betekent dat dat ze in méér dan de helft van de landen wel mogen. Waarom zou Nederland bij de minderheid willen horen?

   

  1 REACTIE

  1. De geleerde van de stemwijzers en de opinie pijlers hebben dat ook wat te doen, om de kosten te dekken..!

   Voor mij heeft het géén enkele zin…..want ik stem toch op een partij …….wat ik zie ,hoor , en vooral waarneem in debatten van de laatste 6 jaren. Het gaat niet om personen , maar wel over een goede te ONS NEDERLAND allemaal toe komt. De koek is voor ons allen, maar wel de koek die onze cultuur in stand houdt.

   Want uitgeven kan altijd, eerst onze eigen huishouding op orde brengen , en dat verder over de horizon kijken ….de weide wereld in.
   Nood breek wetten , in rampen de nodige hulp geven, maar niet aan corrupte landen en regeringen die ONS NEDERLANDERS belazeren .

  Comments are closed.