Pensioenkortingen zijn in strijd met de politieke logica

  10
  1148

  Leestijd: 2 minuten.

  Veertig pensioendeskundigen van allerlei pluimage willen dat het kabinet de strenge pensioenspelregels versoepelt. Onder hen bevinden zich economen en oud-bestuurders van pensioenfondsen, maar ook voormalige Rabobank-topman Herman Wijffels en CDA-kopstuk Elco Brinkman. Niet de eersten de besten dus.

  In een brief aan de Tweede Kamer noemen zij de rente waarmee pensioenfondsen moeten berekenen of ze op lange termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen te laag. Heel veel fondsen zijn straks gedwongen op hun oudedagsuitkeringen te korten. De veertig prominenten wijzen op de grote beleggingswinsten die de pensioenfondsen boeken. Ze stellen voor die rendementen deels ook te laten meetellen bij de toekomstberekeningen van de fondsen.

  Het is niet de eerste keer dat het kabinet een dergelijk advies krijgt. Een paar weken terug kwam ABP-baas Corien Wortmann (ook oud-Europarlementariër) met een soortgelijke oproep. Een aantal politieke partijen pleit trouwens al jaren voor het aanpassen van de rekenrente.

  Eigenlijk heeft de Kamer helemaal geen nieuwe aansporingen meer nodig. Vorige maand bond ze het kabinet op het hart alles in het werk te stellen om ‘onnodige’ pensioenkortingen te voorkomen. En minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zegde toe zijn uiterste best te gaan doen. Net als kort daarop premier Mark Rutte. Ze vertelden er weliswaar niet bij wat ze precies denken te ondernemen, maar hoe zou je pensioenkortingen anders kunnen voorkomen dan door aan de rekenrente te sleutelen? Je kunt de kortingen ook enkele jaren uitstellen, maar dat komt op hetzelfde neer.

  Het is overigens niet moeilijk om minstens veertig pensioenexperts te vinden die beweren dat kortingen dringend noodzakelijk zijn. Onlangs nog betoogde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dat ieder uitstel uit den boze is. Blijven ingrepen achterwege, dan is er volgens hem straks niet meer genoeg in de pensioenpot voor de jongere generatie. Ook ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem  vindt dat. En tal van hoogleraren. En Koolmees zelf verkondigde tot voor kort luidkeels iets dergelijks.

  Wie er gelijk heeft valt moeilijk te zeggen. Bij pensioenen praat je over de verre toekomst. Ongetwijfeld zullen er de komende decennia legio dingen gebeuren die niemand op dit moment voor mogelijk houdt. Uiterste voorzichtigheid bij lange-termijn-berekeningen lijkt op zich niet onverstandig.

  Maar dat is economische logica en die speelt in de pensioendiscussie hoe langer hoe minder een rol. Over minder dan anderhalf jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen, dus is het hoog tijd voor de politieke logica. En die leert dat het ronduit dom is om de pensioenen (of de pensioenopbouw) van miljoenen te verlagen, zeker als er verkiezingen naderen.

  Het kabinet heeft beloofd eind november aan de Kamer te laten weten of pensioenkortingen te verijdelen zijn. De druk om die kortingen achterwege te laten neemt nu wel heel erg toe. Je hoeft dan ook niet paranormaal begaafd te zijn om te voorspellen dat er straks aan de rekenrente gemorreld gaat worden.

  Het vervelende is dat het kabinet dan precies doet waarop oppositiepartijen als 50PLUS, PVV en SP al zo lang aandringen. Met andere woorden: de pensioenspelregels versoepelen komt neer op toegeven dat Rutte III (net als Rutte II) verkeerd zat. Gelukkig beschikt dit land over een premier die met een stalen gezicht nederlagen weet te verkopen. Denk maar aan hoe hij omging met de dividendbelasting. Of met de vennootschapstaks. Of hoe hij de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting opeens als ‘te heftig’ en ‘hysterisch’ betitelde.

  10 REACTIES

  1. Stuur aub Klaas Knot weg en laat hij zijn huidige rekenrente meenemen. Het is toch het pensioengeld van de werknemers en werkgevers en geef de pensionado’s eindelijk hun pensioen waar ze recht op hebben na ruim 10 jaar van geen indexatie. Blijf als politiek af met je handen van de pensioenen zodat de pensionado’s weer normaal kunnen leven waar ze hun hele leven voor hebben gewerkt! Ook moet Nederland nu eindelijk de EU-richtlijn OIRP II volgen voor pensioenfondsen en niet steeds negeren ook niet in de media en de experts die voor verlaging van rekenrente zijn. Natuurlijk is de enorme berg geld van 1500 miljard zeer aantrekkelijk voor veel organisaties zoals overheid, verzekeringen en anderen. Als er nog 10 jaar wordt gewacht met aanpassing van de rekenrente wordt deze berg geld wel 3000 miljard, leuk voor later !!!!!!

  2. Ik heb 35 jaar bij het PGGM gewerkt. Mijn oude directeur voorspelde dat met de komst van de Euro de Pensioengelden zouden kunnen verdampen door het blijven steunen van vooral de zwakke lidstaten en die zich niet houden aan afspraken om hun economie te hervormen. Het opkopen van waardeloze obligaties en geld pompen in Europa (vroeger konden de zwakke munten devalueren) door de Centrale Bank. Dit Geld zien we nooit meer terug. Dat is de grote angst van de DNB. Daarom moet er veel te veel reserve aangehouden worden door de Pensioenfondsen om de aanslag op onze spaarcenten (misschien wel 500 miljard) te overleven. Al jarenlang geen indexering. De rekenrente van 4% was jarenlang geen probleem en 7% rendement in zelfs slechte tijden is geweldig. Actuarissen hielden rekening met pieken en dalen. De onzin over toenemende uitkeringen en langer leven zijn meegenomen in de modellen. Vooral de angsthaas Klaas Knot moet weg (laat die zich maar bemoeien met Banken en niet met Pensioenfondsen) en dat we weer baas worden over onze Pensioengelden en jonge en oude deelnemers van de pensioenfondsen recht geven op waarvoor ze Premie hebben betaald.

   • Uw reactie is me uit het hart gegrepen.
    Ik denk er ook zo over; met onze pensioengelden financieren wij het wanbeleid van Draghi, die daarmee zijn eigen thuisland Italië overeind houdt.
    Kleinere zwakke landen interesseren Draghi niet zo veel. Italië is een grote economie en daarom trappen de EU-hotemetoten er in; manipulatie ten top!

    • Ondertussen wordt door de ‘waanzin’ van gelddrukkerij de toekomst van de oudedagvoorziening op het spel gezet. Het pensioenfonds voor schoonmakers vraagt zich hardop af, of het nog wel zin heeft om voor je pensioen te sparen… 🥶
     Griekenland leent nu ook geld met negatieve rente. Terwijl het een paar jaar geleden 35% moest betalen. DIT is dus de oplossing die de ‘hoge elitaire dames en heren’ verzinnen?
     Griekenland geld toe laten krijgen bij haar leningen en wij die ons pensioen er voor mogen inleveren? 🔥🔥🔥 Hou toch op beste mensen en open uw ogen: de jaren 30 van de vorige eeuw komen terug. Dat hebben we te danken aan de Weimar-bank ECB en onze politici die werkelijk alles over hebben voor hun ‘prachtige’ (mislukte) project euro-zone!
     De ECB schept een sterfhuisconstructie voor ons pensioenstelsel t.b.v. schuldenlanden. 🤧 Da’s geen financiële stabiliteit scheppen, maar pure DIEFSTAL. Wat hier gebeurt is MISDADIG. 💥 (Politici) sta het niet toe. Verlaat desnoods de euro. Want de prijs van dat project is voor ons ouderen (en dat wordt iedereen dus) volstrekt ONACCEPTABEL. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2306437-pensioenfonds-denkt-over-einde-collectief-pensioen-voor-schoonmakers.html

     • “💥 (Politici) sta het niet toe. Verlaat desnoods de euro. Want de prijs van dat project is voor ons ouderen (en dat wordt iedereen dus) volstrekt ONACCEPTABEL. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2306437-pensioenfonds-denkt-over-einde-collectief-pensioen-voor-schoonmakers.html

      Het grote probleem is dat politici er niet zitten voor hun land maar voor hun eigen belang, alhoewel ze dat aan ons anders verkopen; daarom zal er door hen niets veranderen en zullen we dat zelf moeten doen, net als de boeren.
      Ik ben mijn geloof in de politiek allang kwijt, net als de generatie vóór ons, die na de oorlog ook keihard werden belazerd door de politiek.

      • @W. Hermans,
       Correct opgemerkt, daarom ook politici tussen ‘haakjes’ gezet. Want inderdaad, CDA en VVD, CU en zeker D66 vinden het best dat het Rijk gratis kan lenen, nee zelfs geld toe krijgt dankzij het malloten beleid van de ECB.
       Over de Eurofielen PvdA en GroenLinks zal ik het maar niet hebben. Knot van onze DNB scheldt wel op het beleid van Draghi, maar alleen dat deel van opkoop van nog meer obligaties omdat de NL regering daarvoor garant moet staan. Het negatieve rentebeleid zelf, daar is ook hij hartstikke voor. Zo gaan ze dus ‘gratis’ de eurozone redden… 👏🏽
       Rest de mensen dus niets anders FvD of PVV te stemmen wil je ook maar iets aan dit beleid kunnen doen. Of lijdzaam de grootste diefstal van deze eeuw ondergaan, da’s de andere consequentie. Vandaar de haakjes want onze politici (behalve die van FvD of PVV) gaan er helemaal niets aan doen.
       Zeg dus maar dag mensen, met uw pensioen. Over 10 jaar bestaat het niet meer. U gaat dit alles verliezen aan de EU. Daar komt u vanzelf nog wel achter – als het te laat is.

  3. *** Onlangs nog betoogde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dat ieder uitstel uit den boze is. Blijven ingrepen achterwege, dan is er volgens hem straks niet meer genoeg in de pensioenpot voor de jongere generatie. Ook ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat.***

   En Nederland trapt in de leugens van bovengenoemde heren, elke tien jaar verdubbeld het vermogen van de pensioenpot al 30 a 40 jaar gebeurt dat met een behaalde winst van 7%. De jongeren die nu pensioen betalen daarvan moet de inleg gaan renderen het probleem is echter dat er teveel flexbanen waardoor de aanwas van het ingelegde geld op termijn niet rendeert zoals het vroeger ging, het is dus niet zo dat de ouderen de ruif leeg eten, zij zijn op achterstand gezet door onze eigen overheid. Als Klaas zich niet bemoeit met de investeringen zit er over 10 jaar 3 biljoen euro in de pot.

  4. De rekenrente hoort een relatie te hebben met het rendement van de pensioenfondsen. Om te voorkomen dat de rekenrente door de waan van de dag grote fluctuaties gaat vertonen, kan een voortschrijdend gemiddelde van bijvoorbeeld 15 jaar genomen worden. Om een buffer te vormen is het vervolgens mogelijk om van dat voortschrijdend gemiddelde uiteindelijk 80% te gebruiken als de te hanteren rekenrente.
   Ik zou een oproep aan de pensioenfondsen willen doen om eens bekend te maken wat de dekkingsgraad zou zijn als deze methode gebruikt wordt! Misschien dat dan de ogen van de politici open gaan en de oneerlijkheid van de huidige methode duidelijk wordt!

  5. De rekenrente zou het gewogen gemiddelde moeten zijn van de lange-termijn verwachtingen van de diverse bestanddelen van het pensioenvermogen van de pensioenfondsen. Die bestanddelen worden o.m. genoemd in het recente advies van de commissie Dijsselbloem (6 stuks). Probleem ligt bij het ramen van de afzonderlijke verwachtingen per bestanddeel. Daar zou een landelijke indicatie voor kunnen worden gegeven. Een mooie taak voor het Centraal Planbureau (CPB). Aldaar is ruime kennis over de lange-termijn ontwikkeling van verschillende van de diverse bestanddelen.
   Een ander punt op dit onderwerp is de pensioenfondsen meer mogelijkheden te bieden om hun vermogen minder in (overheids)obligaties te beleggen en meer in goed renderende vermogensbestanddelen.
   Beide punten zijn realistisch, objectief van aard en gaan niet te laste van de jongere generatie.

  Comments are closed.