Pensioenreferendum: ‘njet’ of een wonder?

  8
  727

  Leestijd: 2 minuten.

  Vanaf vandaag kunnen de FNV-leden stemmen over het pensioenakkoord dat bonden, werkgeversorganisaties en kabinet een week geleden sloten. In dat akkoord staat onder meer dat de pensioengaranties minder ‘hard’ worden, zodat de pensioenfondsen hun ouderdomsuitkeringen eerder aan het prijspeil kunnen aanpassen. Dreigende pensioenkortingen in 2020 of 2021 zouden daarmee van de baan zijn. Verder stijgt volgens het pensioenakkoord de AOW-leeftijd wat langzamer dan eerder de bedoeling was en kunnen werknemers met lage inkomens hun recht op een vroegpensioen terugkrijgen.

  De uitslag van dit ‘raadgevende’ FNV-referendum zou sowieso een dubbeltje op zijn kant worden. Heel veel vakbondsleden vinden de voorgenomen pensioenwijzigingen veel te mager. Ze willen een nóg lagere AOW-leeftijd en een ruimhartiger regeling voor vroegpensioen. Volgens een enquête van EenVandaag van gistermiddag steunt slechts 44 procent van de FNV’ers het akkoord. Zo’n 40 procent is tegen, de rest weet het nog niet.

  Maar inmiddels zal het draagvlak nog verder zijn afgenomen. Want gisteravond stuurde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) een advies over de rekenrente naar de Tweede Kamer. Hierin staat dat de rente die de pensioenfondsen moeten hanteren om te zien of ze op lange termijn nog genoeg geld in kas hebben, omlaag moet. Niet meteen weliswaar, maar wel vanaf 2021.

  Het advies is opgesteld door een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem, de vroegere PvdA-minister van Financiën. Hier en daar was nog gehoopt dat deze commissie een hogere rekenrente zou adviseren, maar niks hoor. Volgens Dijsselbloem c.s. moet de rente naar beneden. De marktrente is op dit moment immers ook extreem laag. Koolmees en De Nederlandsche Bank (die toezicht houdt op de pensioenfondsen) hebben de aanbeveling meteen overgenomen.

  De kans dat de FNV’ers zich na het verschijnen van het rapport-Dijsselbloem achter het pensioenakkoord zullen scharen, is bepaald niet toegenomen. Dat conceptakkoord was de vakbondsleden juist verkocht met de boodschap: stem voor, anders volgen er volgend jaar kortingen. Uit het advies van Dijsselbloem blijkt dat die kortingen er sowieso komen, alleen ietsje later. Wie zou bedacht hebben dat het advies uitgerekend een dag voor het begin van het pensioenreferendum moest verschijnen? Een onhandiger tijdstip was niet denkbaar geweest. Het lijkt haast een provocatie.

  Het FNV-referendum duurt tot zaterdag. Dan wordt de uitslag bekend gemaakt. Na de gebeurtenissen van gisteravond zou het bijna  een wonder zijn als de leden toch nog instemmen met het pensioenakkoord. De race is dan overigens nog niet gelopen, want uiteindelijk bepaalt het ledenparlement van de FNV wat er gebeurt. En dat bestaat voor een flink deel uit ‘gestaalde kaders’, die de pensioenafspraken helemaal niets vinden. Je kunt je zelfs afvragen of de FNV-top na de publicatie van ‘Dijsselbloem’ überhaupt nog wel zin heeft in de met zoveel pijn en moeite gemaakte pensioenafspraken.

  Koolmees en de rest van het kabinet kunnen zich dus waarschijnlijk gaan opmaken voor een ‘njet’ van de grootste vakbond. Hoe dan verder? Volgens premier Mark Rutte is er geen plan-B. Zou hij echt denken dat iemand dat gelooft?

  8 REACTIES

  1. De timing van Dijsselbloem kon niet beter ik hoop dat hij dit bewust deed?
   Ik was al wantrouwig om dat dit door d66 in elkaar geknutseld was, maar nu kon ik dus vol overtuiging nee stemmen .
   De vergrijzing ?hoor ik steeds?
   Waarom hoor ik niet de vergrijzing en onnatuurlijke groei van de bevolking?
   Ja ik ben er zelfs van overtuigt dat kleine partijen het voor elkaar gaan krijgen dat illegaal aanwezigen alhier op het eind iets van ons sociaal stelsel mee mogen eten.
   Het UWV is een graf bende en als beloning kreeg die baas een staatssecretariaat
   De belastingdienst om te janken.!
   Ik ben bang dat ons sociaal stelsel al kapot is en niet meer te repareren.
   Leugens,bedrog ,volksverlakkerij, sorry ik vertrouw den haag niet meer.
   Tenzij?
   Denemarken volgen?

  2. Ik ben zo vrij geweest om alle FNV-leden in mijn buurt duidelijk te maken wat het bindend advies van Dijsselbloem betekent voor hun pensioen.
   En om ze te vragen tegen het pensioenakkoord te stemmen.
   Zoals op de NOS te lezen valt moffelt het FNV dit besluit weg bij advies over de stemming van de leden.

  3. Zo, dus met een PvdAer Dijsselbloem aan het stuur gaan we nog verder het schip in? Een nog lagere kunstmatige rekenrente? Provocatie vraagt de auteur zich af?
   En een Koolmees van D66 die dat advies maar al te graag wil volgen en met hem dit gehele kabinet?
   Het is uitgesteld loon beste mensen. Privaat geld, al meer dan 1400 miljard gespaard vermogen.
   PvdA, dhr. Asscher, was dat niet de man die de AOW-leeftijdsverhoging nog in een extra versnelling gooide om de begroting sluitend te maken. Pensioengaten veroorzakend bij burgers… Hoe stuitend.
   Sociale democraten noemt de PvdA zich?
   Hoe is het mogelijk dat het beste pensioenstelsel ter wereld als een spaarvarken gekraakt wordt door een regering die net doet alsof het haar geld is? Het werkt goed totdat de politiek zich ermee bemoeit omdat het zoveel geld is?
   Stem toch 50Plus beste mensen. Of SP of FvD. Afhankelijk van uw gezindheid.
   Of aanschouw de wolven die uw toekomst verscheuren omdat de spaarpotten te aantrekkelijk gevuld zijn om deze vette kluif met rust te laten. Makke schapen, lammeren naar de slachtbank. Dit kartel laat uw geld niet met rust. Maar uw stem kan daar verandering in brengen…
   Of laat het. En onderga uw lot heel gedwee…

  4. Zelf hebben ze wel een goed pensioen wat wordt betaald uit de schatkist die mede is gevuld door pensioen potten leeg te roven

  5. Dat vind ik het vreselijke van politiek. Dat alle politieke partijen beweren altijd het hele en eerlijke verhaal te vertellen en dat het aan de domme burgers ligt dat zij niet altijd het hele en eerlijke verhaal begrijpen. Het is ook niet voor niets dat de meeste volksvertegenwoordigers niets moeten hebben van klokkenluiders. Klokkenluiders kunnen wel eens zaken aan de orde stellen die de dames en heren politici helemaal niet zinnen en dus zorgt de wetgever er voor dat klokkenluiders flink gegrepen mogen worden. De meeste volksvertegenwoordigers kunnen absoluut niet verkroppen dat er klokkenluiders zijn die het hele een eerlijke verhaal van politici in twijfel trekken. Het zijn toch graag GroteSterkeLeiders, alleen Wilders komt er voor uit: Ik weet wat Henk en Ingrind wil, dus ben ik GroteSterkeLeider. Laten we dus goed luisteren naar GroteSterkeLeider, die alleen zijn eigen lid serieus neemt wat die vindt van het gesloten akkoord.

   • 97% van alle Nederlanders zullen het hiermee voor 100% mee eens zijn, dus 97 van de 100 oftewel 97% van 18 miljoen Nederlanders. 97% van de klimaat-elite is van een geheel andere orde: 97% van een handjevol zijn er nog maar een paar. Maar zowel met betrekking tot ons “uitgestelde loon” als de klimaat-hysterie worden we zwaar belazerd door alles wat de scepter zwaait in Nederland én Europa.

    • @Martin,
     Ondertussen houdt de Franse regering de pensioengerechtigde leeftijd op 62 jaar. Ze betaalt nu al 14% van haar bbp aan pensioenen terwijl dat in Europa gemiddeld 10% is. In verband met het protest van de gele hesjes beloofd zij 27 miljard aan extra lastenverlichtingen tot 2022.
     Macron eist (samen met Spanje ook al zo’n vergrijzend pensioenprobleem land) dat er een eurozone-begroting komt om deze landen te steunen. Wedden dat onze regering links of rechtsom toch toch tekent voor belastinggeld dat buiten de EU begroting om (of via extra afdrachten) richting deze twee landen gaat om hen te ondersteunen.
     En zo worden onze eigen burgers uitgemolken.
     Mogen wij geknipt en gekort worden en tot 70 jaar doorwerken. Ik zeg u ze zijn gek.
     Hier komt een sociale oorlog van. Er wordt met twee maten gemeten en er ontstaat een enorm onrecht. Hoe kan het immers zijn dat de best presterende economie en een EU-land met begrotingsoverschotten haar eigen bevolking zo tekort doet en onderwijl het geld overmaakt naar een land dat met eeuwigdurende tekorten haar bevolking met 62 jaar met pensioen laat gaan?
     https://fd.nl/economie-politiek/1304643/franse-regering-is-voortaan-vooral-sociaal-en-groen

  Comments are closed.