Persconferentie van de premier

  2
  471

  Leestijd: 0 minuten.

  Sinds begin jaren zeventig hebben Nederlandse premiers de gewoonte na afloop van de wekelijkse ministerraad een persconferentie te geven om de besluiten toe te lichten.

  Zo’n 25 jaar terug heette die premier Ruud Lubbers. Je zat er als verslaggever bij als hij in Nieuwspoort zijn orakeltaal op de pers losliet, noteerde alles en dacht: “Deze man zegt hele belangrijke dingen, maar ik snap ze niet, want ik ben er gewoon te dom voor.”

  Jaren later gaf Jan Peter Balkenende de persconferenties. Als journalist schreef je op wat hij zei en je dacht: “Ik snap er niks van, maar dat komt omdat deze man niet in staat is begrijpelijk te formuleren.”

  Tegenwoordig is Mark Rutte premier. Bij zijn persconferenties denk je: “In tegenstelling tot Balkenende snap ik precies wat hij zegt. Maar in tegenstelling tot Lubbers denk ik niet dat ik iets belangrijks mis als ik nu wegloop.”

  2 REACTIES

  1. Haha, een rake observatie, dank u heer Kockelmans. Ik ben overigens wel benieuwd hoe u de persconferenties van Wim Kok zou typeren.

   NASCHRIFT FONS KOCKELMANS: Ergens tussen Lubbers en Rutte in.

  2. @Auteur,
   Het heeft wel een voordeel – die ‘heldere’ taal van Rutte – als de nood hoog is, kan je wel even naar het toilet… ?

  Comments are closed.