‘Perspectief PvdA voor campagne iets rooskleuriger’

  0
  100

  Leestijd: 1 minuten.

  De PvdA wint opeens 3 zetels in de laatste peiling van Ipsos. Coalitiepartner VVD ziet juist kiezers weglopen.

  Dit schrijven de peilers erover:

  ‘Licht herstel voor de PvdA in de Ipsos Politieke Barometer van deze week. Ten opzichte van vorige week weet de partij iets meer kiezers uit 2012 aan zich te binden. Dit zorgt ervoor de partij op dit moment op 16 zetels kan rekenen. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week onder 1.324 stemgerechtigde Nederlanders.

  Het aantal kiezers dat spijt zegt te hebben van haar keuze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen laat echter zien dat er nog een lange weg te gaan is voor de PvdA. Maar liefst 55 procent van de achterban bij die verkiezingen geeft nu aan spijt te hebben van de toenmalige keuze op de PvdA. Dit is een vergelijkbaar beeld met een half jaar geleden. Bovendien staat de partij nog steeds op fors verlies ten opzichte van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

  Onder haar coalitiepartner, de VVD, vinden we iets minder spijtoptanten. Van de kiezers uit 2012 geeft 40 procent aan spijt te hebben van haar keuze. Opvallend is het contrast met de spijtgevoelens die kiezers van de grote oppositiepartijen hebben. Van die kiezers toont circa 90 procent geen enkel berouw van die keuze.

  PvdA-kiezers uit 2012 die nu een andere partij verkiezen, zijn vooral teleurgesteld in de samenwerking met de liberale VVD. Ook hebben zij het gevoel dat de partij ideologisch verder van hen af is komen te staan.

  Desondanks geeft het lichte herstel wat reden tot optimisme in de aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart. De bekendheid van die verkiezingen is in één week fors toegenomen. Kiezers weten steeds beter de dag te noemen waarop zij naar de stembus mogen. Nu weet 41 procent de dag correct te noemen; een week geleden was dit een kwart.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter