Pieter Omtzigt nieuwe staatssecretaris?

  12
  1136

  Leestijd: 2 minuten.

  Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zet alles op alles om herhaling van het toeslagendrama bij de Belastingdienst te voorkomen. Vorige maand kostte dit staatssecretaris Menno Snel zijn baan. Hij moest vertrekken omdat fiscale ambtenaren ouders ten onrechte van fraude met de kinderopvangtoeslag hadden beschuldigd, met alle financiële consequenties van dien. De twee voorgangers van Snel, Frans Weekers en Eric Wiebes (allebei VVD), kwamen ook in grote problemen. Weekers moest aftreden, Wiebes nog net niet.

  Er is dus van alles mis bij de Belastingdienst, anders valt deze zich voortslepende ellende niet te verklaren. Hoekstra denkt de zaak in goede, althans betere banen te leiden door een ambtelijke reorganisatie. Toeslagen voor kinderopvang, huren en zorg zullen niet langer door de Belastingdienst worden uitgekeerd, maar een aparte afdeling binnen het departement gaan vormen. Ze krijgen een eigen ambtelijke topman.

  Misschien zorgt dit inderdaad voor een gehoopte ‘cultuurverandering’. Want het belangrijkste knelpunt in de toeslagenaffaire was wel dat belastingambtenaren zich veel te wantrouwend opstelden tegenover de ontvangers van toeslagen. Deze ambtenaren zijn van nature immers gewend belastinggeld te incasseren bij burgers, niet om uitkeringen te verstrekken.

  Maar het kabinet laat het mogelijk niet alleen bij een ambtelijke reorganisatie. Het overweegt ook een politieke ingreep. Dat zou kunnen door Snel niet te vervangen door één, maar door twee staatssecretarissen. De ene kan zich dan bijvoorbeeld met de Belastingdienst

  Wopke Hoekstra bij Buitenhof

  bezighouden, de ander met de interne reorganisatie en het afwikkelen van de toeslagenaffaire. Morgen komt deze optie ter sprake in het wekelijkse politieke overleg binnen de coalitie, liet Hoekstra in het tv-programma Buitenhof doorschemeren.

  Een vraag die dan beantwoord dient te worden is: welke politieke kleur moet die tweede staatssecretaris krijgen? Snel was van D66, en het staat wel vast dat een partijgenoot hem zal opvolgen. Maar krijgt de nieuwe Snel de Belastingdienst onder zijn (of haar?) hoede, of een ander takenpakket? En interessanter nog: van welke partij moet de eventuele tweede staatssecretaris lid zijn?

  Rutte III telt (tijdelijke wijzigingen buiten beschouwingen gelaten) acht staatssecretarissen, de vacature van Snel meegerekend. Dat zouden er straks negen kunnen worden. De huidige verdeling is: drie VVD’ers, twee CDA’ers, een lid van de ChristenUnie en twee D66’ers. Een extra bewindspersoon van de VVD ligt bij deze getalsverhouding niet voor de hand. Een extra D66’er of iemand van de ChristenUnie ook niet. Dan kom je dus uit bij het CDA. En wie CDA en Belastingdienst zegt, zegt automatisch Pieter Omtzigt, het Kamerlid dat een grote bijdrage leverde aan de val van Snel.

  Voor het CDA zou dit scenario grote voordelen kunnen bieden. Hoekstra (de mogelijke lijsttrekker), die erin slaagt de Augiasstal bij de fiscus uit te mesten waar politici van VVD en D66 faalden. En zijn partijgenoot Omtzigt als de man die vervolgens laat zien hoe het dan wel moet. Wat wil je nog meer, in de (lange) aanloop naar de verkiezingen?

  12 REACTIES

  1. @Ton Westgeest, 1141h.
   Goede visie Ton! helemaal mee eens.
   Hoekstra kwam veel te vroeg met z’n veronderstelling dat er geen stragbare feiten gevinden zullen worden, hoe? Kon hij dat nu al direct weten/uiten? moet het allemaal weer onder de pet blijven? Zonder verantwoordelijken aan te wijzen en zonder sancties te nemen verander er niets aan dit systeem! Kijk naar Wiebes die kan gewoon verder gaan met z’n ‘geweldige bijdrage’ aan de Nederlandse burgers. Het is hemeltergend.

  2. @P.Issig Het artikel gelezen. Dat is toch oud nieuws. Zelfs wanneer soldaten puur voor de lol worden afgeschoten door een AP23 ( moord met voorbedachte rade) en deze wapens later worden door verkocht zonder te vermelden dat ze niet deugen, durft niemand van de volksvertegenwoordigers te zeggen dat we te maken hebben met de overheid als een immorele bende en de media kennen ook hun plaats. Immoreel handelen van de overheid dient in een beerput te verdwijnen. Valt te lezen in mijn boek: Klokkenluiders en de politiek. Klokkenluiders moeten afgeslacht worden wanneer zij machthebbers beschuldigen van vermeend immoreel handelen, de overheid en de volksvertegenwoordiging zijn daar niet van gediend. Iedereen die macht heeft dient beschermd te worden, zij die geen macht hebben die zoeken het maar uit. Een eeuwenoude traditie waar de volksvertegenwoordiging niet van af wil.

  3. En toch wil ik beweren dat het het systeem is….Maar het systeem moet wel goed uitgevoerd worden.
   We hebben gekozen voor het kapitalistische systeem. Als er dan een banken crisis komt, moet je het niet met socialistische middelen (belastinggeld)in de benen houden. Dan doe je dat zoals in IJsland, kijken waar de fout zit, kijken wie er schuldig zijn en dan zoals het systeem hoort te zijn laten werken. Banken failliet en schuldigen bestraft, alleen dan geef je een goed signaal af naar de burger en kan je met een schone lei overnieuw beginnen.
   Ik heb het al in een vroeg stadium gezegd: belastingdienst moet in minstens twee delen uiteen gevlochten worden, want het werkt namelijk ook belangenverstrengeling in de hand als je int en ook uitdeelt…

   • Maar bij de belastingdienst duurt dit al jaren en er spelen allerlei partij belangen, nu moet er eerst onderzocht worden waar en hoe het mis is gegaan. Als je dit niet doet, je haalt alleen poppetjes weg die je een nog mooier baantje geeft, je kijkt weer naar partijbelang in plaats van competentie, krijg je automatisch dat het door blijft rotten. Dan geef je een verkeerd signaal af naar de burger, zoals bij de banken, dan zijn we helemaal niet ver af van bv. Malta of Albanie ene corrupte bende.
    Daarom blijf ik pleiten voor een andere regerings vorm als bv. een zakenkabinet. Het moet gaan om de competentie van mensen, niet om partijbelangen of vriendjespolitiek…..

   • De banken zijn te grote jongens voor de politiek. De politiek bepaalt de spelregels op financieel gebied echt niet zonder instemming van de banken. Machthebbers bepalen de spelregels, zij bepalen de normen en waarden. Wanneer machthebbers niet anders kunnen zijn ze bereid om op basis van voortschrijdend inzicht van beleid te veranderen. Het is niet voor niets dat klokken luiden in Nederland nagenoeg verboden is, of je moet masochistisch zijn dan wel suicidaal. Zie mijn boek: Klokkenluiders en de politiek.

  4. De Augiusstal schoonmaken is waarschijnlijk een Sisyphustaak met de huidige bescherming van ambtenaren. Ik denk dat Omtzigt zijn vingers er niet aan moet branden. Het idee om belasting, toeslagen en douane uit elkaar te trekken lijkt redelijk, maar het betekent dat men bureaucratie gaat oplossen met nog meer bureaucratie. De bekende oplossing bij de overheid. Ik lees net het verhaal van Jeroen Smit over het debakel bij Unilever waar twee mensen de baas waren die niet samen door één deur konden. Er is een bekend voorbeeld van een IT-project bij IBM dat zijn deadline haalde, niet door meer mensen aan te nemen, maar door mensen eraf te halen. En een zwangerschap duurt 9 maanden, hoeveel man je er ook op zet!

  5. Geen mensen op belangrijke poste die ZWIJGEN juist op die momenten dat zij zich uit dienen te SPREKEN!
   Personen/ambtenaren die (gemakshalve/veiligheidshalve, en bang voor schade aan de eigen positie en/of eigen carriere) steeds GEEN mening hebben! en zwijgen op die momenten dat het Maatschappelijk vereist is, die maken zich met hun stilzwijgen SCHULDIG en ook MEDEVERANTWOORDELIJK voor het ONTSTAAN van grotere Maatschappelijke/Menselijke/Financielle ELLENDE EN SCHADE voor de Nederlandse Burgers.

  6. Niet alleen droevig en verdrietig, maar voel ook een aanval van depri op me afkomen en dit terwijl ik gisteren mijn laatste pilletje heb ingenomen.

  7. Ik snap het artikel niet. Volgens mij zit Den Haag zo niet in elkaar: Welke politieke kleur moet de tweede staatssecretaris hebben? Natuurlijk moet dat de beste man, of vrouw zijn die een van de vier partijen kan bieden in het belang van Volk en Vaderland. Als Pieter Omtzigt de juiste man op de juiste plaats is dan is het absoluut niet relevant of hij van het CDA is, Christen Unie, D66 of de VVD. Zo zit Den Haag absoluut niet in elkaar. Het idee dat de huidige coalitie met elkaar een beetje rollebolt om zeg hun man, of vrouw tot staatssecretaris uit te laten roepen. Natuurlijk niet: De juiste man, of vrouw op de juiste plaats en dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met de politieke kleur te maken. Dat weet toch heel Nederland. Ik word echt droevig en verdrietig van deze bijdrage.

  8. Volgens Minister Hoekstra is er geen aanleiding om ambtenaren te verdenken van strafbare feiten.
   Evenals bij alle andere DOOR DE POLITIEK VERANTWOORDELIJKEN VEROORZAAKTE AANGERICHTE SCHADE EN MENSELIJKE ELLENDE. Er is echt geen aanleiding om naar enige persoon te wijzen!
   Neen, het is allemaal de schuld van:
   Het Systeem. En zo is het!
   Ja, en wie vormt het Systeem?
   Euh, ja euh, Mensen? Personen?
   Precies!! DUS ER ZULLEN ANDERE/BETERE MENSEN OP DIE PLEKKEN MOETEN KOMEN TE WERKEN. die de huidige en falende mensen gaan vervangen. Mensen die worden geselecteerd en aangesteld op basis van BEWEZEN Kwaliteiten, Inzicht, en Houding.
   Aub GEEN vriendjespolitiek, hautene teflon ego’s en geen slaafse meelopers en ja knikkers maar:
   Mensen met Karakter en een eigen Mening, die daar ook voor staan en voor uit durven komen en die event. ontspruitende misstanden vŕoegtijdig kunnen Detecteren en DURVEN te Signaleren!
   Alleen op die mannier kun je het ontstaan van weer nieuwe schadelijke en pijnlijke affaires voorkomen.
   Kortom; Mensen met ‘n stevige Rug

  9. Dat zou Rutte wel graag willen: Omtzigt deel laten uitmaken van het systeem waardoor hij feitelijk monddood wordt gemaakt in zijn streven om wanbeleid van dit kabinet aan de kaak te stellen, omdat hij zich aan het regeerakkoord moet houden.
   Ik heb liever dat Omtzigt blijft doen wat hij al doet: de Overheid keihard confronteren met haar ontiegelijk geklungel!

  Comments are closed.