Plannetjes en vergezichten

  0
  54

  Leestijd: 1 minuten.

  De kleine geesten regeren in Nederland, er is geen ruimte voor grote ideeën. Onder het mom ‘we hebben wel iets anders aan ons hoofd’ weigeren de boven ons gestelden vergezichten te bieden. Wat ze eigenlijk bedoelen is dat ze geen ideeën hebben over hoe het overmorgen in ons landje moet.

  Het plan van de Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer om benzineauto’s ouder dan 12 jaar en diesels ouder dan acht jaar te weren uit zijn binnenstad, is een symptoom van de weigering groots te denken en te blijven staren naar de eigen navel.

  Frits denkt dat de lucht zich iets aantrekt van stadsgrenzen en vergeet dat zijn stadje in het midden van Nederland ligt dat, vanuit de ruimte gezien, gesmoord wordt door een deken van fijnstof afkomstig uit het Ruhrgebied.

  Deze gedachtegang is niet nieuw en beperkt zich niet tot de geest van Frits. Na de Tjernobyl-ramp, stelde de Franse regering haar bevolking gerust met de mededeling dat de radioactieve wolk gestopt was bij de grens en rechtsomkeert maakte.

  Het weren van auto’s uit het centrum van Utrecht die wat meer uitstoten dan andere voertuigen haalt weinig uit. De wind hoeft maar even vanuit de verkeerde richting te waaien en je staat toch weer te kuchen op het Neude. Bovendien is een tweedehands auto nog altijd schoner dan een fonkelnieuwe omdat die nieuwe eerst gemaakt moet worden. Maar de ijzerertsmijn ligt niet op de Veluwe en de autofabriek staat niet in Utrecht, dus daar hoeft Frits niet over na te denken.

  En zo maakt elke Nederlandse gemeente zijn eigen plannetjes en blijft het grote Europese plan uit.

  Wat zou dat grote Europese plan kunnen zijn? Wat dacht u hiervan: leg een zonnepanelenpark aan in Spanje. Betaal de Spaanse overheid hiervoor (ik hoor dat zij wel wat inkomsten gebruiken kunnen) en voorzie de ganse EU van groene stroom. Spaanse boeren tappen groene stroom en kweken er, bijvoorbeeld, kiwivruchten van die we vervolgens niet meer uit Nieuw Zeeland hoeven in te vliegen.

  De wereld is groot en volwassen geworden omdat er om de zoveel tijd ergens een mafkees was met een idioot idee. Ik noem er een paar: de wereld is rond (pfff); ik heb iets wat licht geeft, maar geen kaars is (ha!); we gaan vliegen (…); we gaan naar de maan.

  Frits en consorten, laat de plannetjes voor wat ze zijn en kom met een Idee.