Plasterk moet een toontje lager zingen

  1
  675

  Leestijd: 1 minuten.

  “Na de vernietigende nederlaag van de PvdA hoef je er niet lang op de wachten: de discussie over de linkse samenwerking zal weer losbarsten,” schreef ik gisteren op deze site. En inderdaad: nog geen 24 uur later stond er een uitgebreid opiniestuk in de Volkskrant waarin PvdA-minister Ronald Plasterk pleitte voor linkse samenwerking. Hij wil dat de PvdA zich aansluit bij de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, onder leiding van de voorzitter van die fractie, Jesse Klaver. Ook de SP is wat Plasterk betreft welkom.

  De reactie van Klaver was voorspelbaar. Hij heeft “met interesse” kennis genomen van het betoog van Plasterk, maar hij “laat die discussie vooral bij de PvdA zelf, dat lijkt me beter voor iedereen”. Met andere woorden: laat ze bij de PvdA hun eigen sores maar lekker oplossen. Als ze met hangende pootjes bij ons terecht willen, merken we het wel.

  Maar ook PvdA-leider Lodewijk Asscher houdt de boot af. “Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen,” twittert hij.

  Allicht. De PvdA ligt verslagen op de grond met twee blauwe ogen en een gebroken neus. Dat is niet de ideale positie om te gaan onderhandelen over een fusie. Nu overstappen naar GroenLinks betekent: genadebrood gaan eten bij de concurrent, die nog maar enkele dagen geleden ruim 30 zetels kleiner was. Bovendien is het voor Asscher zelf ook bepaald geen aanlokkelijk perspectief om zich aan te gaan bieden als het knechtje van Klaver.

  Als er ooit een fusie komt op links moet de behoefte daartoe bij alle drie de partijen ongeveer even groot zijn. Daarvan is na de dramatische verkiezingsnederlaag die de PvdA vorige week leed geen sprake.

  Zou Plasterk dat allemaal niet beseffen? Natuurlijk wel. De man is van huis uit hoogleraar in de moleculaire microbiologie. Dan ben je niet op je achterhoofd gevallen, lijkt me.

  Te vrezen valt dat gevoelens van rancune bij hem een rol hebben gespeeld toen hij zijn opiniestuk voor de Volkskrant schreef. Plasterk deed de afgelopen jaren een vergeefse poging PvdA-leider te worden en was vervolgens als minister van Binnenlandse Zaken geen succes. Een toekomst in de partij was er voor hem niet meer weggelegd. Dan vloeit een zinnetje als “de PvdA moet een toontje lager zingen” moeiteloos uit je pen. Maar het ziet ernaar uit dat hij nu vooral zelf een toontje lager moet zingen.

  1 REACTIE

  1. Ooit ontstond de VVD als splinter van de PvdA. Nu de PvdA zoveel van de VVD agenda heeft uitgevoerd, lijkt het normaal om dan maar op te gaan in de VVD. Want wie nu nog steeds de PvdA steunt, heeft toch wel boter op het hoofd. Op de PvdA stemmen omdat je dit nou eenmaal je hele leven hebt gedaan… wat een zwak argument!

  Comments are closed.