Pleegde Vermeend nog veel meer plagiaat?

  1
  347

  Leestijd: 1 minuten.

  Een boek van Willem Vermeend over cybersecurity dat eind vorig jaar verscheen, is donderdag uit de handel genomen. Dat gebeurde nadat de NOS en Nieuwsuur hadden ontdekt dat het wemelde van de passages die zonder bronvermelding van krantenartikelen en websites zijn overgenomen. Plagiaat dus, al spreekt de uitgever liever van ‘verwijzingsfouten’.

  Het duurde even, maar Vermeend nam vanmorgen ‘de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit’. Naar eigen zeggen was hij ‘verbijsterd’ dat het zo is misgegaan. Hij heeft dertig boeken geschreven en nog nooit ontbrak de bronvermelding. Dus die andere boeken scannen op plagiaat hoeft echt niet. “Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.” O ja?

  Vermeend is iemand met een imposante politieke carrière. Hij was Tweede Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken. Na zijn vertrek van het Binnenhof werd hij onder meer hoogleraar economie.

  Op de achtergrond bemoeit Vermeend zich af en toe nog steeds met de politiek. Hij behoort tot de ‘mastodonten’ van de PvdA, zelden te beroerd om als er weer eens crisis is in deze partij (en wanneer is het dat niet?) in de media te verklaren dat de partijleiding het helemaal verkeerd ziet.

  Vermeend schrijft ook wekelijks een column in De Telegraaf, samen met Rick van der Ploeg, een andere PvdA-mastodont (ex-Kamerlid, ex-staatssecretaris). Hoewel vooral Van der Ploeg, tegenwoordig hoogleraar economie, zich graag profileert als exponent van de linkervleugel van zijn partij, hebben die columns een overduidelijk neoliberaal, of zeg maar gerust rechts karakter. Vermeend en Van der Ploeg pleiten week in week uit voor meer lastenverlichting, sanering van de overheidsuitgaven, flexibilisering van de arbeidsmarkt, versoepeling van de ontslagbescherming en andere vormen van wat Jan Marijnissen vroeger ‘marktfundamentalisme’ placht te noemen.

  Een vraag die bij je opkomt na het uit de handel nemen van het cybersecurityboek: heeft iemand eigenlijk wel eens gecontroleerd of deze columns niet regelrecht en zonder bronvermelding uit de verkiezingsprogramma’s van de VVD zijn overgepend?

  1 REACTIE

  1. Het zou zo maar kunnen. Maar bestaan er dan nog wel partijen die (met de mond) tegen “meer lastenverlichting, sanering van de overheidsuitgaven, flexibilisering van de arbeidsmarkt, versoepeling van de ontslagbescherming” zijn? De SP misschien als enige.
   De VVD is dus ook voor “meer lastenverlichting” – toch heeft 2012-2017 laten zien, dat zij het niet in de praktijk brengen – integendeel!

  Comments are closed.