Poldertijd

  4
  377

  Leestijd: 0 minuten.

  De  Europese Commissie zorgde vorig jaar voor een heftige discussie. De periodieke afwisseling van zomer- en wintertijd zou volgens het dagelijks bestuur van de EU moeten verdwijnen. De burgers waren het zat elk half jaar de klok een uur te moeten verzetten. Er moest één tijd komen: een permanente zomer- of wintertijd. En uiteraard kregen de lidstaten, dus de kiezers, hierover een doorslaggevende stem.

  Maar de lidstaten kwamen er niet uit. Zomer- en wintertijd hebben beide hun voor- en nadelen. Altijd zomertijd is veiliger voor het verkeer, altijd wintertijd is gezonder, blijkt uit onderzoek. Waar gaat de voorkeur naar uit? Voor- en tegenstanders bleven elkaar met argumenten bestoken.

  Dus besloot Brussel iets te doen wat typisch EU genoemd mag worden: het schoof de besluitvorming voor zich uit. Zeker tot 2021 blijven zomer- en wintertijd allebei bestaan. En daarna zien we wel verder.

  Maar nu heeft Weeronline een werkelijk oer-Nederlandse oplossing bedacht. Verzet de klok niet een uur, maar een half uur. Niemand helemaal zijn zin, maar iedereen een beetje. Gewoon polderen, zoals we dat hier met alles doen. Stom dat we daar niet eerder aan gedacht hebben!

  4 REACTIES

  1. Verzet de klok niet een uur, maar een half uur. Niemand helemaal zijn zin, maar iedereen een beetje. Gewoon polderen, zoals we dat hier met alles doen. Stom dat we daar niet eerder aan gedacht hebben!…Volgens mij is mijn idee het beste van allemaal: Wij houden gewoon de zomertijd aan en elk jaar wordt de klok vijf minuten naar achteren gezet. Na twaalf jaar staat de klok op wintertijd en dan gaat de klok vijf minuten naar voren. Fan kan iedereen er rustig aan wennen en hoeft niemand, al dan niet luidkeels, in de haren te vliegen. Ik durf te wedden dat niemand een beter idee heeft.

  2. Voor 1977 was er ook geen zomertijd en ging alles gewoon zijn gangetje. Dus wat is het probleem? Gewoon afschaffen die onzin. Tegenwoordig moet overal wat achter gezocht worden om te kunnen klagen.

  3. “Altijd zomertijd is veiliger voor het verkeer, altijd wintertijd is gezonder”…
   Ik dacht altijd dat er een economische reden voor was. Of zelfs een ecologische reden. In de zomer hoef geen lamp meer aan (incl auto lampen), In de winter een beetje bijstellen. Je kan natuurlijk ook werktijden aanpassen aan zomer en winter (en herfst en lente)

   • Zo is dat inderdaad verkocht als een economische en ecologische reden. Maar dat vind ik zo mooi van deskundige en integere politici ze zijn zo transparant dat het niemand verbaast dat zij voortdurend tot nieuwe, betere, juistere inzichten komen. Daarom ben ik nooit politicus geworden, wel voor in de wieg gelegd, ben veel te star en te behoudend. Als ik het voor het zeggen zou hebben zou er nooit een zomer- en wintertijd gekomen zijn. Zo ouderwets ben ik nu eenmaal. Gelukkig zijn er mensen die wel toekomstvisie hebben.

  Comments are closed.