Zijn politici slechte bewindslieden?

  2
  334

  Leestijd: 2 minuten.

  Dat de Belastingdienst zo slecht functioneert komt doordat ze geleid wordt door politici in plaats van door vaklieden. Dat betogen de oud-staatssecretarissen van Financiën Martin van Rooijen (nu Kamerlid van 50PLUS) en Willem Vermeend (PvdA). Volgens de Volkskrant “verwoorden ze daarmee een diepgevoelde wens van een groot deel van de belastingambtenaren, die van oordeel zijn dat de politiek de Belastingdienst de afgelopen zestien jaar in zwaar weer heeft gebracht’’.

  Doen vakspecialisten het op departementen inderdaad beter dan politici, die te weinig oog hebben voor praktische problemen en voor de uitvoering van het beleid?

  Uiteraard kan het geen kwaad als een bewindspersoon goed op de hoogte is van wat er speelt op zijn of haar terrein. Maar een beetje politiek inzicht is toch ook wel handig.

  Neem Marlies Veldhuijzen van Zanten. Zij was afkomstig uit de gezondheidszorg (arts, docent verpleeghuisgeneeskunde, specialist) en ze werd in 2010 namens het CDA staatssecretaris van Volksgezondheid. Politieke ervaring had ze niet. Deed ze het goed als staatssecretaris? Mwah.

  Of neem Hilbrand Nawijn, die in 2002 namens de LPF minister werd voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Nawijn, een jurist, had eerder gewerkt als directeur vreemdelingenzaken bij de IND. Hij wist dus precies wat er speelde, maar beschikte niet over een noemenswaardige politieke achtergrond. Was zijn optreden als minister een succes? Tja.

  Dat juist Vermeend ervoor pleit om ‘de politiek uit de Belastingdienst te halen’ is trouwens een beetje merkwaardig. Zelf was hij van 1994 tot 2000 staatssecretaris van Financiën. Verstand van zaken had hij zeker en als bewindsman deed hij het lang niet slecht. Maar je kon hem bij zijn aantreden moeilijk een politiek onbeschreven blad noemen: van 1984 tot 1994 zat hij in de Tweede Kamer.

  Of iemand geschikt is als bewindspersoon weet je nooit helemaal zeker van te voren. Een op papier zeer goede kandidaat als hoogleraar Jacqueline Cramer (PvdA) maakte weinig indruk als minister van Milieu. VVD’er Henk Kamp, die nauwelijks meer heeft dan havo, was een uitstekende minister op VROM, Defensie, Sociale Zaken en Economische Zaken. Mark Rutte, om nog een voorbeeld te noemen, studeerde geschiedenis, werkte daarna als personeelsfunctionaris bij Unilever (waar hij dus niet voor was opgeleid) en deed het vervolgens prima als staatssecretaris van Sociale Zaken en Onderwijs. Sinds 2010 is hij premier, en wat je ook over hem mag denken, een prutser is hij niet.

  Was CDA’er Jan Kees de Jager (van oorsprong internetondernemer) trouwens zo’n zwakke staatssecretaris van Financiën?

  2 REACTIES

  1. Er bestaat altijd spanning tussen politiek en apparaat. Ambtenaren doen graag waarvoor ze opgeleid zijn. Stabiliteit en zekerheid, daar gaat het om. Dédain voor de politiek is onder hen -helaas- normaal. De politiek is het flexibele deel van het bestuur. Daar ligt de bevoegdheid dingen te veranderen. Vooral binnen het CDA is die behoefte niet groot. Geen wonder dat Van Rooijen voor verbetering vraagt om een “vakman”. Binnen de oude PvdA wisten ze alles altijd beter -Vermeend is hier een mooi voorbeeld van- en waren ze zo druk met vernieuwen dat het departement er hijgend achteraan holde. Hij stond dan ook mee aan de wieg van de huidige problemen. Een bewindspersoon moet werk- en politieke ervaring hebben. De partijen zouden dus beter moeten selecteren. Dat Kamp het zo goed doet, zit hem in zijn karakter. Daar zit ook het probleem. Daar selecteren de partijbesturen niet op. Trouw aan de partij, lees: het bestuur, dat is het voornaamste kriterium. Maar knechten zijn geen bazen. En dat worden ze ook nooit. Ook al zijn ze Prof. Dr.

  2. Beste lezers,
   Kennen jullie de uitspraak: “In het land
   der blinden, is eenoog koning”. Lijkt mij
   wel van toepassing bij het bovenstaande
   artikel van Fons. Denk er maar eens over.
   Bert.

  Comments are closed.