Politicus huurt eigen factchecker in

  0
  78

  Leestijd: 1 minuten.

  “U draait en U bent niet eerlijk.” Dat zei premier Jan Peter Balkenende in 2006 tijdens een verkiezingsdebat tegen PvdA-leider Wouter Bos, die daardoor overrompeld werd. De toon van de campagne was gezet. Het CDA schoof daarna elke dag een prominente partijgenoot naar voren om een “draaipunt” van de PvdA te hekelen.

  Glunderend blikte Jack de Vries, destijds de grote man achter deze campagne van het CDA, er zondag in het tv-programma WNL op terug. De spindoctor legde uit dat hij zich had laten inspireren door een eerdere verkiezingscampagne in de Verenigde Staten.

  Maar Wouter Bos wist op zijn beurt ook Balkenende te overvallen met zorgvuldig gekozen woorden: “Noem mij drie voorbeelden……Geef er dan maar twee……Geef mij een voorbeeld en ik ben tevreden”. Bos bracht daarmee zijn opponent van zijn a propos. Later zou blijken dat de PvdA-leider dit trucje had afgekeken van een debat op de Amerikaanse televisie.

  Dat Nederlandse politici zich laten inspireren door televisiedebatten in de VS bleek ook bij de vorige verkiezingen, toen Diederik Samsom premier Mark Rutte in verwarring wist te brengen met het zinnetje “Nou doet U het weer.”

  Als we in Nederland willen weten welke trucs er in de campagne voor de verkiezingen in maart worden toegepast, moeten we misschien nog eens goed kijken naar de debatten tussen Trump en Clinton. Beide staan bekend als onbetrouwbaar en ze doen daar een schepje bovenop door elkaar tijdens het wederzijdse moddergooien te betichten van leugens.

  Hillary Clinton liet het checken van de feiten in het betoog van Trump niet over aan de gespreksleider en ging ook niet op alle aantijgingen in. Zij had haar eigen “factcheckers” ingezet. Al tijdens het debat werden op een speciale site van Clinton de beweringen van Trump getoetst aan andere bronnen. Bijvoorbeeld: Als Trump zei dat zijn plannen goed zijn voor de werkgelegenheid werd op de site verwezen naar CNN, die had gepubliceerd dat ze juist banen kosten.

  Het zou mij niet verbazen als ook deze aanpak school maakt in ons land. Mogelijk zijn nou al leden van de campagneteams zich aan het oefenen in factchecken, en hebben we voortaan niet genoeg aan één scherm om de debatten echt te kunnen volgen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook