‘Politieke verhoudingen redelijk intact’

  0
  603

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe peiling van Ipsos. Dit schrijft het onderzoeksbureau daar over:

  “Ondanks een roerige politieke week blijven de politieke verhoudingen redelijk intact. Zo zien we in de Politieke Barometer van deze week (nog) geen significant effect van het aftreden van Defensieminister Hennis of de plannen van het volgende kabinet die naar buiten kwamen.

  Ook de lange formatie lijkt geen weerslag te hebben op de steun voor de beoogde coalitiepartijen: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het gezamenlijke draagvlak voor deze partijen beweegt al enige tijd rond de grens van een meerderheid in de Tweede Kamer, 75 zetels.

  Daar is de afgelopen weken nauwelijks iets in veranderd. Opvallend, aangezien ruim de helft van de Nederlandse kiezers (55%) drie weken geleden in het Prinsjesdagonderzoek aangaf dat de lange formatie hun vertrouwen in de politiek heeft geschaad. Dit gold ook voor kiezers van de formerende partijen. De stabiliteit in de zetelverdeling laat zien dat kiezers hierdoor nauwelijks teleurgesteld afhaken.

  Ondanks de stabiliteit in het gezamenlijke draagvlak voor de beoogde coalitiepartijen zien we het CDA een daling maken ten opzichte van de laatste verkiezingen. De partij van Buma kan nu op vier zetels minder rekenen dan bij de verkiezingen en komt deze week uit op vijftien zetels. Forum voor Democratie, een partij in opmars sinds de laatste verkiezingen, profiteert het meest van het verlies.”