De poppetjes van Rutte III

  0
  1012

  Leestijd: 2 minuten.

  Onze rubriek ‘Ondertussen bij de formatie’ ligt een paar dagen stil, maar de kranten staan vandaag vol met speculatieverhalen over de ‘poppetjes’. Om niet helemaal achter te blijven hier een persoonlijk poppetjesverhaal. Drie opmerkingen vooraf. 1. Ik beschik niet over harde insiderskennis, het is allemaal gokwerk, alleen gebaseerd op enig logisch nadenken en soms op het fluistercircuit. 2. Dit lijstje bevat uitsluitend namen van personen die al politiek actief zijn. Bij vrijwel elke kabinetsformatie duiken ‘dark horses’ op (Hans Wijers in 1994, Jacqueline Cramer in 2007, Marlies Veldhuijzen van Zanten in 2010, Wilma Mansveld in 2012). Die zullen er nu ook wel weer zijn, maar voorlopig weten we nog niet wie. 3. Het lijstje is niet compleet. Het nieuwe kabinet telt zestien ministers, ik kom niet verder dan tien. Aan de staatssecretarissen waag ik maar helemaal niet.

  Daar gaan we:

  Premier: Mark Rutte (VVD). Die is natuurlijk niet moeilijk.

  Financiën: Wopke Hoekstra (CDA). Senator en auteur van het CDA-verkiezingsprogramma. Het CDA zal als op één na grootste partij (het haalde iets meer stemmen dan D66, dat evenveel zetels heeft) Financiën kunnen claimen. Hoekstra wordt al geruime tijd genoemd als grootste kanshebber (op Frontbencher viel zijn naam voor het eerst een maand geleden). Volgens het Financieele Dagblad is het vrijwel zeker dat Wopke de post krijgt, dus vooruit. Hij wordt waarschijnlijk ook vicepremier.

  Sociale Zaken: Carola Schouten (ChristenUnie). Schouten is nu Kamerlid en was medeonderhandelaar in de formatie. Staat  al jaren bekend als zeer deskundig (‘zeer bekwaam’, zou Wim Kan gezegd hebben). Ze is bovendien een vrouw. Wordt ook vicepremier.

  Economische Zaken (en Klimaat): Kajsa Ollongren (D66). Nu wethouder in Amsterdam. Eerder topambtenaar op het departement van Rutte. Vrouw.

  Buitenlandse Zaken: Halbe Zijlstra (VVD). Hij wil Sociale Zaken of dit ministerie. Aangezien we Schouten al op Sociale Zaken hebben gezet, blijft Buitenlandse Zaken over. Zijlstra is als voormalig fractievoorzitter een politieke routinier. Was de rechterhand van Rutte bij de formatie.

  Volksgezondheid: Wouter Koolmees (D66). Kamerlid, rechterhand van partijleider Alexander Pechtold bij de formatie. Zeer bekwaam. Koolmees wordt ook genoemd voor Financiën en Economische Zaken, maar op Volksgezondheid misstaat een cijferkanon evenmin. Vermoedelijk ook vicepremier namens D66. Overigens zal Volksgezondheid twee ministers krijgen. Wie die tweede wordt? Geen idee.

  Onderwijs: Ingrid van Engelshoven (D66). Kamerlid. Eerder partijvoorzitter en wethouder van Den Haag. Schijnt verstand te hebben van Onderwijs. In elk geval zal D66 als onderwijspartij minstens één van de twee ministersposten op dit departement willen hebben. In het voordeel van Van Engelshoven spreekt dat ze een vrouw is, want daaraan zal gebrek zijn in Rutte III.

  Landbouw: Esther de Lange (CDA). Delegatieleider (zeg maar fractievoorzitter) van haar partij in het Europees Parlement. Landbouwdeskundige. Vrouw. In tegenstelling tot eerdere geluiden schijnt er toch een apart departement voor Landbouw te komen.

  Defensie: Raymond Knops (CDA). Al jaren Kamerlid. Zeer bekwaam. Ik weet niemand anders.

  Ontwikkelingssamenwerking: Arie Slob (ChristenUnie). Oud-partijleider. De ChristenUnie krijgt naast het zware Sociale Zaken niet nog een heel belangrijke post. Ontwikkelingssamenwerking geldt in de rangorde op het Binnenhof als ‘licht’.

  Nog zes te gaan dus. De andere namen kan ik niet verzinnen. Zeker lijkt me dat van de twee ministers die het departement van Veiligheid en Justitie krijgt er één van de VVD en de ander van het CDA zal zijn. Als ik moest wedden (wat ik niet zou durven) dan zou ik op Infrastructuur een VVD’er zetten. Europarlementariër (en ex-Kamerlid) Cora van Nieuwenhuizen wellicht?

  Dit is mijn lijstje, zoals gezegd geheel op persoonlijke titel samengesteld. Er staan vast een aantal foute veronderstellingen in. Maar vermoedelijk ook een paar goede.