Het populisme is nog lang niet verdwenen

  2
  411

  Leestijd: 1 minuten.

  “Nederland heeft ‘ho’ gezegd tegen een verkeerd soort populisme,” riep Mark Rutte op de verkiezingsavond triomfantelijk uit. Blijkbaar bestaat er volgens de VVD-leider ook een goed soort populisme, al vertelde hij er niet bij wat dat dan is. Maar los daarvan: klopt die stelling wel?

  Zeker, een omwenteling als in de Verenigde Staten, waar de hard core populist Donald Trump de macht greep, is ons land bespaard gebleven. Maar je kunt moeilijk vol houden dat populistische partijen bij de verkiezingen geen vooruitgang hebben geboekt. De PVV steeg van 15 naar 20 zetels, Forum voor Democratie (dat er vergelijkbare extreem-nationalistische denkbeelden op na houdt als Geert Wilders) komt met 2 zetels de Tweede Kamer binnen.

  Dan hebben we nog 50PLUS (van 2 zetels in 2012 naar 4), de Partij voor de Dieren (van 2 naar 5) en DENK (van 0 naar 3). Zij kunnen weliswaar niet met PVV en FvD op één hoop geveegd worden, maar het zijn toch op zijn minst partijen met populistische trekjes. Hetzelfde geldt in feite ook voor de SP, die niet zelden de indruk wekt de kiezers op gratis bier te willen trakteren.

  Nederland mag dan niet overspoeld zijn door een populistische golf, zoals eerder werd gevreesd, de kans dat dat later alsnog gebeurt blijft aanwezig. Temeer omdat een aantal traditionele middenpartijen forse klappen heeft opgelopen bij de verkiezingen. De PvdA voorop natuurlijk, die bijna 30 zetels kwijtraakte en waarvan het zeer de vraag is of ze ooit nog op haar oude niveau zal terugkeren. Maar ook de VVD, die weliswaar de grootste is gebleven, maar dan wel met 8 zetels minder. Zelfs het CDA heeft reden de uitslag nog eens goed te bestuderen. De christendemocraten mogen gestegen zijn van 13 naar 19 zetels, dat blijft het op één na slechtste resultaat uit de partijgeschiedenis. ChristenUnie en SGP maakten pas op de plaats met 5, respectievelijk 3 zetels. Alleen D66 (19 zetels) en GroenLinks (14) mogen zich echte winnaars noemen. Met de kanttekening dat de democraten ooit (in 1994) 5 zetels meer hebben gehad dan nu.

  Kortom: het populisme heeft wel degelijk terrein gewonnen en de versplintering van het politieke midden gaat onverminderd door. Het had allemaal erger kunnen zijn, maar reden om tevreden achterover te leunen is er niet. Het gevaar dat Nederland bij de volgende verkiezingen niet nog een keer “ho” zegt, is allerminst geweken.

  2 REACTIES

  1. Het populisme is zeker niet verdwenen, dat bewijst de verkiezingsuitslag, al had men bij FVD/PVV waarschijnlijk nog veel meer zetels verwacht, dat effect is zoals in USA wel uitgebleven.

  Comments are closed.