Populisme

  10
  376

  Leestijd: 0 minuten.

  Het grote populistische experiment staat in Italië op uitbreken en de vraag is: blijft het huisraad heel of wordt het scherven opvegen?

  Meer dan de uitlaatklep van het ongenoegen en opgestoken middelvinger naar de ‘elite’ is het populisme in Frankrijk, Duitsland, VK, België en de polder nooit geworden. En ja, het is goed dat de gevestigde politiek van tijd tot tijd een schop onder het zelfvoldane achterwerk krijgt. Teveel pluche is niet alleen slecht voor de bilspieren.

  Toch, het populisme doet vaak denken aan het verhaal van de tovenaarsleerling. Hij verliest de controle over de magische bezem en de werkplaats die hij moet opruimen verandert in een puinhoop. Zie Brexit, zie Trump.

  De bezem is nu in handen van de tovenaarsleerlingen van de Lega Nord en de Vijf Sterren. En ook nu moeten we vrezen voor ongelukken. En niet alleen voor Italië. Als de Italiaanse bezem op drift raakt, zal ook Europa de puinhoop niet kunnen opruimen.

  10 REACTIES

  1. Graag zou ik dhr. Nuijsenburg willen aanraden het boekje “Tegen de verlichting” : Essays over populisme en politiek in de moderne tijd van Stijn Klarenbeek eens te lezen. Wellicht dat hij dan wat genuanceerder tegen de huidige ontwikkelingen gaat aankijken.

  2. De auteur vergeet te vertellen dat het al een puinhoop is. Dat de EU en zeker Italië een vaas vol gelijmde scherven is waarvan de lijm op het punt het staat te begeven. Die onderliggende crisis – veroorzaakt door het establishment van leidendgevende politieke partijen – is een vulkaan die op het punt staat uit te barsten…
   Hij beschuldigt en vreest de populisten van en voor iets wat er al is. De tovenaarsleerlingen die de EU en vooral de euro en de eurozone gemaakt hebben, die hebben dit alles al op hun geweten. Daar zwijgt de auteur over. Dus degene die alles kapot hebben gemaakt en met lijm en smeermiddelen de vaas die al aan diggelen ligt proberen overeind te houden met nog hogere (lijm)kosten van de Europese bevolkingen en onze toekomstige generaties ziet hij als de wijzen…
   Is dat niet een beetje vreemd??
   De nieuwe generatie politici (populisten) erven een puinhoop die gemaakt is door de oude politieke garde en hun protégés de kapitalistische banken. Wat voor bewezen wijsheid hebben deze financiële tovenaars ons gebracht? Crisis na crisis, decennia lang en nog steeds een financieel systeem vol lijken in de kast? Zijn zij niet de mislukte tovenaars leerlingen??
   Maar daarover geen woord. Wel al een beschuldigende opgeheven vinger naar de populisten. Voorwaar wat een vooringenomenheid en een kortzichtig geheugen… Mag ik de auteur er op wijzen dat de Italiaanse probleemschulden – en die van vele Europese landen – NIET door de populisten veroorzaakt zijn…

   • Overigens: Frankrijk heeft in 10 jaar (!) euro op 2017 na bijna altijd de 3% begrotingstekortnorm overschreden (Zie link 1). Ergo, toen het stabiliteitspact afgesloten werd, waren het Duitsland en Frankrijk die het in 2003 verbraken. En het is maar de vraag, als de top van de hoogconjunctuur afvlakt, of Frankrijk dan wel onder het 3% tekort blijft…
    Frankrijk heeft nooit straf gehad. Hoewel volgens de ‘regels’ de Europese Commissie dat wel had moeten doen. Idem geldt voor Spanje. Maar daar horen we niemand over. Heeft Frankrijk niet een bijna even grote schuld als Italië? Zeker de teller staat op 2147 miljard en is elk jaar stijgende (zie link 2). Maar nu een populistische regering in Italië boven de 3% norm gaat zitten is het ineens bal en is het geweeklaag niet van de lucht. Vreemd toch, dat er over Macron en Rajoy en hun regeringen zo weinig gezegd wordt… Maar als populisten het doen hel en verdoemenis in vrijwel alle kranten verschijnt.
    Kan iemand mijn dit opmerkelijke fenomeen uitleggen?
    Link 1 – https://www.europa-nu.nl/id/vj7vnn4q74xu/begrotingstekort_en_staatsschuld
    Link 2 – https://www.nu.nl/economie/4566237/frankrijk-ziet-begrotingstekort-dalen-34-procent.html

  3. “De werkplaats die hij moet opruimen verandert in een puinhoop. Zie Brexit, zie Trump.”
   Slechte voorbeelden: Van Brexit moeten we het nog afwachten, maar ik verwacht een succesvol verloop; van Trump weten we al dat het een succes wordt.

   • Waarop is uw positieve verwachting van een succesvolle Brexit gebaseerd? U ziet blijkbaar al de signalen die dat voorspellen. Ik niet in het minst. En over Trump verschillen de meningen sterk. Of hij succesvol zal worden weten we nog lang niet, of eventuele veranderingen te danken zijn aan een acceptabele politiek (dus zonder oorlog of ander wapengekletter, slachtoffers, economische ondergang van samenlevingen) van hem weten we nog minder. Een succesvolle politiek met talloze slachtoffers betekent voor mij toch iets anders dan succes met geweldloze maatregelen.

    • Mijn verwachting van een succesvol verloop is gebaseerd op het feit dat de EU verlaten helemaal niet zo moeilijk is voor een land met een eigen munt. Uiteraard kan de EU dwarsliggen hetgeen tot extra kosten zal leiden voor het VK maar ook voor de EU.
     Trump WORDT niet succesvol, maar IS succesvol; zeker vergeleken met zijn voorganger, die voor minder al een Nobelprijs kreeg.

     • Het fijne van Nederland is dat een eigen munt veel waarde zal krijgen. Wellicht vervelend voor de export, maar wel goed voor de financiering. Ik verwacht van een AAA-land geen problemen op dat vlak. Ik vraag mij ondertussen af wat niet-Nexitten gaat kosten. Zeker als men de eurozone wil ‘verdiepen.’ Zo’n EMF en waarschijnlijk op een of andere manier gedeelde Europese schulden is volgens mij voor de Nederlandse schuld catastrofaal. We praten al gauw over vele honderden miljarden euro’s extra die op de schouders van de belastingbetalende burgers zullen rusten.
      Ik verwacht rustig een minimale verviervoudiging van de Nationale schuld. Is dat ‘ons’ de euro en eurozone waard? Krijgen we – als volk – over zoiets enorm belangrijks voor ons en de genaraties na ons iets te zeggen? In een referendum bij voorbeeld? Of mag een meerderheid van 1 over de toekomst en het geld van ons allen en onze kleinkinderen beslissen?

      • Tien jaar geleden dacht men dat de Nederlander 2000 EUR per jaar rijker was dank zij de EU. Ik denk dat dit te optimistisch is, maar laten we aannemen dat het klopt. Maar in NL is 2000 maar 1000 EUR waard, omdat we ruim 50% IB betalen. Neem daarbij ook nog in aanmerking dat de economie in Nederland van 2010-2014 achteruit is gehold en floep – weg is het EU voordeel.

  4. Er is niets mis met populisme. Een vorm van voor jezelf opkomen.
   Ik heb mijn buik vol van politiek correcte betweterij.

   • het gevolg van geheimschrijverij en doen alsof het volk dom is, wordt schrijnend aan de kaak gesteld.
    laat de zaak maar eens exploderen in de gezichten van de arrogante politici die jarenlang de wijsheid dachten in pacht te hebben.
    laat het maar een beeldenstorm worden waar de beelden de politici zijn die de zichzelf bedeelde beloningen uit de belastingruif jarenlang hebben gestolen en iedere inspraak de kop ingedrukt hebben.
    forza italia, wat er ook van komt.
    ik heb geluiden uit italie die zeggen : alles beter dan de voorgaande perioden

  Comments are closed.