Populisten grote winnaars in Oost-Duitsland

  3
  393

  Leestijd: 2 minuten.

  De extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) is zoals verwacht de grote winnaar geworden van verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. De AfD kreeg volgens de prognose in Saksen 27,5 procent (plus 17,8) en in Brandenburg 24 procent (plus 12). Maar de vrees van de gevestigde politiek werd niet bewaarheid. De populisten zullen niet als grootste de deelstaatparlementen binnentrekken.

  Niettemin waren de verkiezingen voor de gevestigde partijen een afstraffing. Saksen was sinds de hereniging van 1990 een bolwerk van de conservatieve CDU. Ze wist zich de AfD van het lijf te houden maar moest toch ruim 6 procent inleveren (nu 33,1). Voor de SPD werd het een bloedbad. De sociaaldemocraten zakten met 8 procent (min 4,4) door een historische ondergrens.

  In Brandenburg geldt hetzelfde voor de sociaaldemocratische SPD. Van oudsher de sterkste maar moet zich nu in met 26 procent (min 5) in de handen wrijven. De CDU deed het nog beroerder en moest een verlies van 7,5 procent (nu 15,5) incasseren.

  De AfD profiteerde van de grote onvrede in deze regio’s die tot 1990 deel waren van de communistische DDR. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om de economische achterstand ten op zichte van het westen van het land. Die is ondanks probleemgebieden grotendeels ingelopen. Het is in de eerste plaats de inmiddels gebruikelijke reactie tegen de gevestigde orde: de opgestoken middelvinger tegen ‘de elite’ die lak heeft aan ‘het volk’.

  De AfD zal haar enorme winst niet kunnen verzilveren. De andere partijen willen niet met de populisten samenwerken. De coalitievorming zal in beide deelstaten een vermoedelijk moeizaam onderonsje worden tussen CDU, SPD, de Groenen en eventueel de ex-communisten, de Linkse Partij, een andere grote verliezer.

  Voor de Groenen zijn de verkiezingen niet de grote overwinning geworden waarop ze gehoopt hadden. De milieupartij heeft in de rest van het land de wind vol in de zeilen maar in het oosten blijft de doorbraak ondanks een redelijke groei nog steeds uit.

  De verkiezingen werden in Berlijn met ingehouden adem gevolgd. Een totale afstraffing, dwz de AfD in beide deelstaten de grootste partij, zou ongetwijfeld consequenties voor de regering van kanselier Angela Merkel hebben gehad. De coalitie van de SPD met Merkels CDU is vooral voor de sociaaldemocraten een aaneenschakeling van nederlagen geworden. En verpletterende nederlagen in Saksen en Brandenburg zouden voor een groeiend aantal sociaaldemocraten aanleiding kunnen zijn om de handdoek in de ring te gooien.

  Dat lijkt voorlopig afgewend. Maar voor algehele opluchting is het nog te vroeg. Volgende maand zijn er in een andere oostelijke deelstaat, Thüringen, verkiezingen. Ook daar dreigt een debacle voor de SPD. En dan kan de SPD op een speciaal partijcongres in december alsnog besluiten dat de maat vol is.

   

  3 REACTIES

  1. Wellicht dat als de AfD wat groter wordt, het establishment in Europa zich eens achter de oren krabt, m.b.t. het willen scheppen van een machtige politieke unie. Want wat is het gevolg als rechts zo opkomt dat zij daar een instituut vindt dat reeds voorbereidt is… om beheerst en bestuurd te worden door de machtigste politici van de grootste landen?

   Een AfD aan de macht in Duitsland en een Le Pen in Frankrijk. het zou over een jaar of vijf zomaar een waarheid kunnen zijn. Hoe blij is de gevestigde macht in het heden dan… met de macht die zij in de Unie heeft gecreëerd, als DAT dan als bedje fungeert voor de politieke poppetjes die dan boven komen drijven?

   • Overigens als de onvrede in Oost-Duitsland met het beleid van de gevestigde orde een voorbode is voor Nederland – gezien de gezamenlijke politiek in beide landen t.a.v. van zo wat alles, staat na de zomerperikelen van het FvD de seinen vanzelf weer op groen…
    Rechtspopulisme groeit immers onstuimig. Net als de onvrede met het beleid van de gevestigde orde, die als antwoord verkrampt door gaat met het oude beleid.
    De AfD werd zwart gemaakt – zelfs nazisme werd er (terecht/onterecht) bijgehaald, dik uitgemeten maar…. Het mocht niet baten. ☝🏿 Zo groot is de onvrede nu.
    Het antwoord van de heersende politiek: een cordon sanitaire van de politieke partij waarheen die stemmen van ontevredenheid heengaan. Klaar. 🤐
    Da’s dan de democratische tegenzet. Werkelijk: is dat de oplossing? 🤨
    Nederland idem. Een CDA-kroonprins reageert precies op het FvD als het CDU op de AfD. Een andere CDA-prins beweert iets aan de onvrede van de middengroep gaan te doen… Hij zoekt het niet in de overvloed van zijn Rijksbegroting waar het geld – dankzij belastingverhogingen over de plinten klotst – maar bij immigranten (hoe populistisch) en (hoe onbarmhartig) bij bezuinigen op de sociale voorzieningen van de armeren en zieken.

    • Ondertussen doet Lagarde (ECB) ook een elitair ‘duitje’ in het zakje. Ze zegt in een speech te willen samenwerken met de instituties om het dreigende ‘gevaar’ (?) van het opkomende populisme te stoppen. (Link 1) En hoe wil Lagarde dat doen? Met de Weimar-politiek van gelddrukkerij en negatieve rentes? 🔥
     Het NRC (link 2) schrijft – citaat – “Een negatieve rente is gunstig voor eurolanden die niet willen hervormen…. Maar ondertussen ONTEIGENT de ECB Nederlands (en Duits) spaar- en pensioengeld.”
     Da’s een waarheid waarover de Duitse en Nederlandse politiek liever zwijgt. 🤐
     Want waar is het grote protest?
     Populisme wordt gevoed door onrechtvaardigheid en onvrede die de gevestigde politiek schept. En Lagarde jat – net als Draghi – met toestemming van onze regeringen (zij stemmen immers voor haar aanstelling) ‘een duitje uit uw pensioenpot’… 🤧
     Ondertussen gaan de Fransen vrolijk met 62 jaar met pensioen. De Italianen een jaartje later.
     Kijk, DAAR worden we in het Noorden gallisch populistisch van. 👏🏽
     https://fd.nl/economie-politiek/1315733/lagarde-roept-overheden-op-meer-te-doen
     https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/26/kom-niet-aan-ons-spaargeld-draghi-a3971206

  Comments are closed.