Populistische oppositie matigt toon

  12
  944

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor het eerst sinds weken zijn er gisteren nieuwe politieke opiniepeilingen gepresenteerd. En wat iedereen al verwachtte, blijkt te kloppen. Regeringspartij VVD is door de coronacrisis enorm in populariteit gegroeid. In een poll van EenVandaag krijgen de liberalen van premier Rutte er 8 virtuele zetels bij ten opzichte van de vorige peiling. Die zijn vermoedelijk allemaal afkomstig van afvallige aanhangers van PVV en FvD, want die partijen verliezen er 8. Volgens onderzoeksbureau I&O zou de VVD zelfs op 9 zetels extra mogen rekenen. Ook hier gaan PVV en FvD erop achteruit, zij het ietsje minder.

  Natuurlijk, peilingen zijn dagkoersen en je mag de betekenis ervan zeker niet overschatten. Niettemin was het vandaag interessant te zien welke invloed de polls hebben op de populistische partijen. Kennelijk slaat de harde toon van PVV-leider Geert Wilders (“Het kabinet speelt met levens”) en zijn FvD-ambtgenoot Thierry Baudet niet aan. Volgens I&O en EenVandaag zijn kiezers juist ingenomen met het crisismanagement van Rutte en zijn ploeg. De meedogenloze kritiek en de betweterige houding van PVV en FvD wekt voornamelijk ergernis.

  En inderdaad: Wilders heeft de peilingen ook bestudeerd, zo kon je concluderen in het zoveelste coronadebat in de Tweede Kamer. Hij klonk in elk geval een stuk gematigder. Voor zijn doen althans. Drong hij vorige week nog voluit aan op een totale lockdown van de samenleving, vandaag had hij het daar niet meer over. Hij noemde het zelfs ‘verstandig’ dat het kabinet gisteren heeft besloten zijn minder vergaande anti-coronamaatregelen tot 28 april te verlengen. Het moet al een hele tijd geleden zijn dat Wilders welk aspect van het kabinetsbeleid dan ook als ‘verstandig’ bestempelde.

  Om toch niet helemaal met lege handen te staan, gooide het PVV-boegbeeld nu alles op de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Daar heeft volgens hem de afgelopen jaren een ‘kaalslag’ plaatsgevonden. Zou dat niet gebeurd zijn, dan waren de problemen op dit moment aanzienlijk minder groot.

  VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff (terug van verkoudheidsafwezigheid) hield Wilders voor dat er nu per saldo meer aan de zorg wordt uitgegeven dan enkele jaren terug, maar daar ging Wilders niet op in. Liever had hij het over de ‘bittere realiteit’ die ons te wachten staat als de ‘voorzichtig optimistische verhalen’ van het RIVM niet uitkomen. Want het schilderen van ‘gitzwarte’ toekomstscenario’s blijft toch de core business van Geblondeerde Geert.

  Baudet was vorige week al een beetje aan het draaien. Toen legde hij zich al neer bij wat Rutte een ‘intelligente lockdown’ noemt. Dat wil zeggen: afstand houden, geen handen schudden, in je elleboog niezen, niet massaal samenkomen, thuiswerken en niet onnodig de deur uitgaan. Vandaag deed de FvD-leider er nog een schepje bovenop. Het ‘landsbelang’ moet prevaleren, dus geen ‘eenkennig gedram’ over een intelligente dan wel een totale lockdown, betoogde hij.

  Wel herhaalde Baudet zijn wens om controversiële onderwerpen als het stikstofbeleid en vliegveld Lelystad voorlopig niet te behandelen. Die moeten maar even vooruitgeschoven worden. Vorige week bleek al dat Baudet hiervoor bij lange na niet voldoende steun krijgt in de Kamer.

  Rutte had het in het debat dus makkelijk. Hij moest wel een hoop vragen beantwoorden, maar die waren eerder technisch van aard dan dat ze de ingeslagen koers betroffen. Niet alleen de regeringspartijen steunen die laatste zonder voorbehoud, ook de meeste oppositiepartijen. Je kunt je afvragen of iedere week een langdurig Kamerdebat over het coronavirus geen tijdsverspilling is. De ministers hebben de komende weken wel genoeg aan hun hoofd.

  12 REACTIES

  1. Niet wat de oppositie zegt, maar wat de regering Rutte doet is belangrijk. Alleen zij is verantwoordelijk en zij functioneert tot nu toe ondermaats. Door het beschamende gedrag van de regering en niet door de redevoeringen van de oppositie stierven er in Nederland al veel mensen een overbodige, akelige dood. Als Rutte zijn werk naar behoren had gedaan, was honderden (tot nu toe) mensen een akelige dood bespaard gebleven. Zie Oostenrijk. Dát is relevant! Rutte zelf weet donders goed dat hij slecht presteert – niet voor niets registreert en publiceert de overheid niet meer alle coronaslachtoffers en wist de RIVM (01-04-2020) zelfs gevallen die het eerder zelf gemeld had. Al die overbodige sterfgevallen wijzen als dikke beschuldigende vingers zowel naar het RIVM als naar Rutte. Als Fockelmans zich bezorgd maakt om het lot van de regering, moet hij vooral doorgaan zijn aandacht te richten op de redevoeringen van de oppositie, maar als het lot van ons burgers hem zou interesseren, kan hij zich vanaf nu beter bezig gaan houden met de onvervalste waarheid omtrent de daden van onze regering. Die waarheid zal uiteindelijk aan het licht komen, de vraag is aan welke kant ervan Fockelmans dan zal staan.

  2. ***De meedogenloze kritiek en de betweterige houding van PVV en FvD wekt voornamelijk ergernis.***
   Ja zeker, in China en Italië vielen de mensen ondersteboven en hier kwam er een “griepje” aan die zou overwaaien, de overheid kwam in actie toen grote delen van Limburg en Brabant al plat lagen. Op het verzoek (2 maal) van Baudet om met spoed er over te discussiëren was het antwoord volgende week, Beademingsapparatuur bestellen was 2 weken uitgesteld.
   In 10 jaar tijd is de zorg bijna gehalveerd en moesten in de zorg 75.000 mensen opzoek naar ander werk.
   De populist Wilders met de asociale PvdA hebben het wel voor elkaar gekregen dat er op de IC`s een uitbreiding komt tot 3000 bedden. En vanaf het begin van de uitbraak gaan we steeds verder achterop lopen.

  3. Wat mij tegenvalt is dat het zolang duurt voor er een vaccin tegen Covid-19 komt. Kunnen we echt niet zoveel geleerden en vrijwillige proefpersonen zoeken dan wel vinden om b.v. in een maand of 6 een werkend vaccin te hebben. Ik weet wel dat dit veel geld en inzet kost. Maar wat gaat de economische crisis ons wel niet kosten die zeker zal volgen op de Covid-19 crisis.
   De humanitaire ramp die Covid-19 nu aan het worden is al erg genoeg, maar er komt nog een economische crisis erachter aan die zijn gelijke niet kent. Hier heeft Rutte zelfs geen passend antwoord op. Voor mij is Rutte nog steeds dezelfde en zie ik geen reden om nu wel op hem te stemmen. Ik vind de Nederlandse maatregelen die hij moest nemen bijna onmenselijk. Je mag niet eens als echtpaar een supermarkt binnen om boodschappen te doen. En ook niet met meer dan twee personen bij elkaar buiten lopen. Als er wel snel een vaccin zou zijn dan zouden deze uiterst strenge maatregelen niet zo lang nodig zijn. En altijd thuis zitten vind ik gevaarlijk ongezond. (lees psychologisch).

  4. Je lult weer onzinnig uit je nek Fons. Deze peiling (onder 1013 mensen) is gedaan door de zelfde propagandaclub die met een steekproef onder 2108 mensen durft te beweren dat 80% van Nederland vindt dat Rutte een echte staatsman is.

   Wilders heeft volkomen gelijk als hij het kabinet beschuldigd dat de huidige crisis in de zorg mede is ontstaan door de te ver doorgevoerde bezuinigingen. Daarom zijn we nu niet genoeg voorbereid op een epidemie van deze orde. Dat Dijkhoffje nu beweert dat er juist meer geld naar de zorg gaat is niets meer dan een heel kleine reparatie van het gat, maar is nog geen oplossing om je mee op je borst te slaan. Zeker niet omdat er niet wordt toegegeven dat de bezuinigingen te ver gingen.

   Dit artikel is wéér van het niveau schoolkrant.

  5. Ronduit zielige reactie van Fons Kockhals. De peiling(steekproef)van 1 vandaag betrof 1031 personen(meningen) niet bepaald een juiste afspiegeling van het stemgedrag van de bevolking.Het zou Kockhals sieren wat genuanceerder zijn gekleurde berichtgeving te ventileren.

  6. Ach, de opiniepeilingen. Er hoeft straks weer iemand op het verkeerde moment een scheet te laten en daar gaan we weer. of wel op het juiste moment, maar de wind staat verkeerd is Leiden in last en dan gaan we weer in de opiniepeilingen.

  7. Het zijn geleende stemmen want de mensen zijn het gedraai van RUTTEN zat eerst zeggen geen geld naar ITALIE en 12 uur later weer een MILJARD naar ITALIE

  8. Volgens Fons zijn PVV en FvD de populistische partijen. Moet je even de wikipedia op naslaan (of een andere bron). Het komt een beetje neer op “het volk” vs “de elite”. Dus ‘populisme’ nadert socialisme.
   Socialisme wordt dan ‘links’ genoemd. PVV en FvD worden ‘rechts’ of zelfs ‘extreem rechts’ genoemd. Rechts = kapitalistisch en dus steunt de ‘elite’.
   Ik snap het niet.
   Laat het begrip “populisme” aub weg.

   • Het feit dat jij dit niet snapt, is geen reden, dergelijke termen gewoon te blijven hanteren voor de totaal overbodige partijen PVV en FvD.

    • @Floris
     “Het feit dat jij dit niet snapt, is geen reden, dergelijke termen gewoon te blijven hanteren voor de totaal overbodige partijen PVV en FvD”
     Mag ik dus concluderen dat het een reden is om ze niet te hanteren? Als ze bij jouw partij ook zo logisch denken, lijkt me die partij ook redelijk overbodig.

      

   • Er is in Nederland geen grotere volksmenner dan Mark Rutte. De steun van de nieuw-liberalen, lees oud-kapitalisten, is vanzelfsprekend. De kunst is, om een zo groot mogelijk deel van het zwevende publiek achter zich te krijgen. Dat doet hij met groot talent: Mensen die afgeschrikt werden door zijn rare-kwast-imago stelt hij gerust door zich flaterend te laten fotograferen met een mooie dame, waarvan we daarna nooit meer iets horen. De boosheid van mensen die hij van alle kanten naait, breekt hij voor enkele dagen met grappen en loze beloftes. Zie wat voor een wonderen dat deed tijdens de laatste verkiezingen. Nu hebben we echter te maken met een crisis die veel economische onzekerheid brengt en bij een deel van het publiek angst om te sterven. Rationeel behoort Nederland tot de slecht scorende landen van Europa, maar van de emoties van het publiek die daar het logische gevolg van zijn, weet Rutte weer zijn voordeel te maken, zich daarbij niet schamend om cijfers te laten vervalsen en om goedkope trucs te gebruiken, zoals het verspreiden van uit een lage hoek gemaakte beelden, die hem groter maken en zekerheid uitstralen. Van Grote Leider Rutte’s emotionele manipulatie en volksmennerij kunnen aankomende populisten leren.

  9. In Noord-Italië werken tienduizenden Chinezen in Chinese textielfabrieken. Terwijl zij corona importeerden, vierden Italianen voetbalwedstrijden met duizenden bezoekers. Zij ontwaakten in een verschrikkelijke nachtmerrie. China verzweeg de pandemie, Nederland negeerde hem te lang.
   Als de koe verdronken is dempt men de put en stelt men geen vragen over het ontbreken van een hek om die put.
   In tijden van nood schaart het volk zich om een leider en vergeet men zijn miskleunen. Na de crisis worden de messen geslepen. Orban stelt het parlement buiten werking en Rutte negeert Baudet’s verzoek om geen besluiten buiten het parlement om te nemen. Dat is de arrogantie van de meerderheid.
   Het collectieve geheugen is altijd heel kort, maar hopelijk trekt men lering uit deze crisis en stelt men prioriteiten in de gezondheidszorg bij:
   1) hoe verhoudt zich het één jaar in leven van houden van mensen met speciale ziekten voor €500.000 per jaar met het niet beschikbaar hebben van een ruime reserve aan IC-bedden met personeel, waardoor artsen nu moeten beslissen wie dood mag gaan?
   2) Was het verstandig om onze medische industrie te verplaatsen naar China, zodat we nu moeten bedelen om medicijnen en mondkapjes?

  Comments are closed.