Premier Dijkhoff?

  11
  1130

  Leestijd: 1 minuten.

  Overleeft het kabinet 2019? Het jaar is nog maar pas begonnen, maar de vooruitzichten zijn somber. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft gisteren in De Telegraaf de klimaatdiscussie op scherp gezet. Hij nam in dit belangrijke politieke dossier niet alleen afstand van zijn coalitiegenoten D66 en ChristenUnie, maar ook van GroenLinks.

  Dat is weliswaar een oppositiepartij, maar na de Eerste Kamerverkiezingen heeft Rutte III haar waarschijnlijk heel hard nodig om op de been te blijven. De vierpartijencoalitie zal straks vrijwel zeker haar nipte meerderheid in de senaat kwijtraken en aangewezen zijn op gedoogsteun. En wie zou die anders moeten leveren dan GroenLinks? De SGP zal ook wel bereid zijn, maar zij is in haar eentje te klein. En de rest heeft al eerder laten weten niet te willen (PvdA, SP) of vindt geen genade in de ogen van D66 en ChristenUnie.

  Maar als de uitspraken van Dijkhoff meer zijn dan alleen stoere campagnetaal zal GroenLinks-leider Jesse Klaver ongetwijfeld weigeren om voor gedoogpartner te spelen. In dat geval is het kabinet dus geen lang leven meer beschoren. Het valt dan vermoedelijk in het voorjaar of de vroege zomer.

  Sommige dingen worden daardoor makkelijker. Mark Rutte kan zonder bedenkingen een topbaan in Brussel aanvaarden. Hij zou politiek Den Haag kunnen verlaten zonder beloftes te hebben verbroken. Waardoor Dijkhoff in pole position komt om hem op te volgen.

  De vraag is alleen: met welke andere partijen hoopt toekomstig premier Dijkhoff zijn nieuwe coalitie te vormen? Met de linkse partijen hoeft hij niet eens te gaan praten. En VVD en CDA krijgen samen op geen stukken na een meerderheid. Volgens Maurice de Hond zelfs niet als je er PVV, FVD, 50PLUS en SGP bij optelt.

  11 REACTIES

  1. Redactie Frontbencher,
   De laatste peiling van Maurice de Hond is niet van 13 januari 2018 zoals vermeld op Uw site,
   maar van 13 januari 2019.

  2. Als de MSM (main stream media) hun werk echt goed zouden doen, dan hoeft Dijkhoff zich geen zorgen te maken over een te vormen coalitie. Als de MSM alle falende beleidsmaatregelen van de VVD in de openbaarheid zouden gooien, dan verdwijnt de VVD als een kleinere splinterpartij als de PvdA bij de laatste verkiezingen.
   Het vormen van de volgende coalitie kan hij dan rustig overlaten aan de grootste partij. Nu maar hopen dat dit het FvD is.

   • Volgens mij is er vanuit FvD een teampje trollen actief op Frontbencher.
    Wordt u ervoor betaald of s het vrijwilligerswerk?

    • @Ludovica 14 jan 20:22
     Gelukkig is er één die de trollen te lijf gaat. Hij is nog niet gepensioneerd; heeft een leuke baan waarmee hij veel geld verdient, terwijl hij de hele wereld klimaatvriendelijk afreist; hij heeft overal verstand van; heeft ondanks zijn baan tijd over om vrijwel elke inbreng van anderen van commentaar te voorzien. Hij probeert onvermoeibaar iedereen op correcte gedachten te brengen: het orakel van frontbencher. De trollen buster.

     • Oei, oei, kijkt u wel uit. U wordt een beetje persoonlijk en daar houdt Haasnoot niet van. Sterker nog, dat is voor hem zo’n beetje de slechtste soort bijdragen die iemand hier kan plaatsen. Het leidt tot negeren van de schrijver, tenminste dat wordt soms aangekondigd. 😉

   • @Sabreur
    En bent u echt zo optimistisch om te denken, dat FvD na een onverhoopte verkiezingswinst erin zal slagen om een meerderheidsregering te vormen? Ze hebben, net als de PVV, door hun gedrag al zoveel gevestigde partijen tegen zich in het harnas gejaagd, eigenlijk deden ze dat met vrijwel de hele Kamer, dat waarschijnlijk niemand mee zal willen doen. Hoewel, de PVV heel misschien.

   • @Sabeur,
    Zo te zien aan de reacties op links schakelt ze zichzelf mooi uit.
    Het is het volk dat bepaald welke partij de macht krijgt. Het kinderachtigs gezeur in de marge van “met hen wil ik niet samenwerken” is typisch ondemocratisch machtsdenken van de oude garde.
    Waar is de democratie gebleven?
    Hier zien we mensen en hun politici die denken er voor zichzelf te zitten… Wat een simplistisch en vooral verkeerde benadering van de democratie. Politici vertegenwoordigen het volk dus MOETEN ze maar leren samenwerken of de politiek verlaten. Als 30% Wilders en Baudet stemt (20 + 15 zetels) wie zijn die linkse rakkers om te denken dat ze de kiezer gewoon opzij kunnen zetten omdat het hun persoonlijk niet zint? Hoe ondemocratisch… ☝🏿
    Het zijn vaak de personen en partijen die het liefst de burger een klimaatdictatuur op leggen zonder inspraak van die burger maar wel met hun centen. Vaak zijn ze juist tegen referenda.
    Ik zie hier alleen links wensdenken wat niets voorstelt maar wel even laat zien hoe zij over de ‘democratie’ denkt. Hoe meer ik hen hier hoor des te meer raak ik overtuigd dat het echt hoog tijd voor een Forum voor Democratie wordt!

    • @Haasnoot
     Als 30% Wilders en Baudet stemt (20 + 15 zetels) hebben die partijen waarschijnlijk, tenminste als er geen andere grotere partijen zijn, het recht om een meerderheid te zoeken. Maar als de standpunten zo ver uiteen liggen of de afkeer bij anderen zo groot is als vandaag, zou het kiezersbedrog zijn als er toch partijen met hen in zee gaan. En dan staan ze dus gewoon buiten spel. Net zoals de SGP, SP, e.a. vandaag min of meer langs de zijlijn staan om daar toch heel constructief toch invloed uit te oefenen. Dat is helemaal niet erg voor de democratie, want in uw voorbeeld heeft 70% van de Nederlanders niet op PVV en FvD gestemd. Dat is hetzelfde maar klinkt heel anders. Bovendien ging het heel vaak zo bij vorige verkiezingen en in het buitenland is het niet anders. Zo is het hier geregeld en al die “slachtoffers” die roepen dat iedereen heel naar tegen ze doet hebben er helemaal niets van begrepen. Je kunt niet vier jaar de meest vreselijke dingen roepen (nepparlement, debatten beneden je waardigheid vinden, en anderszins) en er dan vanuit gaan dat je gewoon met de mikpunten van je scheldpartijen kunt gaan regeren.
     Het gaat overigens niet om linkse rakkers, maar om serieuze politici van alle partijen.

  3. Mocht het kabinet Rutte vallen, dan denk ik dat zij verder moeten gaan als een romp kabinet. Dus moeten ze flink lobbyen bij de oppositie. Hierdoor zullen ze flink water bij de wijn moeten doen, want Nederland moet wel geregeerd worden. Het is vrij zeker dat ze in Den Haag de PVV en de FvD niet in de regering willen hebben. Veel partijen hebben dit al aangegeven.

  4. Volgens de laatste peiling van EenVandaag/Ipsos halen deze partijen zelfs zonder de SGP 78 zetels. Dus beste Fons is het maar de vraag wie er gelijk krijgt…
   Dat Rutte wellicht toch voor een baan gaat in Europa verklaart wellicht waarom Dijkhoff de uitvoering van het klimaatakkoord op scherp stelt. Want dan komen er – zegt Buma – sowieso verkiezingen. Klaas sorteert wellicht alvast voor.
   Dat klimaat wordt duidelijk te heet onder z’n voeten als straks bekend wordt wat de absurditeit wordt van de kosten. Wie wil nu armoede gaan ondervinden als überhaupt het water toch stijgt. Of de CO2-uitstoot het nu wel of niet doet, de grootste landen in de wereld gaan door. China en India bouwen verwoed kolencentrales (honderden) om hun bevolking te voorzien van goedkoop stroom.
   Gek genoeg: mogen ze dat ook nog volgens het akkoord van Parijs.
   Je bevolking verarmen zoals GroenLinks wil, nou dan ben je volgens mij niet goed wijs.
   Ondertussen blijft zij wel de hele wereld in Nederland uitnodigen en geeft zij illegalen die weigeren weg te gaan een dak boven het hoofd met zakgeld. Da’s zo’n absurde ideologische linkse kostenpost die straks met een VVD/CDA/PVV/FvD/50Plus regering in ieder geval snel verdwijnt!

  Comments are closed.