De premierbonus wordt dit jaar niet uitbetaald

  5
  2629

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is een bekend verschijnsel bij verkiezingen: de premierbonus. Daarmee wordt bedoeld dat een partij die de zittende premier als lijsttrekker heeft op extra zetels kan rekenen. De minister-president geniet door zijn functie immers een grote naamsbekendheid en heeft bovendien het aura van staatsman: je bent “premier van alle Nederlanders”. Legendarische voorbeelden van de premierbonus: Joop den Uyl in 1977 (de PvdA won 10 zetels), Ruud Lubbers in 1986 (9 zetels winst voor het CDA), Wim Kok in 1998 (8 zetels extra voor de PvdA) en Mark Rutte in 2012 (10 zetels erbij voor de VVD).

  Maar een partij met de premier als lijstaanvoerder wordt niet per definitie slapend rijk. Het CDA, om maar een recent voorbeeld te noemen, raakte in 2010 20 zetels kwijt, ook al stond premier Jan Peter Balkenende als nummer 1 op de kandidatenlijst.

  Ook voor de VVD ziet het er op dit moment niet goed uit. Premier Rutte is opnieuw haar lijsttrekker, maar in plaats van een premierbonus lijkt er eerder sprake van een premiermalus. Rutte wordt door een flink deel van de bevolking gezien als het summum van onbetrouwbaarheid. Dat is natuurlijk zijn eigen schuld. In 2012 deed hij lichtvaardig en met grote stelligheid een aantal verkiezingsbeloftes waarvan hij geweten moet hebben dat hij ze niet zou kunnen nakomen: geen geld meer naar de Grieken, handen af van de H-rente en 1000 euro voor alle werkenden. Bovendien suggereerde hij dat hij nooit met de rooien zou gaan regeren, maar na de verkiezingen sloot hij in recordtijd een deal met de PvdA.

  Rutte wordt dus bij vrijwel elk optreden herinnerd aan zijn aalgladde leugenaarsimago. Andere lijsttrekkers, zoals Lodewijk Asscher (PvdA) en Sybrand Buma (CDA), laten geen gelegenheid onbenut om te onderstrepen dat Rutte de afgelopen vier jaar nu juist níet “de premier van alle Nederlanders” was.

  Het (voorlopige?) dieptepunt voor Rutte kwam maandagavond. In het tv-programma Pauw en Jinek werd hij geconfronteerd met een zaal vol woedende Groningers, die hem uitjouwden omdat het gasbeleid van de overheid voortdurend tot aardbevingen leidt in hun regio. Ze schreeuwden “gas terug” en hielden bordjes omhoog met “not my premier”. De Groningers maakten zoveel lawaai dat de arme Rutte er nauwelijks bovenuit kon komen, al deed hij zijn best hen netjes van een antwoord te voorzien. Tot overmaat van ramp gooide voormalig SP-leider Jan Marijnissen, een van de studiogasten, olie op het vuur met populistische verwijten. Als de aardbevingen in de Randstad hadden plaatsgevonden was er al veel eerder ingegrepen, verklaarde hij.

  Eerlijk was het allemaal niet voor Rutte. De gaswinning in Groningen is niet door het huidige kabinet bedacht, maar vindt al plaats sinds begin jaren zestig. Heel Nederland, dus ook Groningen, heeft aan het gas een groot deel van zijn welvaart van de afgelopen decennia te danken. En toen een paar jaar terug duidelijk werd dat de gaswinning verantwoordelijk was voor steeds meer aardbevingen, greep Rutte II (toegegeven: na enige aarzeling) wel degelijk in.

  Maar verkiezingscampagnes zijn lang niet altijd eerlijk. Soms zit alles zo tegen dat elk voordeel een nadeel wordt. Voor Rutte valt te vrezen dat de premierbonus dit jaar niet wordt uitbetaald. Hij heeft één (schrale) troost: coalitiegenoot PvdA doet het nog veel slechter.

   

  5 REACTIES

  1. In de slogan van Rutte en zijn kornuiten ontbreekt ÉÉN woordje: De Nederlandse economie is er op vooruitgegaan ONDANKS het huidige kabinet!

  2. Duidelijk een voor opgezette ” rooie streek ” van Pauw en Jinek. Misselijkmakend. Dat dit soort nog gezien wordt als ” onafhankelijk” .

  3. Het is mij onbekend of de heer Rutte tijdig vooraf was geïnformeerd over de aanwezigheid van deze boze Groningse landgenoten. Indien hij dit was, dan vind ik het onverstandig dat hij hier mee heeft ingestemd, indien hij het niet was dan vind ik het onkies van de programmamakers dat hij hier mee is overvallen. Het geval is dat tegen boosheid niets is opgewassen, zodat een discussie bij voorbaat in het nadeel van de heer Rutte zal uitvallen. Het voegt ook niets toe aan de feitelijke problematiek. De gaswinning is niet door het kabinet-Rutte bedacht en de gaswinning kan ook niet abrupt onderbroken worden daar ons gehele land dan zonder de benodigde energie komt te zitten om onze huizen, fabrieken en kassen te verwarmen. Dus is het een duivels dilemma voor ieder kabinet hoe met deze problematiek moet worden om gegaan. Het is veel te goedkoop om de rekening nu louter en alleen bij dit kabinet te leggen, vele kabinetten zijn vooraf gegaan en vermoedelijk zullen nog een aantal kabinetten volgen voordat een definitieve oplossing voor dit grote probleem gevonden is.

   • Ik denk dat elke Nederlander die, of geen zonneboiler of warmtepomp heeft, beter schaamrood zijn mond kan houden.

  4. Natuurlijk heeft Rutte de gaswinning niet bedacht maar hij is wel verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade nu. De SP stelt terecht dat de NAM niet moet mogen bepalen of de schade is veroorzaakt door de aardbeving. Schandalig hoe de Groningers worden behandeld door de NAM en dat is wel degelijk de VVD en PvdA te verwijten want zij zitten al vier jaar in de regering.
   Maar dat niet alleen. Een rechts georiënteerde econome vroeg zich in dezelfde uitzending af waarom de VVD in vredesnaam wil bezuinigen op de mensen die het nu al vreselijk moeilijk hebben: de mensen in de bijstand en mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Rutte: ‘Ik heb nooit begrepen waarom die mensen een vakantietoeslag moeten krijgen…’ Weet meneer Rutte dan niet dat de mensen uit die groep hun schulden hiermee aflossen? De noodzakelijke uitgaven voor een wasmachine of fiets doen (meestal tweedehands maar nog steeds niet gratis) of het eigen risico zorg hiermee aflossen? En dit terwijl de gefortuneerde Nederlanders er fors op vooruit zijn gegaan.
   Meneer Rutte die zijn carrière startte met de mededeling dat hij de premier van ALLE Nederlanders wilde zijn. Dat bleek te zijn: voor multinationals, bankiers en rijke Nederlanders. Deze groep betaalde minder belasting maar kregen wel meer ruimte op de snelweg om hun dure wagens 130 km per uur te laten rijden (kosten meer dan 100 miljoen!) Verzorgingshuizen werden gesloten maar wel schoten verzorgingshuizen voor de draagkrachtige ouderen uit de grond. Luxe is immers te koop. Willen deze ouderen niet afhankelijk zijn van mantelzorg en langer thuis wonen? Blijkbaar niet!
   Ik heb genoten van de uitzending omdat Rutte nu eens geconfronteerd werd met de gevolgen van zijn beleid. Eindelijk viel er niets te lachen voor meneer Rutte.

  Comments are closed.