Prijsschieten maar

  7
  487

  Leestijd: 4 minuten.

  De gevestigde partijen lijden allemaal aan metaalmoeheid, de riedels zijn bekend, de kiezers hebben allemaal zoiets van ‘eerst zien dan geloven en eigenlijk weet ik al dat ik toch word belazerd’.

  De VVD moet het gaspedaal loslaten, de stikstof- en PFAS-discussie heeft de gewone burger in de hoogste alarmfase gebracht, het gaat om het dagelijks brood. In de landen om ons heen heerst nog enig gezond verstand, maar op onze eigen Europese postzegel moeten we nu eenmaal Roomser dan de paus zijn. Wij zijn verplicht ons kleine tuintje spic & span te houden, je bent nu eenmaal op milieugebied voorbeeldland of niet.

  Dat we jarenlang de boel hebben laten sloffen, veel te weinig hebben gedaan om de vervoersproblemen aan te pakken wat zich nu vertaalt in dagelijkse ellenlange files in de Randstad die een roetpluim achterlaten tot ver in Duitsland, vergeten we even. En dan komt de Raad van State even op de rem trappen. Niet meer bouwen, de koeien een champagnekurk in de kont, opeens is de economische groei totaal ondergeschikt geworden in plaats van het heilige doel dat die ooit was.

  En dat komt net na de zwaarste financiële crisis ooit. Eindelijk begon de economie weer te draaien na jaren van afzien, werkloosheid en de broekriem aanhalen. Na miljarden gratis geld van de centrale banken daalde de werkloosheid in recordtempo en Nederland wilde weer vooruit. Nee dus, het milieu staat in de weg.

  Nu is dat milieu geen kwestie alleen van onze zeer dicht bevolkte postzegel, het is een wereldwijd probleem. Wat er nu al door de opwarming jaarlijks aan methaan ontsnapt in de (voorheen) permafrost is zorgwekkend. Ontwikkelingslanden stomen vrolijk door, de klimaatdoelen van Parijs zijn mooi, maar of ze worden gehaald is zeer de vraag, de VS hebben er al maling aan. China moet ook een bevolking van 1,4 miljard tevreden houden en dat betekent werk en dus milieuschade. India grossiert inmiddels al in mondkapjes.

  Het is zelfs de vraag of het ‘point of no return’ al is bereikt, de branden in de Amazone, het smelten van de permafrost, het op grote schaal verbranden van biomassa (te vergelijken met het verbranden van nat hout in een allesbrander), doortuffen met diesel, het lijkt er steeds meer op dat de wereld pas wakker wordt als de zeespiegel aan de voeten staat. En dan is het zeker veel te laat.

  We moeten dus wel degelijk met alle middelen door om de uitstoot van broeikasgassen te remmen. Het is alleen de vraag of je als postzegel je hals bij voorbaat in de strop moet steken terwijl je weet dat je geen zeggenschap hebt over alles wat er om je heen gebeurt.

  Met die vraag worstelt het kabinet nu. Je moet je van je goede kant laten zien en tegelijk niet zo ver gaan dat je het draagvlak van de kiezer helemaal verliest.

  Voor het eerst is premier Rutte op een kruispunt van wegen gekomen. Er waren de nodige loze beloften in het verleden, nu dreigt het kabinet om milieuredenen de bijl aan de wortel van economisch herstel te moeten zetten. En dan is er nog de handgranaat die minister Ank Bijleveld van Defensie wierp, ook Algemene Zaken zou al in 2015 hebben geweten, net als voormalig minister Hennis, dat er in juni 2015 70 burgerdoden in Irak waren gevallen door bommen afgeworpen door Nederlandse F-16’s. Wat vandaag volgde was radiostilte van de premier, die niet even snel een geitenpaadje als uitweg kon vinden.

  En dan komt het CDA ook met een programma om het milieu te sparen, boeren moeten niet meer mikken op maximale productie, superexport en kiloknallers, het moet allemaal zuiverder, dichter bij huis en kwalitatief hoogwaardiger. Meteen vloog CDA-europarlementariër en Twentse boerin Annie Schreijer-Pierik in de gordijnen. Het CDA is zo geen boerenpartij meer, schande.

  Tsja, en wat moet de kiezer nu. De VVD-kiezer dacht dat hij goed zat bij de liberalen, ruim baan voor de economie. Wie hard werkt zal oogsten, mooi huis, dikke auto, goed pensioen. De boeren, bepaald geen onderschatte groep van CDA-kiezers, horen opeens dat het twee tandjes minder moet terwijl de milieuregels twee tandjes omhoog gaan. De PvdA heeft zich een beetje buiten het beslissingscircuit gemanoeuvreerd, D66 houdt zich aan de letter van haar wet maar scoort niet erg, dat de SP de Messias is gelooft ook niemand en Groen Links heeft zich in de rol van bijwagen van het kabinet gemanoeuvreerd.

  En dan zijn er opeens de prominente medici. Die vinden dat het in één van de rijkste landen ter wereld een zooitje wordt met de gezondheidszorg. Psychiater Esther van Fenema maakte vandaag een nieuwe partij bekend, als NLBeter wil ze meedoen aan de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Zij wordt gesteund door longarts Wanda de Kanter (anti-rookbeweging) en cardioloog Janneke Wittekoek.

  Er moet nog veel gebeuren aan het partijprogramma maar nu al is duidelijk dat het aantal managers in de zorg met 20% omlaag moet en dat al die duurbetaalde banen moeten worden vervangen door handen aan het bed. Ook moeten de ‘perverse prikkels’ weg, artsen niet meer belonen voor het aantal benadelingen, maar voor succes.

  Een hoop Nederlanders zal dat als muziek in de oren klinken. Voor wie niet meer weet waar hij op moet stemmen is dit een alternatief. En de weg ligt nu wagenwijd open voor een echte boerenpartij. Wie kopt hem in, succes verzekerd. De artsen en een mogelijk nieuwe boerenpartij kunnen zo maar vijf tot zeven zetels halen en mogelijk meer. De kiezer heeft behoefte aan nieuw bloed met een thema.

  Slecht nieuws voor de gevestigde partijen, en off-siders als Wilders en Baudet. Er komen meer kapers op de kust. De fragmentatie in de Nederlandse politiek lijkt in het kwadraat te gaan, de democratie ten top, maar voor de besluitvaardigheid een ramp. En opeens is het geen uitgemaakte zaak meer of er een volgend kabinet Rutte komt.

  7 REACTIES

  1. Wilders – de langst zittende parlementariër en Baudet die bij de laatste verkiezingen vanuit het niets – verdorie parlementair geschiedenis schrijvend – even de grootse werd? Het is werkelijk ongekend…
   Dat te ontkennen en ze weg te zetten als politiek outsiders… 🤭
   Lijkt mij ondertussen dat de regeringspartijen zelf als veroorzaker van deze ‘administratieve juridische’ crisis zich out-side de realiteitspolitiek zet. Wilders (link) komt tenminste met een verstandige tussentijdse oplossing maar ja… Wilders moet zonodig worden tegengewerkt…
   Baudet waarschuwde al vanaf het begin dat je al die onhaalbare en onbetaalbare klimaatdoelen vooral niet vooraf in wetten vast te leggen. Daar krijg je juridische problemen van en het zet je (toekomstige) regeringen politiek hartstikke vast.
   En zie hoe snel hij gelijk krijgt. 👏🏽
   Hun waarheden worden niet erkend. Tja… Die ‘geestelijke beperking’ ligt echt niet aan hen. Wordt niet eens tijd Wilders en Baudet gewoon – volgens normale democratische beginselen – te erkennen als politiek hardwerkende Nederlanders?
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4916001/geert-wilders-pvv-stikstof-stikstofproblemen-milieu-uitstoot-co2

   • Vervolg:
    Excuus, het is off-siders…
    Maar what the hell.. 🤗 De framing is shaming… en komt ondertussen voor in elk verhaal.

  2. Ik houd het toch maar op Forum voor Democratie; baat het niet dan schaadt het ook niet.
   Heb ik toch nog een minieme kans op verandering; die heb je bij de huidige dictatoriale politieke elite zeker niet want die is één pot nat. Alles om de macht te houden en daar werk ik niet aan mee.

  3. Nog een keer Rutte zal waarschijnlijk de doodsteek zijn voor Nederland. Gelijktijdig moet je je afvragen; wie dan?? Ik zou het ook niet weten…. Een ding zie ik wel zo gebeuren dat de signalen er overal zijn(net als in diverse andere landen overigens) dat de anarchie toeslaat. De politici zijn allemaal zo met zichzelf bezig dat ze de signalen niet opmerken.
   Het recht in eigen hand nemen, wordt zo langzamerhand in haast alle facetten van de samenleving tot uiting gebracht. En ik zie maar een ding dat dat komt door gebrek aan leiding en daadkracht. Een liegende premier en verschuilende achter een soort van alzheimer light, helpt hier ook niet bij…. Even als die politici die allemaal moeten vertrekken en ergens anders weer een mooi baantje scoren!

   • Alles neerleggen bij Rutte is onjuist. De hoofdschuldigen zijn de volksvertegenwoordigers die liever met elkaar een beetje knokken dan samen nar oplossingen zoeken. Of zijn de hoofdschuldigen de kiezers die leuk, gezellig, nieuws willen horen en geen gezeur en moeilijk gedoe. Volhens mij houden politici kiezers gevangen en de kiezers verlangen er naar door politici gevangen gehouden te worden. De echte onzichtbare machthebbers komen niet bij van het lachen.

    • Rutte is wel de eerst verantwoordelijke. Je geeft als politici geen goed voorbeeld als je liegt. Landbouw steelt van de boeren, belastingdienst steelt van de mensen met kinderopvang, wetgevende macht is een D66 kliek die ook alles, volgens een politiek correct idee, verkeerd doet. Welk ministerie doet het nog goed? Het is overal een puinhoop….
     En wen er vast maar aan, mensen zijn/worden het zat en dan krijg je dat de burgers ongehoorzaam worden en het recht in eigen hand nemen!
     Als de politiek een beetje bijdehand zou zijn hadden ze dit allang opgemerkt in het buitenland, want het speelt niet alleen hier, de arrogantie bij politici heb je overal al….

  4. En opeens is het geen uitgemaakte zaak meer of er een volgend kabinet Rutte komt. Dat is natuurlijk onzin. Een premier die functioneert met zijn vezels die fungeren als een soort orakel van Delphi, zo’n premier heeft Nederland nodig. Hij voelde aan zijn water hoe je de jeugdzorg kon optimaliseren en ook nog eens goedkoper, dat geldt eveneens voor de zorgverlening en het onderwijs. Wij gewone mensen begrijpen dat en zijn allemaal dol op ‘onze’ Mark. CDA en ChristenUnie preken over opkomen voor de minste der mijnen en de VVD brengt het in de praktijk, terwijl D66 nog steeds rouwt over de verloren kroonjuwelen.

  Comments are closed.