Provinciale verkiezingen, maar niet heus

  6
  884

  Leestijd: 2 minuten.

  De stembussen zijn open, de verkiezingscampagne zit erop. Tijd voor een terugblik. Wat was het voor campagne?

  Zoals alle campagnes voor Provinciale Statenverkiezingen had ze iets geforceerds. We kiezen een provinciebestuur, maar in feite gaat de stembusgang over de landelijke politiek. De nieuwe Statenleden bepalen immers de samenstelling van de Eerste Kamer. En daarvan hangt af of Rutte III kan doorregeren.

  De landelijke kopstukken waren dan ook volop in beeld de afgelopen weken. Een enkele keer lijsttrekkers voor de Eerste Kamerverkiezingen (waarop de gewone kiezer dus helemaal niet mag stemmen). Maar meestal de partijleiders uit de Tweede Kamer. En de thema’s die speelden waren landelijke thema’s, zoals klimaat, zorg, koopkracht en immigratie.

  Het eerstgenoemde onderwerp, klimaat, leek aanvankelijk de hoogste prioriteit te hebben. Immers: gedoogsteun van de oppositie zou – als ze al komt – afkomstig moeten zijn van GroenLinks en PvdA, partijen die al tijden aandringen op meer klimaaturgentie. Nieuwkomer FVD staat er electoraal gezien wel heel goed voor, maar die partij ontkent het klimaatprobleem (‘flauwekul!’) en komt dus niet in aanmerking.

  In het regeringskamp heerst verdeeldheid over de aanpak van de CO2-uitstoot. D66 en ChristenUnie willen er alles aan doen om ‘Parijs’ te halen, maar VVD en CDA stonden lange tijd op de rem. Tot vorige week premier Mark Rutte bekend maakte dat er een CO2-heffing komt. Het bedrijfsleven gaat meebetalen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Huishoudens worden meer ontzien dan eerder de bedoeling was.

  Met zijn aankondiging trok Rutte de angel uit de klimaatdiscussie. GroenLinks en PvdA reageerden positief en alles leek in kannen en kruiken. De regeringspartijen konden freewheelend naar de verkiezingsdag, was de indruk.

  Tot afgelopen maandag de campagne opeens op haar kop werd gezet. Een in Turkije geboren man schoot in een Utrechtse tram wild om zich heen. Er vielen drie doden en diverse gewonden.

  Een terroristische aanslag? Daarover bestaat nog steeds onduidelijkheid. In elk geval staat vast dat de vermoedelijke dader een ellenlang strafblad had. “Van hier tot Tokio,” om met PVV-leider Geert Wilders te spreken.

  In eerste instantie werd de campagne stilgelegd, maar dat besluit hield niet lang stand. FVD-leider Thierry Baudet liet een verkiezingsbijeenkomst in Scheveningen gewoon doorgaan. En Wilders eiste op hoge toon een Kamerdebat met Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus. Laatstgenoemde stelde hij al snel ook een motie van wantrouwen in het vooruitzicht.

  Dinsdag besloten de partijen om de verkiezingscampagne maar weer verder te laten gaan. ‘Gepast’ uiteraard. Wat gepast betekent zagen we gisteravond in het traditionele slotdebat van de NOS. Dat werd een schreeuwpartij, waarbij vooral Wilders zich op geen enkele manier inhield.

  Als we de peilingen mogen geloven zal hem dat overigens niet veel helpen. De veruit grootste winst bij deze verkiezingen is voor FVD. Samen zullen de twee rechts-populistische partijen wellicht een zeteltje of 18 halen (in de senaat). Niet genoeg om het kabinet de voet dwars te zetten, maar wel behoorlijk veel.

  Hebben de peilingen gelijk? Vanavond weten we meer.

  6 REACTIES

  1. Er kruipt een ongemakkelijke gedachte bij mij naar binnen?
   De groei van Gr Li? Het achter blijven van denk?
   Kan het zijn dat deze groei niet alleen te maken heeft met Klaver of hun milieuprogramma?
   Kan het zijn dat gebeurtenissen zoals BDS/Hamas en het Islamitisch college in Adam?
   Deze partij Onbedoeld! Want daar ben ik van overtuigt, een werkpaard wordt voor het salafisme?
   Ik heb niets met GrLi maar dit zal een ramp voor die partij zijn en dat gun ik hun en dit land toch echt niet.

  2. Kijk voor het cartoon in de Volkskrant onder “Opinie”. Wilders werd voor heel wat minder door het OM aangepakt.

  3. Deze “cartoon” van Bas van der Schot staat vandaag in de Volkskrant; u weet vel dat “democratische Dagblad” uit Amsterdam.
   https://www.volkskrant.nl/?referer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F
   De Volkskrant is blijkbaar bezig Baudet zodanig te demoniseren dat iemand hem Pim Fortuyn achterna zal doen gaan. Zodat onze andere politici weer krokodillentranen aan zijn graf kunnen huilen.

   Gogh, goh, want leven wij in een prachtig democratisch land, toch? Maar dan alleen als je je associeert met het Links gedachtengoed.

  4. Het gaat om indirecte Tweede Kamer verkiezingen en Eerste Kamerverkiezingen en een rapportcijfer voor het zittende kabinet en hoe populair is de zittende premier. De media maakten dat meer dan duidelijk.

  5. Ik moet vandaag stemmen?
   Ga ik voor de Provincie of waterschap of de EU en 1e kamer?
   Voor alle 4?
   In het verleden ging ik altijd met rechte rug wist het helemaal.
   En nu is mijn ene typevinger aan het werk en is mijn rug gebogen en geloof het of niet ik voel mij geëmotioneerd, verontrust en heb geen zin?
   Ik kan op partijen gaan stemmen met 1 onderwerp in het vaandel. Maar er gebeurt zo veel?!
   Van uit de EU hoor ik grote leiders dreigen met hel en verdoemenis en guillotine tot ophangen? Kracht termen die mij in de problemen zouden brengen.
   En geert verweten wordt nu misbruik te maken Utrecht, en dat terwijl hij deze boodschap al meer dan 10 jaar brengt
   UWV een melkkoe is voor iedere Europeaan en Koolmees heel verstandig het nieuws over de nieuwe WW-regels pas een week geleden heel rustig de huiskamer binnen bracht.
   Geloof het of niet maar ik ben banger voor d66 dan voor pvv, de EU bezorgt mij koude rillingen.
   Stemmen voor de provincie is stemmen voor de 1e kamer is stemmen voor de 2e kamer en de EU.
   Ik voel mij machteloos.
   Ga toch stemmen.

   • @Bruinsma,
    Zolang er nog steeds vrije verkiezingen zijn, zijn u en ik nog niet machteloos. Ik ben dan ook blij te lezen dat u toch gaat stemmen.
    Uw zorgen deel ik en stem daarom ook FVD. Ondanks de zwartmakingen van deze partij door de MSM hebben zij een uitvoerig partijprogramma dat een goed beeld geeft wat er met NL zou moeten gebeuren.
    Anders dan Dhr Wilders schreeuwt het Forum niet, maar komt met feiten en argumenten. En dat is precies wat wij nodig hebben en waar het partijkartel dan ook doodsbang voor is. En terecht want zij willen ons liever dom houden en overspoelen met emoties en onbewijsbare ‘feitjes’ en oncontroleerbare ‘bewijsjes’, zodat zij hun macht kunnen consolideren, desnoods via Brussel.

    De politiek in NL is intussen zo verziekt door het kartel dat deze verkiezingen wel degelijk landelijk zijn. Het is afrekenen met het beleid door een ommezwaai in de Senaat te krijgen.

  Comments are closed.