De PvdA doet het ook nooit goed

  0
  83

  Leestijd: 2 minuten.

  Opiniemakers en journalisten hebben het even helemaal geschoten met de interne lijsttrekkersverkiezingen bij de PvdA. “Akelig doordacht”, vindt adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein, “onbelangrijk”, oordeelt journalist Kustaw Bessems, “lullig”, zegt columnist Leon Verdonschot.

  Bessems zegt dat de kandidaten Samsom, Asscher en Monasch inhoudelijk teveel op elkaar lijken. “Zij vertegenwoordigen geen vleugels”, oordeelt hij. Volgens Bessems is de PvdA met de verkiezing slechts uit op media-aandacht. En als de sociaaldemocraten denken dat dit hen iets zal opleveren, noemt hij dat ‘naïef’.

  Verdonschot ziet Samsom in zijn persoonlijke campagnefilmpje ‘knokken’ en dat ‘oubollige’ woord ergert hem. Samsom gaat langs bij Gewone Mensen en vertelt zijn Eerlijke Verhaal, maar als Verdonschot Samsom in pak voorbij ziet komen, denkt hij enkel aan een begrafenis.

  In zijn column gaat Pieter Klein nog een stukje verder. Hij vraagt alle politici of ze hem dezer dagen nog even met rust willen laten, met hun “eeuwige eigen gelijk”.  De strijd om het leiderschap binnen de PvdA noemt hij  ‘kabaal maken’ en een ‘toneelstukje’.

  Harde kritiek van deze drie opiniemakers dus. Maar is dat wel terecht? Met de interne verkiezingsstrijd zet de partij simpelweg de lijn voort van vier jaar geleden, toen Samsom zich de beste toonde in een strijd met Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi. En tien jaar eerder versloeg Wouter Bos in een interne strijd Jeltje van Nieuwenhoven, Klaas de Vries en Jouke de Vries.

  Ook werden er in het verleden PvdA-leiders op het schild gehesen zónder zo’n formele verkiezingsstrijd. Denk aan Ad Melkert, naar voren geschoven door Wim Kok. Of Job Cohen, de opvolger van Bos. Samsom en Bos hebben aan het roer successen geboekt, dat valt in mindere mate te zeggen van Melkert en Cohen.

  Afgezien daarvan zouden journalisten en opiniemakers ook moord en brand hebben geschreeuwd als de PvdA Samsom opnieuw naar voren zou hebben geschoven als nieuwe leider, gezien de dramatische stand van de partij in de peilingen onder zijn leiding. Zij zouden de PvdA een democratische tekort verwijten, zoals dat bestaat bij andere partijen, zoals de PVV. In die zin doe je het toch nooit goed.

  Pieter Klein vraag zich in zijn column af of zijn huidige afkeer van de politieke beslommeringen ligt aan een ‘ziekte’ of een ‘herfstdepressie’. Verdonschot noemt Nederland in zijn stukje een ‘Depressief kutland’. Volgens Bessems ‘baden alle politici in ongenoegen’. Wellicht hebben de drie er last van dat de dagen korter worden en de blaadjes van de bomen vallen.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook