Christenunie en PvdA 4 zetels terug in peiling Kantar

  0
  569

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuw peiling van Kantar. Dit schrijft het onderzoeksbureau erover:

  “Ook in de meest recente peiling van Kantar blijft de VVD de grootste partij van Nederland (43 virtuele zetels). De PvdA en de ChristenUnie leveren allebei 4 zetels in ten opzichte van de meting in december 2020. Forum voor Democratie recht de rug enigszins en herstelt op 4 zetels. JA21 verstevigt haar virtuele positie in de Tweede Kamer met 2 zetels.

  Electorale verschuivingen bij de overige, niet genoemde partijen zijn minimaal en vallen binnen de steekproefmarges. Daarmee lijkt het politieke landschap op dit moment in een status-quo te zijn beland, waarin de andere partijen zich maar moeilijk onder de schaduw van de VVD uit weten te positioneren.

  Ongeveer een vijfde van de Nederlanders (19 procent) denkt dat het kabinet dit jaar nog valt. Meer dan twee derde van de Nederlanders (67 procent) denkt dat het kabinet de vier jaar volmaakt. Daarmee lijkt het bestrijden van de coronacrisis zwaarder te wegen dan de ontwikkelingen rondom de toeslagenaffaire.

  De VVD heeft een sterke uitgangspositie voor de verkiezingen. Niet alleen heeft de partij veel van zijn kiezers weten vast te houden, ze weet ook nieuwe kiezers van vooral het CDA en D66 aan te spreken. Daarnaast zijn de kiezers van de VVD het meest zeker van hun keuze. 38% van de kiezers van de VVD geeft aan geen tweede partijvoorkeur te hebben. Dit is hoger dan bij welke andere partij ook.

  Andere alternatieven voor VVD-stemmers zijn vooral het CDA (23 procent) en D66 (14 procent). Andersom zien we dat een derde van de CDA-stemmers (34 procent) de VVD als tweede keus beschouwt, evenals meer dan een kwart van de D66 stemmers (27 procent).

  Opvallend is dat er relatief weinig electorale uitwisseling is tussen de VVD en de PVV. Het aandeel kiezers dat wel van de PVV naar de VVD switcht, doet dat voornamelijk omdat ze achter het coronabeleid van de premier staan.”

  Bekijk het gehele peilingenoverzicht hier

  LAAT EEN REACTIE ACHTER (maximaal 200 woorden per reactie)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here