PvdA-ers stemden met het hoofd

  0
  116

  Leestijd: 3 minuten.

  Diederik Samsom wist bij de vorige verkiezingen als lijsttrekker een indrukwekkende eindspurt in te zetten om bij de eindstreep te eindigen met een onverwacht hoge score van 38 zetels. Maar de meeste leden van zijn eigen partij achten hem kennelijk niet in staat om dat huzarenstukje nu te herhalen.

  henk van lierop/frontbencher/diederik samsom
  Diederik Samsom

  Veel leden van de PvdA zijn Samsom nog steeds dankbaar voor de
  campagne van vier jaar geleden. En ongetwijfeld is Diederik Samsom bij de eigen aanhang nog populair om zijn indrukwekkende dossierkennis en zijn doorzettingsvermogen. Toch blijft hij niet de lijsttrekker. De leden, en misschien ook de flitsleden, stemden niet met hun hart, maar met hun hoofd en bleken vrijdag gekozen te hebben voor vicepremier Lodewijk Asscher.

  Onder de leiding van Diederik Samsom is de partij in de peilingen gedaald naar het rampzalige aantal van 7 zetels. Opinie-onderzoek wees uit dat de partij onder een andere leider, zoals Achmed Aboutaleb, er veel beter voor zou staan in de kiezersgunst. Alleen al daarom is het voor de PvdA beter om niet door te gaan met Samsom als leider.

  Bovendien ziet het ernaar uit dat Samsom die lage populariteit voor een belangrijk deel over zichzelf heeft afgeroepen. Hij verdedigde met meer vuur dan premier Mark Rutte of andere ministers het beleid van het kabinet, dat met pijnlijke maatregelen kwam in de sociale zekerheid en de zorg. Het publiek zag Samsom meer als de dertiende minister van een kleurloos kabinet dan als de politieke leider die de standpunten van zijn partij ferm wist neer te zetten. Dat het laatste ook voor een regeringspartij goed mogelijk is, bewees in het verleden Frits Bolkestein als fractieleider van de VVD.

  henk van lierop/frontbencher/lodewijk asscher
  Lodewijk Asscher

  Het optreden van Samsom in de Tweede Kamer was niet sterk. In veel debatten bleef hij onzichtbaar. Verbaal kan hij niet in de schoenen staan van Alexander Pechtold van D66. En ook als fractievoorzitter schoot hij tekort.

  De PvdA zag al snel twee Kamerleden teleurgesteld opstappen, en daarna ook nog eens twee Kamerleden van Turkse komaf zich afsplitsen. De afsplitsing van Jacques Monasch valt Samsom niet aan te rekenen. Die lijkt eerder een gevolg van de door partijvoorzitter Hans Spekman aangemoedigde partijvernieuwing, inclusief de verkiezingsstrijd om lijsttrekker te worden.

  Diezelfde Spekman jubelde vrijdag dat die strijd de PvdA in slechts enkele weken 2900 nieuwe leden heeft opgeleverd. Die strijd ging gepaard met veel publiciteit, maar het is gezien de peilingen de vraag of de partij daar iets mee opgeschoten is. Bovendien toont de afsplitsing van Jacques Monasch aan dat de verkiezingsstrijd niet zonder risico’s is. Eerder dreigde zo’n strijd bij de VVD tussen Mark Rutte en Rita Verdonk al verkeerd uit te pakken.

  En het is de vraag waar de PvdA-ers nou eigenlijk op gestemd hebben. Het is de bedoeling dat de lijsttrekker het gezicht is van de partij in de (verdere) campagne naar de verkiezingen in maart. Daarna zou de lijsttrekker het boegbeeld van de partij dienen te blijven als fractievoorzitter. Een fractieleider kan immers beter opkomen voor de standpunten van zijn partij dan een minister, die geacht wordt de compromissen van het kabinetsbeleid te verdedigen. Maar Lodewijk Asscher sluit niet uit dat hij nu toch weer minister wordt.

  De PvdA moet nog eens goed naar de verkiezingsstrijd kijken en dient zich serieus af te vragen of die voor herhaling vatbaar is. De strijd, met vier door de PvdA zelf georganiseerde debatten, ging tussen twee mannen die hetzelfde beleid verdedigden. Voor de buitenwacht, en voor de politiek journalisten, was het een sport om de inhoudelijke verschillen te zoeken. Zo’n strijd bergt het gevaar in zich dat het een schoonheidswedstrijd wordt, waarin de tegenstanders hun best doen om de ander als persoon lelijk af te schilderen.

  Met alle nadelige gevolgen voor de partij én voor de kandidaat-lijsttrekkers zelf. In ieder geval kan Diederik Samsom nou zijn wonden likken. Hij druipt onmiddellijk af als Kamerlid.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook