“PvdA haalt 13 zetels met Samsom”

  0
  108

  Leestijd: 3 minuten.

  De Nederlandse kiezer verwacht dat de PvdA bij de komende verkiezingen 13 zetels haalt, als Samsom opnieuw de lijsttrekker wordt bij de sociaal-democraten. Dat blijkt een peiling van De Hond.

  Dit schrijft de Hond over de peiling:

  “Deze week zijn er geen verschuivingen in politieke voorkeur.  Met deze uitslag zou geen enkele combinatie van 4 partijen zonder PVV boven de 75 zetels komen!

  Diederik Samsom heeft zich -weer- kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de PvdA.  Desgevraagd verwacht de Nederlandse kiezers gemiddeld dat de PvdA met Samsom als lijsttrekker 13 zetels haalt.  De huidige PvdA-kiezers verwachten dan gemiddeld 19 zetels.

  Als Samsom lijsttrekker wordt bij de PvdA geeft 7% van de kiezers aan de PvdA zeker te gaan stemmen of de PvdA een grote kans te geven. Met Asscher als lijsttrekker is dat percentage 8%.

  Bij de vorige verkiezingen speelde de tweestrijd tussen Rutte en Samsom, wie de grootste (en dus de premier) zou worden, een grote rol bij het stemmen. Bijna een kwart van de kiezers gaf toen aan strategisch gestemd te hebben.

  De grote vraag voor de aanstaande verkiezingen wordt of er wederom sprake zal zijn van een tweestrijd en zo ja tussen wie dat dan zal gaan. Normaliter is er bij de tweestrijd sprake van een kandidaat voor de rechterzijde (zoals in het verleden Lubbers, Balkenende, Rutte) en een kandidaat aan linkerzijde (zoals Kok, Bos, Cohen en Samsom). Alleen in  2002, de verkiezingen met de LPF, was dat niet zo.

  Doordat naar verwachting bij de volgende verkiezingen de PVV (Wilders) kans maakt de grootste te worden, zou dit kunnen betekenen dat er geen uitgesproken tweestrijd gaat ontstaan. Mede omdat het ook nog onduidelijk is wie dan de uitgesproken kandidaat wordt aan de linkerkant van het politieke spectrum.

  We hebben aan de kiezers vier mogelijke tweestrijden voorgelegd om te zien hoe men op dit moment daarop reageert. Interessant is daarbij het verschil te zien naar de partij die men nu van plan is te kiezen (mede omdat als er echt een tweestrijd zou ontbranden daaruit de potentie van het strategisch stemmen blijkt per partij).

  Bij een tweestrijd Rutte-Samsom is de score 46% tegen 25%.  Alleen bij de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers scoort Samsom dan hoog.

  Bij een tweestrijd Rutte-Asscher is de score 40% tegen 35%. Asscher doet het dan over de hele linie (behalve bij de VVD-kiezers) duidelijk beter dan Samsom (scoort 10 a 20% meer, ook bij de PVV). De vraag is dan echter of kiezers die eigenlijk niet PvdA willen stemmen, toch Asscher kiezen als hij lijsttrekker zou worden.

  Bij een tweestrijd Rutte-Klaver is de score op dit moment 49% tegen 30%. Klaver scoort bij de meeste partijen ongeveer zoals Asscher. Alleen bij de huidige kiezers van CDA en PvdA duidelijk slechter. Rutte scoort dan duidelijk hoger dan t.o.v. Asscher.

  Bij een tweestrijd Rutte-Wilders is de score 63% tegen 26%. Rutte scoort dan meer dan 80% bij VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks.  Wilders scoort alleen hoog bij de PVV-kiezers.

  Uit deze scores blijkt dat de positie van Rutte bij een mogelijke twee- of driestrijd op dit moment sterk is. Alleen als zich uiteindelijk toch een krachtige tegenkandidaat manifesteert ( a la in 2012 met Samsom direct na het eerste debat) loopt zijn volgende premierschap enig gevaar. Zoals het er nu naar uitziet kan een volgend premierschap Rutte amper ontgaan. De grote vraag bij de volgende verkiezingen wordt meer met welke andere 3 (of 4) partijen de VVD gaat regeren. Of beter gezegd: met welke andere 3 (of 4) partijen de VVD kan gaan regeren.

  Ten slotte is een vraag gesteld over de discussie rond Zwarte Piet n.a.v. het rapport van de Kinderombudsman. 21% van de Nederlanders vindt dat Zwarte Piet van kleur moet veranderen. Dat was drie jaar geleden nog minder dan 10%.  Het zijn vooral kiezers van D66, PvdA en GroenLinks die dat vinden.”

  h

  12

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook