PvdA haalt eigen idealen onderuit

  0
  113

  Leestijd: 1 minuten.

  “Noodzakelijke maar vaak lastige maatregelen maken dat we er beter voorstaan dan vier jaar geleden”. Dat schreef Diederik Samsom, nog steeds de leider van de PvdA, afgelopen weekeinde aan de leden van zijn partij.

  Samsom blikt terug op deze regeerperiode en stelt vast dat de begroting op orde is, de verdeling van de inkomens eerlijker is geworden, de werkloosheid daalt, de armoede afneemt, de duurzame energie toeneemt en dat meer mensen een vast contract krijgen.

  En dat dus allemaal dankzij die “noodzakelijke maar vaak lastige maatregelen”. Samsom had ook gewoon kunnen schrijven ”impopulaire maatregelen, die veel weerstand oproepen.” Hij doelt ongetwijfeld op maatregelen die de collectieve uitgaven met miljarden terug dringen en dus hard aankomen bij de gewone man. Het gaat onder meer over verkorting van de duur van de WW en verhoging van de AOW-leeftijd.

  Veronderstel dat burgers het initiatief kunnen nemen om een referendum hierover te houden. Dikke kans dat er dan niets terecht gekomen was van de “noodzakelijke maar vaak lastige maatregelen”. De idealen van de PvdA waren dan dus niet dichterbij gekomen in de afgelopen jaren, zoals Samsom schrijft, maar verder weg.

  Het is daarom vreemd dat de PvdA een voorstander is van een bindend correctief referendum. Mensen kunnen dan bezuinigingen van miljarden weg stemmen en verhinderen dat de begroting op orde komt. Ze kunnen maatregelen uit een moeizaam tot stand gekomen regeerakkoord onderuit halen. Het zal dan een stuk moeilijker worden om een coalitie te smeden tussen twee partijen die ver van elkaar af staan, zoals vier jaar geleden gebeurde bij de vorming van een kabinet van VVD en PvdA.

  In een volgende regeerperiode zal worden gestemd over een bindend correctief referendum. Als minstens twee derde van de volksvertegenwoordigers ermee instemt om de grondwet op dit punt te wijzigen, komt het er.

  D66 nam het initiatief hiertoe. Datzelfde D66 besloot onlangs om internationale verdragen, waarmee de Tweede Kamer moet instemmen, uit te sluiten van een referendum. De PvdA kan er een schepje bovenop doen door wetten uit te sluiten die grote gevolgen hebben voor de collectieve uitgaven. Een referendum zou dan nog kunnen gaan over vrijwillige beëindiging van het leven, het doneren van organen of het legaliseren van wiet.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook