PvdA nog maar 1 zetel onder de VVD bij De Hond

  0
  57

  Leestijd: 1 minuten.

  In de peiling van Maurice de Hond is de PvdA 2 zetels geklommen naar 32. Daarmee staat de partij van Diederik Samsom nog maar 1 zetel onder de VVD. De partij van Mark Rutte blijft staan op 33 zetels. De winst van de PvdA gaat ten koste van de SP. De partij van Emile Roemer zakt 2 zetels naar 23.

  Verder zijn er geen mutaties in de peiling, die Maurice de Hond tot aan de verkiezing dagelijks geeft. De PVV staat op 19, D66 op 13, het CDA op 12, de ChristenUnie op 5 en GroenLinks op 4. De partij voor de Dieren staat op 3 zetels,  en dat geldt ook voor de SGP en 50 PLUS.

  Volgens De Hond keren steeds meer PvdA-kiezers die in het afgelopen jaar waren overgelopen naar de SP, weer terug naar de PvdA. ,,Minder dan 15% van de PvdA kiezers uit 2010 geven nu nog aan SP te kiezen. Daarom staat de SP nu nog maar op 8 zetels winst, 14 minder dan het hoogtepunt, nog maar 4 weken geleden. Toen gaf meer dan 35% van de PvdA-kiezers aan SP te gaan stemmen. In die 4 weken is de PvdA net zoveel gestegen als de SP is gedaald.”

  De meting wijst verder uit dat Samsom het EenVandaag-debat heeft gewonnen. ,,Met name omdat hij naast zijn eigen kiezers het ook vrij goed deed bij de kiezers van SP en Groen Links. Pechtold deed het per saldo bij andere kiezers dan zijn eigen relatief het beste, maar omdat D66 op dit moment amper een derde is van de omvang van de PvdA scoorde hij toch minder dan Samsom”, aldus De Hond.

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook