Kan de PvdA ook geen van tweeën kiezen?

  0
  107

  Leestijd: 1 minuten.

  Morgenmiddag zullen we het eindelijk weten. Dan maakt de PvdA bekend wie haar lijsttrekker wordt: Diederik Samsom of Lodewijk Asscher. De uitslag van de ledenraadpleging voorspellen valt niet mee. Sommige peilingen geven Samsom meer kans, andere Asscher.

  Samsom was vier jaar geleden ook lijsttrekker. Hij wist de PvdA toen flinke zetelwinst te bezorgen door campagne te voeren met zijn “eerlijke verhaal”. Maar hij vertelde er niet eerlijk bij dat hij van plan was met de VVD te gaan regeren. En dat hij vele miljarden wilde bezuinigen op onder meer zorg en sociale zekerheid. Zo eerlijk was zijn verhaal dus niet. Als hij wel de waarheid had verteld, zou de PvdA destijds vermoedelijk geen 38 zetels hebben gehaald.

  Toen de aap uit de mouw kwam, zakte de PvdA dan ook pijlsnel weg in de peilingen. Volgens de allerlaatste poll heeft ze zelfs nog maar 7 zetels over van de 38. Kan iemand onder wiens leiding een partij zo in de versukkeling is geraakt nog een keer lijsttrekker worden?

  Lodewijk Asscher dan maar? In de vorige verkiezingscampagne speelde hij geen rol, dus niemand kan hem verwijten dat hij zijn beloftes niet is nagekomen. Asscher kwam pas in beeld tijdens de kabinetsformatie. Hij werd minister van Sociale Zaken en vicepremier. In die functies hielp hij keurig mee het beleid van het tweede kabinet-Rutte uit te voeren. Een beleid dat zijn vruchten afwierp. Al het gejammer van boze populisten en hun aanhang ten spijt: Nederland de staat er heel wat sterker voor dan in 2012. De economie groeit weer, de overheidsfinanciën zijn gesaneerd en de werkloosheid neemt duidelijk af. Allemaal voor een niet onbelangrijk deel dankzij Asscher.

  Alleen: in zijn poging om lijsttrekker te worden neemt Asscher nu afstand van het regeerakkoord. Hij verwijt Samsom dat die in de vorige formatie de PvdA-principes heeft verkwanseld. Niet echt geloofwaardig voor iemand die zelf voorop ging bij dat verkwanselen. Het komt trouwens ook niet bijster sympathiek over dat Asscher zijn vriend Samsom, met wie hij jarenlang zo nauw heeft samengewerkt, opeens een mes in de rug probeert te steken.

  Wie van die twee moet het worden: de oneerlijke verhalenverteller Samsom of de mes-in-de-rug-steker Asscher? Geen van beiden, kan dat ook?

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook