De PvdA had Samsom beter kunnen laten zitten

  15
  2922

  Leestijd: 2 minuten.

  Lang heeft de PvdA waarschijnlijk nog gehoopt op een wonder. Maar zo kort voor de verkiezingen wordt het tijd de waarheid onder ogen te zien: dat wonder gaat er niet komen. De partij zal volgende week woensdag een gigantische verkiezingsnederlaag lijden en gereduceerd worden tot de zesde of zevende fractie in de Tweede Kamer. Hoe moet het dan verder met haar? En wat moet partijleider Lodewijk Asscher in vredesnaam beginnen?

  Normaal gesproken stapt een partijleider op nadat hij bij verkiezingen 25 zetels of meer heeft verloren. Maar dat kan Asscher moeilijk doen, want hij zit er net. Je kunt toch niet aan de gang blijven met het wisselen van de nummer één?

  Eind vorig jaar meende de PvdA nog dat een interne lijsttrekkersverkiezing en een nieuwe leider de partij weer op de kaart zouden zetten. Dat gebeurde niet, integendeel. De strijd om het lijsttrekkerschap kreeg meer dan genoeg media-aandacht, maar in de peilingen veranderde er niets voor de sociaaldemocraten. Hun electorale positie bleef even bedroevend als ze geweest was. En Asscher, die er met gestrekt been in moest om zijn rivaal Diederik Samsom te verslaan, ontpopte zich vervolgens niet als diens gedroomde opvolger.

  Asscher mag dan een bekwame vakminister en vicepremier zijn, in de verkiezingscampagne werd duidelijk dat je daarmee niet automatisch ook een goede lijsttrekker bent. Zeker niet als je, zoals Asscher, opscheept wordt met een welhaast onmogelijke opdracht. De PvdA-leider moest zowel het kabinetsbeleid van de afgelopen vier jaar verdedigen als er scherp afstand van nemen. Misschien bestaan er politici die dat gelukt zou zijn, maar tot die supertalenten hoort Asscher niet. Hij kwam vooral over als ongeloofwaardig. Niet het profiel waarmee je veel kiezers trekt.

  Met de kennis van nu had de PvdA Samsom beter kunnen laten zitten. De verkiezingsnederlaag zou dan waarschijnlijk niet groter zijn geweest en Asscher had het na 15 maart met een schone lei van hem kunnen overnemen. Nu begint hij aan de nieuwe regeerperiode als aangeschoten wild.

  Toch valt niet uit te sluiten dat de sociaaldemocraten na de verkiezingen benaderd worden om mee te doen in de volgende coalitie. Die moet minstens vier partijen tellen om aan een meerderheid te komen en VVD en CDA doen vermoedelijk liever zaken met een door de wol geverfde regeringspartij als de PvdA dan met de jonge honden van GroenLinks of de tomatengooiers van de SP.

  Wat moet Asscher dan doen? In de oppositiebankjes gaan proberen te “herbronnen” of als juniorpartner aanschuiven bij Rutte III of Buma I? Geen van beide keuzes is erg aanlokkelijk. De kans is groot dat Asscher straks denkt: was ik maar lekker wethouder van Amsterdam gebleven.

  15 REACTIES

  1. Asscher is naar mijn mening op een nogal gemene manier daar terechtgekomen. Hij viel Samsom hard aan op de samenwerking met de VVD terwijl Asscher vicepremier was van Mark Rutte. Ook over GroenLinks vertelden hij en Dijsselbloem dingen die niet of slechts gedeeltelijk waar waren en ook im het debat met Roemer vertelde hij halve waarheden. Samsom was een veel betere keus geweest, die ging uit van zijn eigen kwaliteiten in plaats van anderen aan te vallen en wilde tenminste vol inzetten op vergroening, terwijl Asscher daarvoor weg lijkt te duiken.

  2. Piet, dat 90% van de kiezers gevoelig is voor de vorm en de verpakking en minder voor de inhoud zegt juist iets over die 90%.

   • Dat mag je vinden en vind ik zelf ook, maar daarmee verandert de situatie niet. Er worden geen kiezers gekozen, maar kiezers kiezen de vertegenwoordigers die hen het meest aanspreken, met of zonder show. Als je dat als kandidaat negeert, moet je niet verrast zijn door een tegenvallende uitslag.

  3. Inderdaad Winne, zo is GL nu voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg maar stemde eerst nog in met verhogen van het eigen risico!
   Jesse Klaver staat als een rockster op het podium en het moet gezegd: leuk koppie haar die knul, maar het is allemaal vorm, geen inhoud. Studenten raakten mede door GL hun studiefinanciering kwijt. Ze staan te juichen maar hebben geen idee waarom. Ze kennen het programma van GL niet. Loze kreten als: ‘hij geeft hoop’. Waarop dan? Hoge huren, hoge studieschulden en straks hoge kosten om naar het werk te rijden.

   • Dat laatste is in ieder geval gewoon niet waar, of in ieder geval incompleet. Ja, autorijden wordt duurder als de GroenLinksplannen worden uitgevoerd, al slaat die €500/mnd die Dijsselbloem noemde nergens op, gaat over zo’n €170/mnd. Maar in de plannen van GroenLinks gaan de zorgkosten ook enorm omlaag, en GroenLinks verlaagt de belasting op arbeid en inkomen met meer dan 26 miljard, neer nog dan VNL. Dus die 18 miljard, alle milieubelasting die GL wil invoeren, wordt dubbel en dwars aan de mensen teruggegeven.

  4. Democratie in Nederland bestaat niet ongeacht de uitslag. De samenstelling van de Eerste Kamer is bepalend voor de samenstelling van een nieuwe regering deze kamer is niet door de kiezer rechtstreeks gekozen. Geen enkele partij maakt hier een punt van, waarom partijen (D66) die via de Eerste Kamer nu in een zetel zitten bij de komende onderhandelingen zijn hun voornemens om het stelsel te hervormen vergeten. Schande!!!!

  5. Het optreden van Asscher m.b.t. de wet Arbeid en Zekerheid naar MKB ers is nog steeds weerzinwekkend. Hij is gewoon niet in staat te erkennen dat er voor de kleine ondernemer grote risico s aan kleven. Hij kan gewoon geen sorry zeggen en empathie tonen maar blijft zijn dogma s maar herhalen.. Dan verzeker je toch gewoon bij kan alleen maar komen van een rasbureaucraat zonder enige kennis van de praktijk. Eigenlijk zouden politici verplicht een stage in het bedrijfsleven moeten volgen om te ervaren wat het leiden van een bedrijf betekent. Hoewel ik geen PvdA zal stemmen blijf ik respect houden voor Diederik Samson, die man had van nature flair en..empathie met anderen.

  6. Of Samsom of Asscher de leider is of niet, het had helemaal niets uitgemaakt want de Partij van de Arbeid was al bijna op sterven na dood…! Want Asscher heeft er een grote puinhoop van gemaakt, en door enkel dingen uit te proberen veel geld weggegooid en misgelopen. En de zzp-ers zijn er slechter af dan de bedoeling is geweest. Bij de VVD zijn wel enkele mensen naar huis gestuurd , Opstelten, Teeven, v Middelburg, Wiebes heeft er ook een groot rommeltje van gemaakt bij de belasting, daarbij de mevrouw van de Partij van de Arbeid de spoorwegen en zo, dus zo succes vol was het allemaal niet als ze ons nu laten geloven.

   Dus geen goed rapportcijfer. Wel een 3 of 4, misschien nog te veel..! Verder heeft het kabinet ons in Europa verraden en is het ONS NEDERLAND vergeten en heeft het de burgers totaal voor de gek gehouden.
   Het bonnetje, MH 17 en geen cent meer naar Griekenland. Dus ons land verkopen, maar niet behartigen en beschermen tegen .. vul maar in..!
   Daarbij heeft Asscher zijn beroep gemist… want hij kan beter bisschop van Nederland worden, want de bisschoppen hebben ook alles bij elkaar gelogen en misbruik gemaakt van de burgers.

   En daarom: 15 maart is de dag van links oftewel rechts, een weg terug is er niet meer. We komen niet op een rotonde………………….wel op de splitsing van die kant op of door modderen.

   U mag kiezen op 15 Maart……………Ga er voor. en red je zelf..!

  7. Samsom of Asscher is lood om oud ijzer. Beiden maakten zich schuldig aan het afbraakbeleid van alles wat zo zorgvuldig was opgebouwd:
   – ontslagversoepeling
   – flutcontracten i.p.v. vaste contracten
   – huurverhogingen
   – AOW leeftijd hoger, ook voor zware beroepen
   – studiefinanciering afgeschaft
   – verhogen eigen risico zorg
   – sluiten verzorgingshuizen
   – halveren thuiszorg en toestaan dat de salarissen van werkneemsters met 20% werd verlaagd
   – werkdruk politie, docenten, verplegend personeel extreem hoog
   – nationale politie kostte honderden miljoenen en loste niets op
   – gevangenissen werden gesloten ondanks het gegeven dat 15.000 veroordeelde gevangenen buiten los rondlopen
   enz.

  8. I.p.v. de PvdA gaat GroenLinks participeren in de coalitie: VVD-CDA-D66.
   GroenLinks is dan de partij die als onbetrouwbaar kan worden betiteld.

   • Groen Links is sowieso onbetrouwbaar. Als je zulke harde punten op de agenda hebt staan, kan je ook geen compromissen maken, maar het zal wel moeten gebeuren. Onbetrouwbaar dus op het hoogste niveau.
    Klaver kan beter proberen “ren je rot” te winnen dan meedoen aan de verkiezingen.

   • Beste Winne, daarom ga ik ook stemmen op de SP omdat de SP duidelijk heeft gemaakt niet met de VVD in zee te gaan. Ik snap trouwens niet waarom mensen zo onder de indruk zijn van de 5.000 mensen in een rocksterachtige setting. Roemer kreeg 10.000 mensen op de been voor het Nationaal Zorgfonds en het kwam nauwelijks in het nieuws!

    • Dat is hel simpel te verklaren, Roemer, ook een goede, sympathieke en serieuze politicus trouwens, doet er niet genoeg aan om het bijzonder te maken en daarmee de pers te interesseren. Klaver, waarschijnlijk met heel goede adviseurs en vrijwilligers rondom hem, realiseert zich dat de vorm en verpakking belangrijk zijn, kijkt om zich heen, kijkt naar Amerika en elders, begrijpt hoe zoiets werkt, besteedt heel veel tijd en geld aan de promotie ervan, bouwt spanning op en …………. scoort. En hij heeft vooral niet veel last van bescheidenheid en dat helpt ook bij het scoren. Heel simpel dus, maar het is nu te laat om dat nog eens na te doen.

     • Beste Piet, laat jij je ook al meeslepen door het wikkeltje dat om de inhoud zit? Wat Klaver doet is hetzelfde als de ziektekostenverzekeringsmaatschappijen die elk jaar in december de promotiecampagne starten om zieltjes te winnen. Juist dit gaat ten koste van de zorggelden.

      • Winne, ik hoor niet bij de leefdtijdsgroep – ben meer 50+ en nog eens + 😉 – , maar ik kan wel het gedachtegoed dat Klaver uitdraagt waarderen. En iedereen weet, dat de vorm en verpakking belangrijk zijn. Dat is bij pepermunt, bierflesjes, kleding en ook politieke boodschappen zo. En het gekke is, géén verpakking is ook een uiting die sommige mensen aanspreekt. Klaver doet dat gewoon heel slim en het zou voor iedereen beter zijn om dat te erkennen, i.p.v. hem ervoor te veroordelen. Want 90% van de kiezers is er gevoelig voor, niet voor de boodschap van Klaver, maar voor de vorm en de verpakking in het algemeen. Roemer doet het met een betrouwbare uitstraling – dat is ook verpakking – en dat trekt mij zeker. Helaas vind ik zijn boodschap wat minder dan die van Klaver. En bij de verpakking die Klaver gekozen heeft, vraag ik me af of dat wel bij een premier past. Maar daarmee vind ik zijn keuze en uitvoering nog niet minder knap.

  Comments are closed.