PvdA stelt vragen over ‘drama baby Donna’

  0
  52

  Leestijd: 1 minuten.

  De PvdA wil van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) weten of een uitspraak van een Belgische rechter over baby Donna consequenties heeft voor dit kind. De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in deze zaak, waarbij een Belgische draagmoeder de baby verkocht aan een Nederlands stel zonder dat de wensouders hiervan wisten.

  De baby werd op 26 februari 2005 geboren en kort daarna verkocht aan een Nederlands echtpaar uit Leusden. Naar verluidt betaalden zij hiervoor 5000 euro. De wensouders, een echtpaar uit Antwerpen, werden misleid. De draagmoeder vertelde hen dat zij een miskraam had gehad. In 2009 bepaalde een rechter in Utrecht dat Donna bij haar Nederlandse ‘koopouders’ mag blijven.

  PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens wil van Teeven ook weten hoe vaak er in Nederland in de afgelopen 10 jaar gebruik gemaakt is van het draagmoederschap. En hoe vaak dit heeft geleid tot problemen vergelijkbaar met het drama rond baby Donna. Ook wil de partij onder meer weten hoe het draagmoederschap geregeld is andere Europese landen en of die regels ‘wezenlijk’ anders zijn dan die in Nederland.

  In de zaak met baby Donna werden alle zes de hoofdrolspelers aangemerkt als verdachte wegens het plegen van een ‘mensonterende behandeling’. De biologische vader en zijn ex-vrouw reageerde eerder uiterst verbolgen over het feit dat ze als verdachten worden aangemerkt. ,,Ik heb mijn eigen kind, mijn eigen vlees en bloed nooit mogen zien”, klaagde Bart Philtjens eerder in Vlaamse media.

  De openbaar aanklager eist 8 maanden voorwaardelijk en een boete van 550 euro voor het Nederlands echtpaar dat de baby in 2005 kocht. De Belgische draagmoeder en haar partner moeten volgens de aanklager dezelfde straf krijgen. Tegen de biologische vader en zijn ex-partner is 6 maanden cel en ook 550 euro boete geëist.

  Vandaag besloot de rechter dat de Nederlandse ouders een boete hebben gekregen. De Vlaamse draagmoeder en haar partner kregen een boete en een voorwaardelijke straf. De biologische vader en zijn partner kregen geen straf.

  De uitspraak werd gedaan door de rechtbank van Oudenaarde in België. De PvdA wil dat draagmoederschap als onderwerp op de Europese agenda moet staan, wegens het grensoverschrijdende karakter.

  Frontbencher heeft ook de peilingen.

  Frontbencher is ook te vinden oFacebook en Twitter